Başkan Danışmanlarına İlave Ödeme (Seyyanen Zam) Ödenebilir Mi?
Soru : Memura verilen ilave ödeme (seyyanen zam) danışman maaşlarının hesabında dikkate alınacak mı? Başlıklı yazınızı okudum. Bu yazınızda ilave ödemenin danışman maaşlarına uygulanmayacağı değerlendirilmekle birlikte 5216 sayılı Büyükşehir Belediye Kanununun 20. Maddesinde “…Danışmanlara, her türlü ödemeler dahil, büyükşehir belediyesi genel sekreterine ödenen brüt aylık miktarının % 75’ini aşmamak üzere belediye meclisinin belirlediği miktarda brüt ücret ödenir.” hükmü yer almaktadır.
Bu hükme istinaden danışman maaşlarına ilave ödemenin de girmesi gerektiğini düşünüyoruz. Konuyu bu şekliyle tekrar değerlendirmenizi tavsiye ediyorum.
Değerlendirme:
Öncelikle konuyla ilgili memura verilen ilave ödeme (seyyanen zam) danışman maaşlarının hesabında dikkate alınacak mı? Başlıklı yazımız ile bu spesifik konuyu değerlendirmiştik. Yazımıza ulaşmak için tıklayın…
Sorunuzu farklı bir bakış açısıyla tekrar değerlendirmek gerekirse;
Normlar hiyerarşisi, hukuk normlarının derece ve kuvvetini belirlemekle birlikte hukuken aynı statüdeki hukuk normları arasında aynı olayda farklı düzenlemeler yapılmış olması durumunda somut olayda uygulanacak hukuk normunun tespitinde sorunlar yaşanabilmektedir. Bu tür durumlarda, söz konusu sıralamanın yanında doktrin ve yargı içtihatları ile belirlenen hiyerarşi de ortaya çıkmaktadır.
Aynı zamanda aynı olayı düzenleyen eşit hukuki statüdeki iki norm birbiriyle çeliştiği takdirde, genel hüküm ve özel hüküm ilişkisi veya önceki düzenleme ve sonraki düzenleme ilişkilerine bakılmak suretiyle söz konusu olaya uygulanacak hukuk normu tespit edilmektedir.
7456 sayılı Kanunun 28 inci maddesinde sayma yoluyla belirtilen çalışanlara ilave ödeme adı altında yeni bir kazanç kalemi verilmiş olup Danışmanlar burada sayılmamıştır.
burada sayılanlar arasında 5216 sayılı Büyükşehir Belediyesi Kanununun 20 nci maddesindeki “her türlü ödemeler dahil” ibaresi
7456 sayılı Kanunun 28 inci maddesinde;
“…İlave ödeme, kapsamında bulunanlara sadece kendi unvanı esas alınarak ödenir ve mali hakları mevzuatı uyarınca en yüksek Devlet memuru veya başka bir unvan esas veya emsal alınmak suretiyle belirlenenler bakımından, diğer mevzuat uyarınca mali haklarının belirlenmesine esas ödeme unsurlarının kapsam veya hesabına dahil edilmez.
Bu ödeme, ilgili mevzuatı uyarınca ödenmekte olan veya mali ve sosyal hakların tespitinde esas alınan aylık, ücret, zam, tazminat, ödenek, döner sermaye ödemesi, ikramiye ve diğer herhangi bir ödeme unsurunun hesabında dikkate alınmaz.” Denilmiştir.
Görüleceği üzere 5216 sayılı Belediye Kanununda “her türlü ödemeler dahil” ibaresi yer almakta birlikte 7456 sayılı Kanunda sayma yoluyla ilave ödemenin kimlere verileceği açık bir şekilde belirtilmiştir. Madde metninde Büyükşehir Belediye Başkan Danışmanlarının bu ödemeyi almalarıyla ilgili bir düzenlemeye yer verilmemiştir.
Peki bu düzenlemeye rağmen Büyükşehir Belediye Kanununda geçen her türlü ödemeler dahil ifadesine istinaden yorum yoluyla bu maddeyi genişleterek Danışmanların ilave ödeme alacağı sonucuna varabilir miyiz?
Yazımızın girişinde normlar hiyerarşisinden bahsetmiştik. Bu kapsamda yargı içtihatlarına göz atacak olursak;
Danıştay Büyük Genel Kurul Kararında “Türkiye Cumhuriyeti Anayasası’nın 128 inci maddesinde, devletin ve diğer kamu tüzel kişilerinin, genel idare esaslarına göre yürütmekle yükümlü oldukları kamu hizmetlerinin gerektirdiği asli ve sürekli görevlerin memurlar ve diğer kamu görevlileri eliyle görüleceği ve memurların nitelik, atanma, ödev, yetki, hak ve yükümlülükleri, aylık ve ödenekleri ve diğer özlük işlerinin kanunla düzenleneceği belirtilmiş, 657 sayılı Devlet Memurları Kanunu’nda da memurların hizmet şartları, nitelikleri, hak ve yükümlülükleri ile parasal ve özlük hakları objektif kurallara bağlanarak hukuki statüleri belirlenmiştir.” Denilmektedir.
Bu ifadeden anlaşılacağı üzere her ne kadar danışmanların statüsü belirlenmemiş olsa da memurun özlük haklarını oluşturan kazanımlar yorum yoluyla genişletilemez ilkesi çerçevesinde işlemleri yürütülmelidir.
Ayrıca önceki kanun ve sonraki kanun ilişkisi çerçevesinde konuya bakacak olursak;
Anayasa Mahkemesi bir kararında; “Aynı anda yürürlükte bulunan iki ayrı kanun, aynı olayda birbirinden farklı düzenlemeler içerdiği takdirde, sonraki kanunda yer alan hükümler olaya uygulanmakta ve kanun koyucunun o mevzudaki iradesinin yeni getirilen düzenlemeler çerçevesinde değiştiği kabul edilmektedir. (Erem, 1995: 131). Eğer kanun koyucu, sonraki düzenlemesinde önceki düzenleme hükümlerini değiştirdiğini açıkça belirtmişse problem doğmaz ancak sonraki düzenleme aynı hususu farklı şekilde düzenlemişse ve açıkça bir ilgadan ((bir şeyin varlığını) ortadan kaldırma.)bahsedilmiyorsa Anayasa Mahkemesinin 15.3.1966 tarih ve E,1965/40 K,1966/15 sayılı Kararı’nda nitelendirildiği üzere üstü kapalı (zımni) bir kaldırma söz konusudur.” Denilmektedir.
Sonuç;
Yukarıda bahsedilen hüküm ve açıklamalar çerçevesinde tarafımızca tekrar yapılan değerlendirmeye göre;
5216 sayılı Büyükşehir Belediyesi Kanununun 20 nci maddesinde zikredilen üst sınır üzerinden başkan danışmanlarına ücret ödeyen belediyelerin bu danışman ücretlerini hesaplarken 7456 sayılı Kanunun 28 inci maddesiyle gelen ilave ödemeyi hesaplamaya dahil etmemeleri gerekmektedir.
www.iscimemur.net Whatsapp kanalımız yayında. Kanalımızı Whatsapp üzerinden takip ederek paylaşımlarımıza anında ulaşabilirsiniz.
Kanal yöneticileri de dahil hiçbir takipçi numaranızı veya kimliğinizi görüntüleyemez.
Whatsapp Kanalımıza katılmak için tıklayın…
Telegram kanalımıza katılmak için tıklayın >> t.me/iscimemurnet
iscimemur.net’i twitter da takip etmek ister misiniz? Tıklayın