Artık Bazı İstisnalar Hariç Nakillerde Vergi Matrahı Birleştirilmeyecek
321 seri no.lu Gelir Vergisi Genel Tebliği’nin yayınlanmasını müteakiben kaleme aldığımız makaleyle ilgili farklı bakış açıları, değerlendirme ve yorumlar yapılınca konuyu tekrar ele alma gereği duyduk.
Yazımıza gelen yorum ve öneri şu şekildeydi;
“Üstat yazınızı ilgi tebliğ nezdinde tekrar değerlendirmeniz gerekebilir, çünkü tebliğde belediyeler kapsama dahil değil gibi görünüyor. Saygılar.”
Öncelikle şunu belirtmek isterim. Okurlarımızın yapmış oldukları yergi de, övgüde, öneri ve fikirde bizim için son derece önemlidir. Bir yanlışımız, hatamız, usul eksikliğimiz varsa bunu düzeltme yoluna gitmekten asla imtina etmeyiz. Okurumuzun önerisinin bizi son derece mutlu ettiğini de ayrıca belirtmek isterim. Kendilerine çok teşekkür ediyorum.
Genel yönetim kapsamındaki kamu idarelerinin hangileri olduğu 5018 sayılı Kamu Mali Yönetimi ve Kontrol Kanun’unun 3 üncü maddesinin a) bendinde belirtilmiştir. Söz konusu madde de;
“a) Genel yönetim kapsamındaki kamu idareleri: Uluslararası sınıflandırmalara göre belirlenmiş olan, merkezî yönetim kapsamındaki kamu idareleri, sosyal güvenlik kurumları ve mahallî idareleri,”
Denilmekte olup aynı Kanunun 12 nci maddesinde ise genel bütçe kapsamındaki kamu idarelerinin 1 sayılı cetveldeki kurumlar olduğu belirtilmiştir.
“Genel bütçe, Devlet tüzel kişiliğine dahil olan ve bu Kanuna ekli (I) sayılı cetvelde yer alan kamu idarelerinin bütçesidir.”
311 seri no.lu Tebliğin 20 nci maddesinde ifade edildiği üzere genel yönetim kapsamındaki tüm kurumlar tek işveren olarak kabul edilmişti. Tek işveren olarak kabul edilmesi neticesinde (ticari şirketler hariç) kamuda aldıkları tüm gelir vergisine tabi kazançların birleştirilmesi gerekmekteydi. Örneğin Maliye Bakanlığında çalışan bir memurun A belediyesinden de ücret niteliğinde bir ödeme alması halinde gelir vergisi matrahları birleştirilecekti. Veya Milli Eğitim Bakanlığında çalışan bir öğretmen A belediyesine naklen tayin yoluyla geçtiğinde, A belediyesindeki maaşı hesaplanırken bakanlıkta süregelen kümülatif gelir vergisi matrahı üzerinden devam edilecekti.
Ancak 321 seri no.lu Tebliğle birlikte 311 seri no.lu tebliğde bazı değişiklikler yapılmıştır. Yapılan değişiklikteki en çarpıcı ifade “genel yönetim” yerine “genel bütçe” ifadesinin getirilmesidir.
Dolayısıyla belediyeler, üniversiteler, Sosyal Güvenlik Kurumu gibi 1. sayılı cetvelin dışındaki tüm kurumlar 311 seri no.lu Tebliğin kapsamından çıkarılmıştır.
Konuya belediyeler açısından bakacak olursak;
Belediyelerin 311 seri no.lu tebliğin kapsamından çıkarılması neticesinde vergi sistemi önceki haline, 311 seri nolu tebliğle gelen düzenleme öncesine, geri dönmüştür.
Evet, 321 nolu tebliğ belediyeleri doğrudan kapsamamaktadır. Ancak belediyeleri kapsayan düzenlemede değişiklik yapması ve belediyeleri önceki tebliğ hükmünden çıkarması nedeniyle belediyeleri de ilgilendirmektedir. Sadece belediyeleri değil II sayılı cetvel ile III sayılı cetvelde sayılan kurumlar da önceleri 311 seri no.lu tebliğin kapsamındayken 321 seri no.lu tebliğin yayınlanmasıyla birlikte kapsam dışında kalmışlardır.
Belediyeler ve diğer bazı kurumlar açısından artık matrah birleştirmeye dair bir mevzuat olmadığından ve 1 sayılı cetvelin dışındaki kurumların kendi başlarına tek işveren sayılmasından hareketle artık bu kurumlar nakil veya görevlendirme gibi durumlarda matrah birleştirmesi yapmayacaktır.
Konuyla ilgili daha önce verilmiş bir özelgeye ulaşmak için buraya tıklayınız…
Eğer hala aklınızda bir soru işareti kaldıysa tereddütleri gidermek adına Özelge talebinde bulunabilirsiniz. Gelen özelgeyi bizimle paylaşmanız halinde de sitemizde yayınlayarak diğer kurumların bilgisine ve faydasına sunmaktan mutluluk duyarız.
Şimdi gelin konuyu bir örnekle birlikte pekiştirtelim.
Örnek; 1 sayılı cetvelde bulunan Milli Eğitim Bakanlığında çalışmakta olan memur personel Maliye Bakanlığına naklen geçiş yapmıştır. 311 ve 321 seri no.lu tebliğlere istinaden bu kişinin kümülatif gelir vergisi matrahları birleştirilecektir. Birleştirilme nedeni ise her iki kurumunda genel bütçe kapsamında yer almasıdır.
Örneği biraz değiştirip söz konusu memurun Milli Eğitim Bakanlığından A belediyesine nakil olduğunu düşünelim;
Şu durumda ilgili memur 1 sayılı cetvelde bulunan Milli Eğitim Bakanlığından 1 sayılı cetvelde yer almayan Belediyeye naklen geçiş yapmıştır. Dolayısıyla 5018 sayılı Kanunda belirtilen herhangi bir cetvelde yer almayan belediyelere naklen geçişlerde de matrah birleştirmesi yapılmayacaktır. Yani nakil gelen memurun vergi matrahı sıfır girilecektir.
Not: Şunu da özellikle belirtmek isterim. Her belediye kendi başına müstakil bir işverendir. Dolayısıyla belediyelerin kendi bütçelerinden yaptıkları ödemelere ilişkin vergi matrahları mukakkak suretle birleştirilmelidir. Encümene üye bir memura yapılan ödemenin matrahı ile maaşından kaynaklı vergi matrahları mutlaka birleştirilecektir. Yâda hem encümen hem de meclis üyesi olan bir seçilmişe yapılan ödeme ve huzur hakkının vergi matrahları mutlaka birleştirilmelidir. Veya Avukatlara ödenen vekalet ücretinin vergi matrahı ile maaş ödemesinin vergi matrahları kesinlikle birleştirilecektir. Aynı şekilde belediye başkanına ödenen maaşın vergi matrahıyla yine belediye başkanına ödenen huzur hakkının vergi matrahları birleştirilecektir. Vs.
Netice itibarı ile önceki makalemizde yazdığımız örneklemeler, anlatılar doğrudur ve yazımızın arkasındayız.
Sağlıcakla kalın…
Selim SALTAN
Yazarın tüm yazıları için tıklayın…
⇒ iscimemur.net’i twitter da takip etmek ister misiniz? Tıklayın