Askerlik nedeniyle aylıksız izine ayrılmış bakmakla yükümlüsü olmayan memur için GSS primi gönderilir mi?

Askerlik nedeniyle aylıksız izine ayrılmış bakmakla yükümlüsü olmayan memur için GSS primi gönderilir mi?
Yayınlama: 25.10.2023
A+
A-

Askerlik nedeniyle aylıksız izine ayrılmış bakmakla yükümlüsü olmayan memur için GSS primi gönderilir mi?

Hatırlanacağı üzere Sosyal Güvenlik Kurumu 13/11/2015 tarihinde, 5510 sayılı Kanunun 4 üncü maddesinin birinci fıkrasının (c) bendi kapsamında sigortalı olarak görev yapmakta iken aylıksız izinli sayılan kamu personelinin genel sağlık sigortası primleri hakkında, bir duyuru yayınlamıştı.

Bu duyuru içerisinde gerek 5510 gerekse 5434 sayılı Kanuna tabii olarak çalışırken askerlik nedeniyle ücretsiz izine ayrılanlar hakkında;

“Muvazzaf askerlik görevini er veya erbaş olarak yapanlardan bakmakla yükümlü olduğu kişileri bulunmayanların göreve başlamaları için tanınan yasal süreler dikkate alınmak suretiyle terhis oldukları tarih ile göreve başladıkları tarih arasında geçen süreye ilişkin genel sağlık sigortası primleri “İşveren Uygulama Tebliğinde Değişiklik Yapılmasına Dair Tebliğ” in yayım tarihi olan 08/11/2015 tarihinden itibaren aylıksız izinli sayıldıkları kurumlarınca Kuruma ödenir…

Ancak, muvazzaf askerlik görevini er veya erbaş olarak yapanlardan bakmakla yükümlü olduğu kişileri bulunmayanların göreve başlamaları için tanınan yasal süreler dikkate alınmak suretiyle terhis oldukları tarih ile göreve başladıkları tarih arasında geçen süreye ilişkin genel sağlık sigortası prim belgelerini göreve başladığı tarihi takip eden 10 gün içinde Kuruma vermeleri ve muhteviyatı prim tutarlarını da göreve başladığı tarihi takip eden 15 gün içinde Kuruma ödemeleri halinde yükümlülüklerini yasal süresi içinde yerine getirmiş sayılacaktır.”

İfadeleri yer almaktadır.

657 sayılı Devlet Memurları Kanunu’nun Muvazzaf askerliğe ayrılan memurların terhislerinde göreve başlatılmaları ile muvazzaf askerlikte geçen sürelerin kademe ve derece intibaklarında değerlendirilmesi başlıklı 83 üncü maddesinde;

“Devlet memuru iken muvazzaf askerlik hizmetini yapmak üzere silah altına alınanlardan askerlik görevini tamamlayıp memuriyete dönmek isteyenler, terhis tarihinden itibaren 30 gün içinde kurumlarına başvurmak ve kurumları da başvurma tarihinden itibaren azami 30 gün içinde ilgilileri göreve başlatmak zorundadırlar…” Hükmü yer almaktadır.

Memurun askerlik sonrası tekrar göreve başlaması için terhis tarihinden itibaren 30 gün içinde bunu talep etmesi gerekirken bu talebe istinaden işvereninde 30 gün içerisinde memuru göreve başlatma zorunluluğu vardır.

Bakmakla yükümlüsü olmayan memur için askerlik süresine GSS bildirimi yapılmak zorunda değildir. Bu kişiler için GSS bildirim zorunluluğu terhis tarihinde başlar.

Fakat bakmakla yükümlüsü olmayan memurun terhis tarihi ile memuriyete başlama tarihi arasında bir boşluk olmaması durumunda GSS bildirimi yapılmasına da gerek yoktur. Zira kendisine yapılacak kıst yada tam maaşın içerisinde GSS olacaktır.

Memurun terhis tarihi ile memuriyete başlama tarihi arasında boşluk olması durumunda ise GSS bildirimini yapılmak zorundadır. Bunun içinde memurun göreve başladığı tarihi takip eden 10 gün içinde Kuruma bildirim verilmeli ve muhteviyatı prim tutarları da göreve başladığı tarihi takip eden 15 gün içinde ödemelidir.

Bu uygulama yazımız tarihi itibariyle Kesenek Bilgi Sistemi üzerinden EK Mahiyette Aylıksız İzinli Personel GSS Bildirimi şeklinde yapılabilmektedir.

Örnek:

09.10.2023 tarihi itibariyle askerden terhis olan Mehmet Bey aynı tarih itibariyle Kurumuna göreve başlama talep dilekçesi ile başvurmuştur. Kurumu ise 657 sayılı Devlet Memurları Kanunu’nun 83 üncü maddesinde belirtilen süreler dâhilinde 15.10.2023 tarihi itibari ile göreve başlamasını onaylamıştır.

 Mehmet Bey için kurumu 09.10.2023 ile 14.10.2023 tarihleri arısında boşta geçen 6 günlük süre için GSS bildirimi yapacaktır.

Kurumlarca bu işlemin yapılması esnasında dikkat edilecek hususlar aşağıda yazıldığı gibidir;

– Memurun askerlik ile ilişkisinin kalmadığı tarih ile memuriyete başlama tarihleri arasında boşta geçen gün sayısını tespit etmelidir.

– Memurun Hizmet Takip Programı (HİTAP) alanında tescil işlemi yapılmak suretiyle tekrar işe giriş tarihini takip eden gün GSS bildirimi için başlangıç kabul edilmeli ve 10 gün içinde bildirim yapılmalıdır.

– GSS bildirimi ek mahiyette bildirge ile yapılacaktır.

– “Aylık Prim ve Hizmet Belgesi Bildirimleri” başlıklı alanın durumuna göre Aylıksız İzinli Personel GSS / Bir veya Birden Fazla Dönem seçeneği veya Sadece Bir Dönem seçeneği ile ek bildirim yapılmalıdır.

– Ek mahiyette bildirim içerisinde yer alan ek bordro sebepleri yukarıda belirtilen işlemleri kapsamadığından uygun bir seçenek seçilmelidir.

– Bildirge yasal süresi içerisinde verildikten sonra, her iki ek bildirim içerisinde bulunan Ek Bildirgeye Esas Maaş Ödemesinin Yapıldığı Tarih alanının kapalı olması nedeniyle, Kesenek Bilgi Sistemi aranmalı ve ödeme tarihi alanının işlenmesine sağlandıktan sonra ödeme gerçekleştirilmelidir.

 Ayrıca yeri gelmişken bir hususu daha belirtmekte fayda var ki buda şudur;

Kesenek Bilgi Sisteminde gönderilmemiş GSS bildirimleri alanına bakılırsa Kurumumuz Sigortalı Tescil Personel kayıtlarında yer alıp, “Aylıksız İzin” olarak işten ayrılış bildirgesi verildiği halde GSS bildirgesi verilmeyen personel listesi burada görülecektir. İlgili alanda yukarıda verdiğimiz örnekle ilgili herhangi bir kayıt bulunmamaktadır.

Bu kaydın bulunmaması bildirimin yapılmayacağı anlamına gelmez. İdari para cezalarına muhatap olmamak adına bildirimin yasal süreler içerisinde yapılması ve ödenmesi gerekir.

Takdir okuyucunundur.

Mehmet YURDCU

Tavşanlı Belediyesi  / Kütahya

Yazarın Tüm Yazıları İçin Tıklayın…


www.iscimemur.net Whatsapp kanalımız yayında. Kanalımızı Whatsapp üzerinden takip ederek paylaşımlarımıza anında ulaşabilirsiniz.

Kanal yöneticileri de dahil hiçbir takipçi numaranızı veya kimliğinizi görüntüleyemez.

Whatsapp Kanalımıza katılmak için tıklayın…


Telegram kanalımıza katılmak için tıklayın >> t.me/iscimemurnet


iscimemur.net’i twitter da takip etmek ister misiniz? Tıklayın

Bir Yorum Yazın

Ziyaretçi Yorumları - 0 Yorum

Henüz yorum yapılmamış.