Asgari Geçim İndiriminde Üst Sınır Var mıdır?

Asgari Geçim İndirimi, Asgari Geçim İndiriminde üst sınır, vergi iadesi

Asgari Geçim İndiriminde Üst Sınır Var mıdır?
Yayınlama: 02.12.2021
A+
A-

Asgari Geçim İndirimi nedir? Asgari Geçim İndiriminde üst sınır var mı?

 

Asgari Geçim İndirimi kavramı Gelir Vergisi Kanununda yapılan 2007 tarihli düzenleme ile birlikte hayatımıza girmiştir. AGİ düzenlemesi sayesinde, vergi iadesinden yararlanmak için her yılsonunda yapılan fiş toplama çilesi sona ermiştir.

Asgari Geçim İndiriminin Uygulanması

Asgari Geçim İndiriminin nasıl uygulanacağına ilişkin tereddütleri gidermek için 265 seri no.lu tebliğ yayınlanmıştır. Yalnız bu tebliğ 4/12/2007 tarihinde yayınlandığından daha sonra yapılan bazı değişikliklere dikkat etmek gerekir. Örneğin üçüncü çocuk için AGİ puanının 10 olması daha sonra, 2015 yılında, çıkan 6645 sayılı Kanunla gerçekleşmiştir. Dolayısıyla 265 seri no.lu tebliğin ilk halinde bu husus yer almamaktadır.

 Kanunun 32 inci maddesinde yapılan düzenleme ile;

Çalışan için: 50

Çalışmayan ve herhangi bir geliri olmayan eş için: 10

İlk iki çocuğun her biri için: 7,5

Üçüncü çocuk için: 10

Diğer çocuklar için: 5 puan

Şeklinde puanlama yapılarak vergi iadesi tutarları (AGİ) hesaplanacaktır.

Örneğin;

2021 yılı Asgari Ücret tutarının 3.577,50 TL olduğu bilinerek;

Eşi çalışmayan ve 18 yaşından küçük 3 çocuğu bulunan Ali Bey için yapılacak AGİ hesaplaması şu şekilde olacaktır.

50 (kendisi) + 10 (eş) + 15 (iki çocuk) + 10 (üçüncü çocuk) = 85 puan olmak üzere;

3.577,50 X 0,15 = 536,63 TL

536,63 X 0,85 = 456,13 TL olacaktır.

Asgari Geçim İndiriminde Üst Sınır Nedir?

Peki Asgari Geçim İndiriminde üst sınır var mıdır? Evet, Asgari Geçim İndiriminde üst sınır vardır ve bu üst sınır 85 puan olarak karşımıza çıkar. Yani 2021 yılı AGİ üst sınırı 456,13 TL’dir.

Eşi çalışmayan ve 6 çocuğu bulunan personelin AGİ oranı her ne kadar (50+10+7,5+7,5+10+5+5+5) 100 puan olsa dahi vergi iadesi yani AGİ tutarı 85 puan üzerinden hesaplanacaktır. Bu durumun yasal dayanağı ise ilgili tebliğde yer alan aşağıdaki düzenlemedir.

Asgari geçim indiriminin yıllık tutarı, her ücretli için asgarî ücret üzerinden hesaplanan yıllık vergi tutarını aşamayacak ve yılı içerisinde asgari ücret tutarında meydana gelen değişiklikler, asgari geçim indirimi uygulamasında dikkate alınmayacaktır.”                 

Ayrıca tarafımıza sıkça gelen sorulardan anlaşıldığı üzere kıst dönem çalışmalarında AGİ’nin ödenip ödenmeyeceği hususu oldukça merak edilmektedir.

Kıst dönem çalışılsa dahi Asgari Geçim İndirimi tam ay olarak işleme alınacaktır. Bu da aynı tebliğin 2. maddesinde belirtilmiştir.

“ Gelirin kısmî döneme ait olması halinde, ay kesirleri tam ay sayılmak suretiyle bu süreye isabet eden indirim tutarları esas alınır.

Bir diğer husus ise eğer eşlerden her ikisi de çalışıyorsa çocuk için vergi iadesini her ikisinin alıp alamayacağıdır.

Eşlerin her ikisi de çalışıyorsa vergi iadesini yani AGİ’yi sadece eşlerden biri alabilecektir. Bu hususta tebliğin ikinci maddesinde düzenlenmiştir. İlgili kısım şu şekildedir.

Ücret geliri elde eden aile fertlerinden her biri için ayrı ayrı, çocuklar için eşlerden yalnızca birisinin gelirine uygulanır.”

Sonuç:

*Asgari Geçim İndiriminde üst sınır vardır ve üst sınır 85 puan olarak uygulanır. Personelin AGİ puanı 85 puanın üzerinde olsa dahi dikkate alınacak tutar 85 puan üzerinden hesaplanacak tutar olacaktır.

*Kıst dönem çalışmalarında, yani bir aydan daha az süreli çalışmalarda, AGİ tutarı kıst değil tam rakam üzerinden uygulanır. Ancak Asgari Geçim İndirimi tutarının hesaplanan gelir vergisi tutarından fazla olamayacağı açıktır.

*Eğer eşlerden her ikisi de çalışıyorsa sadece bir tanesi çocuklar için AGİ’den yararlanabilir.


Not: Asgari Geçim İndirimi 7349 sayılı Kanun ile birlikte kaldırılmıştır. Konuya ilişkin yazımızı okumak için tıklayın…


Sosyal Medya hesaplarımızı takip ederek personel mevzuatı ile ilgili paylaşımlarımızdan anında haberdar olabilirsiniz…

Bir Yorum Yazın

Ziyaretçi Yorumları - 0 Yorum

Henüz yorum yapılmamış.