2024/Ocak ayında ödenecek ilave ödeme (Seyyanen zam) hakkında değerlendirme

2024/Ocak ayında ödenecek ilave ödeme (Seyyanen zam) hakkında değerlendirme
Yayınlama: 08.12.2023
A+
A-

2024/Ocak ayında ödenecek ilave ödeme (Seyyanen zam) hakkında değerlendirme

Hatırlanacağı üzere en düşük memur maaşının 22 bin TL’ye yükseltilmesiyle ilgili yapılan çalışma neticesinde memur ve diğer bazı kamu görevlilerinin maaşlarına ilave ödeme adı altında yeni bir kazanç unsuru eklenmişti.

Maaşlara eklenen bu yeni kazanç kaleminin adı her ne kadar “İlave Ödeme” olsa bile kamuoyunda ve medyada “Seyyanen Zam” olarak telaffuz edildiği için zihinlere de bu haliyle yerleşmiş oldu.

15 Temmuz 2023 tarihli ve 32269 sayılı Resmi Gazete ‘de yayınlanan 7456 sayılı Kanunun 28 inci maddesiyle 375 sayılı Kanun Hükmünde Kararnameye Ek Madde 40 olarak eklenen İlave Ödeme düzenlemesi 15/7/2023 tarihinde yürürlüğe girmiş ve Temmuz maaşından itibaren ilgililerine ödenmeye başlanmıştı.

İlgili madde metni yazımızın sonunda yer almakta olup mezkur madde de özetle;

– Kimlerin ilave ödemeden yararlanacağı,

– İlave ödeme tutarının nasıl hesaplanacağı ve 

– İlave ödeme tutarından hangi yasal kesintilerin yapılacağı bilgileri yer almaktadır.

İlave ödemenin yürürlüğe girdiği tarihten bugüne dek söz konusu ödeme hakkında birçok yazı kaleme alıp siz değerli okurlarımızla paylaştık. Site içerisinde arama yapıldığında bu yazılara kolayca ulaşılabilir. Fakat biz asıl konuya geçmeden önce bir kez daha ilave ödeme tutarının nasıl hesaplandığına kısaca değinelim.

7456 sayılı Kanunun 28 inci maddesinde ilave ödeme tutarı için 15.965 gösterge rakamı belirlenmiştir. Kanun maddesinde geçen bu gösterge rakamı ile memur maaş katsayısının çarpımı neticesinde ilave ödemenin brüt tutarı belirlenecek ve bu tutardan sadece damga vergisi kesilecektir.

Aslında kamuoyunda seyyanen zam olarak bilinen ilave ödemenin mantığı bundan ibarettir. Yazımızın yayımı tarihinde geçerli olan memur maaş katsayısı (0,509796) ile örnek bir hesaplama yapacak olursak;

15.965 X 0,509796= 8.138,89 TL/Brüt

8.138,89 X 7,59/1000= 61,77 TL (Damga Vergisi)

İlave Ödeme Net Tutar: 8.138,89 – 61,77=8.077,12 TL

Şimdi gelelim bu yazıyı kaleme almamızın nedenine!

Özellikle son zamanlarda ilave ödeme ile ilgili tarafımıza gelen sorulardan anlaşıldığı üzere 2024 yılı Ocak maaşında ilave ödeme tutarının şuan ödenen tutardan daha aşağı bir rakama çekileceği yönünde yanlış izlenim veya yorumlar söz konusudur.

Bunu iddia eden veya soranların gerekçesi ise ilave ödeme tutarının mantığının en düşük memur maaşını 22 bin TL seviyesine çıkarmak olduğu, dolayısıyla 2024 yılı Ocak ayında yapılacak zam ile en düşük memur maaşının 22 bin TL rakamına yaklaşacağı, en düşük memur maaşı ile 22 bin TL arasındaki farkında böylece kapanacağı için ilave ödeme tutarının şuan verilen tutardan çok daha düşük bir rakam üzerinden ödeneğidir.

Başka bir iddia ise 22 bin TL’nin de memur maaşlarına yapılacak zam oranınca artırılacağı ve bu şekilde bulunan rakamdan zamlı en düşük memur maaşının çıkartılacağı ve aradaki farkın memura ilave ödeme olarak ödeneceği şeklindedir.

Sonuç ve Değerlendirme;

Peşinen söyleyelim ki yukarıda bahsettiğimiz yorum ve değerlendirmelerin hiç bir doğruluk payı bulunmamaktadır.

Yazımızın içerisinde ilave ödeme tutarının nasıl hesaplandığına değinmiştik. Tekrar hatırlayacak olursak ilave ödeme tutarının 15.965 gösterge rakamının memur maaş katsayısı ile çarpımı neticesinde bulunacağını ve bundan sadece damga vergisinin kesileceğini söylemiştik.

Yani;

15.965 GÖSTERGE RAKAMI SABİT UNSUR,

MEMUR MAAŞ KATSAYISI İSE DEĞİŞKEN UNSURDUR.

Dolayısıyla memur maaş katsayısı yükseldikçe ilave ödeme tutarı da o oranda artacaktır.

Ayrıca 7456 sayılı Kanunun 28 inci maddesinde ilave ödeme tutarı için belli bir tarih aralığı da getirilmediğinden ilave ödeme tutarı bordroların nur topu gibi yeni bir kazanç kalemidir. İlave ödeme yeni bir düzenleme ile değiştirilmediği sürece yukarıda belirttiğimiz şekilde hesaplanıp ilgililerine ödenmeye devam edilecektir.

İsa ARAS

Trabzon Büyükşehir Belediyesi

Yazarın tüm yazıları için tıklayın


www.iscimemur.net Whatsapp kanalımız yayında. Kanalımızı Whatsapp üzerinden takip ederek paylaşımlarımıza anında ulaşabilirsiniz.

Kanal yöneticileri de dahil hiçbir takipçi numaranızı veya kimliğinizi görüntüleyemez.

Whatsapp Kanalımıza katılmak için tıklayın…


Telegram kanalımıza katılmak için tıklayın >> t.me/iscimemurnet


iscimemur.net’i twitter da takip etmek ister misiniz? Tıklayın


MADDE 28- 27/6/1989 tarihli ve 375 sayılı Kanun Hükmünde Kararnameye aşağıdaki ek madde eklenmiştir.

“EK MADDE 40- Aylıklarını ek 10 uncu madde ile 657 sayılı Devlet Memurları Kanunu ve 2914 sayılı Yükseköğretim Personel Kanunu hükümlerine göre alanlara; subay, sözleşmeli subay, astsubay, sözleşmeli astsubay, sözleşmeli subay ve astsubay adayları, uzman jandarma ve uzman erbaşlar ile 10/3/2011 tarihli ve 6191 sayılı Kanuna tabi personele (diğer statülerde olup aylıklarını 926 sayılı Türk Silâhlı Kuvvetleri Personel Kanununa göre alanlar dahil); mali haklarının belirlenmesinde ek 11 inci madde, geçici 10 uncu maddenin birinci fıkrasının (a) bendi ve geçici 29 uncu madde hükümleri uygulananlara; 25/6/2001 tarihli ve 4688 sayılı Kanun kapsamına giren kamu kurum ve kuruluşlarında iş mevzuatına tabi olanlar hariç mali hakları veya ücret tavanı ilgili mevzuatı uyarınca en yüksek Devlet memurunun mali hakları ya da bu mali haklara göre belirlenmiş olan ücret veya ücret tavanları esas alınmak suretiyle tespit edilen kadro, pozisyon veya görevlerde bulunanlara (26/10/1990 tarihli ve 3671 sayılı Kanun hükümlerine tabi olanlar dahil); aylık ödenekleri 3/7/2005 tarihli ve 5393 sayılı Kanunun 39 uncu maddesinin birinci fıkrasında yer alan gösterge rakamları esas alınarak belirlenen belediye başkanları ile başkan yardımcılarına (haklarında 5393 sayılı Kanunun 40 ıncı maddesinin üçüncü fıkrasının uygulanmasında dikkate alınmak üzere başkan vekilleri dahil); bir yıldan az süreli çalışanlar, ayın veya haftanın bazı günleri ya da günün belirli saatleri gibi kısmi zamanlı çalışanlar, proje süreleriyle sınırlı olarak veya geçici mahiyetteki işlerde çalışanlar ve ücretleri 2914 sayılı Kanunun 16 ncı maddesinde belirtilen esaslara göre belirlenenler ile mevzuatı uyarınca ücretleri özel olarak belirlenen diğer yabancı uyruklu çalışanlar hariç olmak üzere 4688 sayılı Kanun kapsamına giren kamu kurum ve kuruluşlarının merkez, taşra ve döner sermaye teşkilatlarında istihdam edilen sözleşmeli personele (kadro karşılığı sözleşmeli dahil) (15.965) gösterge rakamının memur aylık katsayısı ile çarpımı sonucu bulunacak tutarda ilave ödeme yapılır. İlave ödemeye hak kazanılmasında ve bu ödemenin yapılmasında, personelin aylık veya ücretlere ilişkin tabi olduğu hükümler uygulanır. Bu ödeme damga vergisi hariç herhangi bir vergi ve sigorta prim kesintisine tabi tutulmaz.

İlave ödeme, kapsamında bulunanlara sadece kendi unvanı esas alınarak ödenir ve mali hakları mevzuatı uyarınca en yüksek Devlet memuru veya başka bir unvan esas veya emsal alınmak suretiyle belirlenenler bakımından, diğer mevzuat uyarınca mali haklarının belirlenmesine esas ödeme unsurlarının kapsam veya hesabına dahil edilmez. Bu ödeme, ilgili mevzuatı uyarınca ödenmekte olan veya mali ve sosyal hakların tespitinde esas alınan aylık, ücret, zam, tazminat, ödenek, döner sermaye ödemesi, ikramiye ve diğer herhangi bir ödeme unsurunun ya da ücret tavanının hesabında dikkate alınmaz. Bu madde hükümleri, doğrudan veya başka bir ödemenin hesabında olmak üzere, tamamen veya kısmen mükerrer ödeme yapılmasına neden olacak şekilde uygulanamaz. Diğer mevzuatın bu fıkraya aykırı hükümleri uygulanmaz.

Bu maddenin uygulanmasında ortaya çıkabilecek tereddütleri gidermeye ve uygulamayı yönlendirmeye Cumhurbaşkanlığı yetkilidir.”

Bir Yorum Yazın

Ziyaretçi Yorumları - 0 Yorum

Henüz yorum yapılmamış.