2022 Yılı Temmuz Ayı Muhtasar Beyannamedeki Vergi İstisna Tutarı Ne Olmalı?

2022 Yılı Temmuz Ayı Muhtasar Beyannamedeki Vergi İstisna Tutarı Ne Olmalı?
Yayınlama: 21.07.2022
A+
A-

2022 Yılı Temmuz Ayı Muhtasar Beyannamedeki Vergi İstisna Tutarı

Çalışanların ücretleri üzerindeki vergi kesintileri “Muhtasar Beyanname” ile SGK prim kesintileri ise “Aylık Prim ve Hizmet Belgesi” ile ilgili kurumlara bildirilmekteyken 01.07.2020 tarihinden itibaren iki bildirim birleştirilerek “Muhtasar ve Prim Hizmet Beyannamesi” adıyla tek elde toplanmıştır.

Muhtasar ve Prim Hizmet Beyannamesi, vergi kanunlarına göre verilmesi gereken muhtasar beyanname ile 31/05/2006 tarihli ve 5510 sayılı Sosyal Sigortalar ve Genel Sağlık Sigortası Kanunu uyarınca verilmesi gereken aylık prim ve hizmet belgesinin birleştirilerek, kesilen vergilerin matrahlarıyla birlikte sigortalının sigorta primleri ve kazançları toplamı ile prim ödeme gün sayılarının bildirilmesine mahsustur.

a) Vergi kanunlarına göre vergi kesintisi yapmak zorunda olanlar, bir ay içinde yaptıkları ödemeleri veya tahakkuk ettirdikleri kârlar ve iratlar ile bunlardan kestikleri vergileri,

b) 5510 sayılı Kanuna göre sigortalıların prime esas kazanç ve hizmet bilgilerini bildirmekle yükümlü olanlar/işverenler, sigortalıların cari aya ait prime esas kazanç ve hizmet bilgilerini Muhtasar ve Prim Hizmet Beyannamesi ile bildirmek zorundadır.

Uygulamanın yeni olması nedeniyle yetkili kurumlarca bir takım düzenlemeler yapılmak sureti ile konu hakkında uygulama birliğinin sağlanması amaçlanmıştır.

Bu noktada bu düzenlemelerden biriside 1003 A diye bilinen Muhtasar Prim Ve Hizmet Beyannamesi düzenleme kılavuzudur.

Bu kılavuzda dikkat çeken bir tablo bulunmaktadır. Bu tabloda ayın 15 ile 14 arasında maaş alanların vergisel ve sigorta yönünden hangi tarihler itibari ile işlem yapılacağı belirtilmektedir.

Belediyelerde personel programları çeşitlilik arz etmektedir. Bu noktada bu bildirimleri yapmakla yükümlü olanlar ile bilgisayar programcılarının yukarıda belirtilen hususları değerlendirerek işlem tesis etmeleri gerekmekteyken gerek düzenlemenin yeni olması, gerekse mevzuattaki karmaşa nedeniyle uygulama birliği sağlanamamıştır.

2022 Yılı Temmuz Ayı Muhtasar Beyannamedeki Vergi İstisna Tutarı Ne Olmalı

Bilindiği üzere 2022 Temmuz ayı beyannamesi ile;

-15.06.2022-14.07.2022 dönemi memur ve sözleşmeli personel maaşları içerisinde yer alan vergiler ile,

-15.05.2022-14.06.2022 tarihleri arasını kapsayan işçi maaşları içerisinde yer alan vergiler ve indirimler bildirilecektir.

Yukarıdaki tabloyu günümüze uyarlarsak,

Maaşlarını çalıştıktan sonra alan yani maaş dönemi ayın 15’i ile takip eden ayın 14’ü olan işçilerde Temmuz ayı beyannamesi Vergi ve SGK açısından şu şekilde olacaktır.

Vergi Açısından;

Vergi dönemi biten ay yani Haziran ayı olacağından beyanname de Haziran ayı içerisinde muhasebe kayıtlarına intikal etmiş ödemelere ait vergi ve istisna tutarları dikkate alınacaktır. Haziran ayı içerisinde işçilere yapılan maaş ödemesi ise 15 Mayıs-14 Haziran dönemi maaşıdır. Yani 26 Temmuz son bildirim tarihli muhtasar beyannamede yer alacak vergi ve istisna 15 Mayıs-14 Haziran işçi maaşı dönemine ait vergi ve istisna tutarları olacaktır. Bahsi geçen dönemde uygulanan gelir vergisi istisnası da 638,01 TL olduğundan muhtasar beyannamede bu tutar istisna olarak görülmelidir.

SGK Primleri Açısından;

26 Temmuz son bildirim tarihli muhtasar beyanname içerisinde yer alacak SGK primleri ise 15 Haziran-14 Temmuz dönemi işçi maaşlarında uygulanan SGK kesintileri olacaktır. Bilindiği üzere bu tarihleri kapsayan maaşlar Maliye Bakanlığı Genelgesi ile Kurban Bayramından önce, 8 Temmuz tarihinde, ödenmiştir.

Toparlayacak olursak işçilerde;

26 Temmuz son bildirim tarihli muhtasar beyanname içerisinde yer alacak vergi dönemi Haziran ayı içerinde yapılan ödemelere ilişkin dönemler olacaktır. Haziran ayında kadrolu işçilere ödenen maaşın dönemi ise 15 Mayıs-14 Haziran tarihleri olduğundan 26 Temmuz son bildirim tarihli muhtasar beyanname içerisinde bahsi geçen döneme ait vergi ve istisna tutarları olacaktır. İlgili dönemdeki istisna tutarı da 638,01 TL olduğundan 26 Temmuza kadar verilecek olan beyannamede bu tutar olmalıdır.

Aynı beyannamede SGK primlerine ilişkin dönem ise 15 Haziran-14 Temmuz maaş döneminde kesilen SGK primleri olacaktır. Karışıklık ise bazı kurumların Temmuz beyannamesinde vergi ve SGK dönemlerini aynı yani 15 Haziran-14 Temmuz maaş dönemi olarak bildirmeye çalışmasından kaynaklanmaktadır.

Bilindiği üzere 8 Temmuzda ödenen işçi maaşlarının dönemi 15 Haziran-14 Temmuz’dur. Asgari ücretteki artışın 1 Temmuzdan itibaren geçerli olması nedeniyle de vergi istisna tutarları yukarıda bahsi geçen dönemden itibaren değişmiştir. Dolayısıyla 8 Temmuzda ödenen maaşlarda 825,05 TL gelir vergisi istisnası uygulanmıştır. Yeni istisna tutarlarını görmek için tıklayın…Yeni istisna tutarlarını görmek için tıklayın…

Beyanname gönderilirken bu döneme ait vergi ve istisnanın işlenmesi hatalı sonuç doğurmakta ve istisna tutarının 638,01 TL’den daha fazla olamayacağı uyarısı alınmaktadır. Çünkü Temmuz beyannamesinde Haziran ayı içerinden ödenen maaşlara ilişkin vergi istisnası tutarları yer almalıdır. 8 Temmuzda ödenen maaşlardaki 825,05 TL’lik vergi istisnası bir sonraki ay yani 26 Ağustos son bildirim tarihli muhtasar beyanname içerisinde yer alacaktır. 26 Ağustos son bildirim tarihli muhtasar beyannamenin vergi açısından dönemi 15 Haziran-14 Temmuz olurken SGK primleri açısından ise 15 Temmuz-14 Ağustos dönemi olacaktır.

Mehmet YURDCU


MAAŞ HESAPLAMA PROGRAMLARIMIZ

⇒ Memur Maaşı Hesaplama Programımız için Tıklayın


⇒ Sözleşmeli Personel Maaşı Hesaplama Programımız İçin Tıklayın


HERKES İÇİN DENEME SINAVLARI

⇒ Deneme Sınavlarına Katılmak İçin Tıklayın


⇒ iscimemur.net’i twitter da takip etmek ister misiniz? Tıklayın

Bir Yorum Yazın

Ziyaretçi Yorumları - 0 Yorum

Henüz yorum yapılmamış.