Askeri personelken kurumundan ayrılıp 657 sayılı Kanuna tabi bir kuruma açıktan atandım. 657 sayılı Kanun’un 64 üncü maddesinden yararlanabilir miyim?
Soru: İyi günler. Daha önce 926 sayılı Kanuna tabi Jandarma Astsubay olarak görev yaptım ve halen belediyemde Mali Hizmetler Müdürü olarak memuriyetime devam etmekteyim.
657 sayılı Kanunun 64 üncü maddesinin üçüncü fıkrasında;
“72 nci madde gereğince belirli bir süre görev yapmak üzere, mecburî olarak sürekli görevle atanan memurlardan kalkınmada birinci derecede öncelikli yörelerde bulunanlara, bu yörelerde fiilen çalışmak suretiyle geçirilen her iki yıl için bir kademe ilerlemesi daha verilir.” hükmü ile;
4’ncü fıkrasında “son sekiz yıl içinde herhangi bir disiplin cezası almayan memurlara, aylık derecelerinin yükseltilmesinde dikkate alınmak üzere bir kademe ilerlemesi uygulanır.” hükmü bulunmaktadır.
Ayrıca yapılan düzenleme ile 657 sayılı kanunun 36’ncı maddesinde Jandarma hizmetleri sınıfı oluşturulmuş ve bu sınıfın Jandarma Genel Komutanlığı kadrolarında bulunan subay, astsubay, uzman jandarma ile çarşı ve mahalle bekçilerini kapsadığı belirtilmiştir.
Jandarma Astsubay olarak görev yaptığım sürelerde disiplin cezası almadım ve ayrıca kalkınmada öncelikli yörelerde de görev yaptım.
Bu kapsamda; jandarma teşkilatındaki süreç ile ilgili şimdi tabi olduğum 657 sayılı Kanunun 64 üncü maddesinden faydalanmam mümkün müdür? Bazı belediyelerde intibak yaptırıp ilave kademe ilerlemesinden faydalananlar olduğunu biliyorum, ancak uygulamadan emin olamadım.
Sizin bu konudaki fikriniz ne olur? Bakanlıktan görüş istenebilecek bir husus olarak görüyor musunuz?
Teşekkür ederim.
Merhaba;
926 sayılı TSK Personel Kanunu, 3466 sayılı Uzman Jandarma Kanunu ile 3269 sayılı Uzman Erbaş Kanunlarına tabi personelin kendi kurumlarından istifa ederek 657 sayılı Kanunun 92 nci maddesine istinaden tekrar memurluğa açıktan atanmaları hususlarında tarafımıza iletmiş olduğunuz hak kayıplarına dair yazı incelenmiştir.
657 sayılı Devlet Memurları Kanununun derece ve kademe ilerlemesine ilişkin hükümlerinin yer aldığı 64 üncü maddesinin 3 üncü ve 4 üncü fıkralarında;
“72 nci madde gereğince belirli bir süre görev yapmak üzere, mecburî olarak sürekli görevle atanan memurlardan kalkınmada birinci derecede öncelikli yörelerde bulunanlara, bu yörelerde fiilen çalışmak suretiyle geçirilen her iki yıl için bir kademe ilerlemesi daha verilir. Yıllık izinde geçirilen süreler fiilen çalışılmış sayılır. İki yıldan az süreler dikkate alınmaz.”
“Son sekiz yıl içinde herhangi bir disiplin cezası almayan memurlara, aylık derecelerinin yükseltilmesinde dikkate alınmak üzere bir kademe ilerlemesi uygulanır.”
denilmektedir.
Yukarıda belirtilen özlük hakları kapsam bakımından 657 sayılı Kanuna tabi personel bakımında geçerlidir.
Jandarma Hizmetleri Sınıfı ile Sahil Güvenlik Hizmetleri Sınıfı’nın 657 sayılı Kanun’a eklenmesi
Sorunuzda da belirttiğiniz gibi 25 Temmuz 2016 tarihinde yapılan değişiklikle birlikte Jandarma Hizmetleri Sınıfı ile Sahil Güvenlik Hizmetleri Sınıfı 657 sayılı Kanun’a eklenmiştir.
Burada yapılan değişiklikte 657 sayılı Kanunun 36 ncı maddesinde sayılan hizmet sınıflarından VIII- Jandarma Hizmetleri Sınıfının; Jandarma Genel Komutanlığı kadrolarında bulunan subay, astsubay, uzman jandarma ile çarşı ve mahalle bekçilerini kapsadığı,
IX – Sahil Güvenlik Hizmetleri Sınıfının ise Sahil Güvenlik Komutanlığı kadrolarında bulunan subay ve astsubayları kapsadığı belirtilmiştir.
Bu değişikliğe paralel olarak 2803 sayılı Jandarma Teşkilat, Görev ve Yetkileri Kanununun, Personel, kaynakları ve uygulanacak mevzuat başlıklı 13 üncü maddesi ‘de yeniden düzenlenmiştir.
Jandarma Genel Komutanlığı kadrolarında görev yapan subay, astsubay ve uzman jandarma personelinin 657 sayılı Kanun kapsamına alınıp Jandarma Hizmetleri Sınıfı olarak 36 ncı maddesine eklense bile, yukarıda belirtilen 2803 sayılı Jandarma Teşkilat, Görev ve Yetkileri Kanununda yapılan 25/07/2016 tarihli değişiklikte;
“Jandarma Hizmetleri Sınıfı personelinin her türlü özlük işlerinde, bu Kanunda hüküm bulunmayan hallerde, 657 sayılı Devlet Memurları Kanunu uygulanır. Ancak, nasıp ve terfi, aylık ve diğer mali ve sosyal haklar bakımından statü ve rütbelerine göre 27/7/1967 tarihli ve 926 sayılı Türk Silâhlı Kuvvetleri Personel Kanunu, 13/6/2001 tarihli ve 4678 sayılı Türk Silahlı Kuvvetlerinde İstihdam Edilecek Sözleşmeli Subay ve Astsubaylar Hakkında Kanun, 28/5/1988 tarihli ve 3466 sayılı Uzman Jandarma Kanunu, 18/3/1986 tarihli ve 3269 sayılı Uzman Erbaş Kanunu ile 10/3/2011 tarihli ve 6191 sayılı Sözleşmeli Erbaş ve Er Kanununa tabi personel hakkındaki hükümler uygulanır.” denilmektedir.
Sonuç olarak;
Farklı personel kanunlarına tabi görev yaparak görevinden çekilen ve açıktan atama ile 657 sayılı Kanuna tabi kadrolara atanan askeri personelin kazanılmış hak aylığına esas süreleri 657 sayılı yasaya tabi bir memur personel gibi yeniden hesaplanarak değerlendirilmektedir.
Fakat 657 sayılı Kanunun 64 üncü maddesinin 3 üncü ve 4 üncü fıkralarında belirtili kademe/derece ilerlemesi ise, söz konusu hizmetler 657 yasaya tabi statüde geçmediği gerekçesiyle, açıktan atanan eski askeri personele uygulanmamaktadır. Bu hususta hem Devlet Personel Başkanlığının hem de Yerel Yönetimler Genel müdürlüğünün muhtelif görüşleri mevcuttur.
Uygulamanın bu hali, askeri personelken kurumundan ilişiği kesilip açıktan atamayla 657 sayılı Devlet Memurları Kanuna tabi olarak görev yapmaya başlayanları mağdur ettiği yönünde düşüncelerde doğurduğu ortadadır.
Konu hakkındaki kişisel kanaatler her ne kadar bu şekilde olsa da uygulamaya yön veren kurumların görüşü de ortadadır. Dolayısıyla söz konusu uygulamanın, belediye veya başka kurumların İnsan Kaynakları birimlerinde görev yapan personelinin keyfi bir işlemi değil, aksine, görüşlere dayalı bir kanaatin sonucu olduğu unutulmamalıdır.
Söz konusu uygulamayla ilgili önemli hususlardan biri de askeri personelin özlük dosyalarının güvenlik gerekçesiyle askeri kurumlar tarafından gönderilmemesidir.
Elbette bu kapsamdaki personel önceki kurumlarından, dosyasından ziyade, son 8 yıl içinde disiplin cezası almadığına dair resmi bir yazı alarak ve yine kalkınmada öncelikli yörelerde mecburi görev yaptığını eski kurumlarından temin edecekleri resmi bir belge ile belgelendirerek, hali hazırda çalıştıkları kurumlarına müracaat edebilir ve talepte bulunabilirler.
Fakat söz konusu taleplere, yukarıda da bahsi geçen görüşler doğrultusunda, olumsuz geri dönüş yapılacağı muhtemeldir.
Bu durumda, alınan cevaplarla birlikte konuyu idari yargıya taşımak takdirinizde olacaktır…
Deniz UZUN
Trabzon Büyükşehir Belediyesi
Yazarın tüm yazıları için tıklayın…
Telegram kanalımıza katılmak için tıklayın >> t.me/iscimemurnet
⇒ iscimemur.net’i twitter da takip etmek ister misiniz? Tıklayın