Bedelli askerlik nedeniyle işten ayrılan çalışan için işten ayrılış bildirgesi düzenlenir mi?
Askerlik hizmeti, T.C. Anayasasının 72’nci maddesi gereğince her Türkün hakkı ve ödevidir. Askerlik hizmeti 7179 sayılı Askeralma Kanunuyla düzenlenmiş olup kişiler bu Kanun gereğince yedek subay, yedek astsubay, erbaş ve er olarak askerlik hizmetini yerine getirilir.
Askerlik görevini yerine getirmek sebebiyle çalıştıkları işlerden ayrılanlar vardır. Bu şekilde ayrılanların askerlik görevinin bitimine müteakip tabi oldukları mevzuat çerçevesinde eski işlerine geri dönebilmektedirler.
Bu yazımızda askerliğini bedelli olarak yapacak çalışanlarla ilgili olarak işverenlerin neler yapması gerektiğini değerlendireceğiz.
Bedelli Askerlik tanımı: Bedelli askerlik Kanunda belirtilen yararlanma şartlarını taşımak kaydıyla bedelli askerliğe seçilenlerin belirlenen bedeli ödemesi ve temel askerlik eğitimi yapması şartı ile yerine getirilen askerlik hizmeti şeklinde tanımlanmıştır.
Belediyelerde bu haktan faydalanan 3 çeşit istihdam türü vardır.
Bunlar sırasıyla;
657 sayılı Devlet Memurları Kanunu kapsamında istihdam edilen Kamu Görevlileri
4857 sayılı İş Kanunu kapsamında istihdam edilen İşçiler
5393 sayılı Belediye Kanununun 49 uncu maddesine istinaden çalıştırılan sözleşmeli personellerdir.
Bu çalışanlarla ilgili olarak işverenler tarafından genel hükümlere göre işten ayrılış ve askerlik bitimi sonrası işe tekrar alım işlemleri yapılmaktayken 7146 sayılı Askerlik Kanunu ile Diğer Bazı Kanunlarda ve 663 sayılı Kanun Hükmünde Kararnamede Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun’un 2 nci maddesinin 4 üncü fıkrası ile 1111 sayılı Askerlik Kanununa geçici madde 55 hükmü eklenmiştir.
“…Bu madde hükümlerinden yararlananlar temel askerlik eğitimi süresince çalıştıkları iş yeri, kurum ve kuruluşlar tarafından aylıksız veya ücretsiz izinli sayılırlar…”
Bu hükme istinaden özellikle 4857 sayılı İş Kanunu kapsamında istihdam edilen işçiler ile 5393 sayılı Belediye Kanununun 49 uncu maddesine istinaden çalıştırılan sözleşmeli personellerin 5510 sayılı Kanunun 4 üncü maddesinin (a) bendi kapsamında işten ayrılış bildirgesi düzenlenme zorunluluğu ortadan kalkmıştır.
Bu durumdaki çalışanların dilekçesine istinaden askerlik başlangıç tarihi ile bitiş tarihi arasındaki sürede çalışan ücretsiz izinli sayılacaktır.
Fakat 1111 sayılı Askerlik Kanunu 7179 sayılı Askeralma Kanunu’nun 63 üncü maddesine istinaden 26.06.2019 tarihi itibari ile yürürlükten kaldırılmıştır.
7179 sayılı Kanun içerisindeyse bedelli askerlik yapacakların aylıksız veya ücretsiz izinli sayılmaları yönünde bir düzenleme yer almamaktadır.
Ayrıca 13.07.2022 tarih ve 7415 sayılı Askeri Ceza Kanunu ve Bazı Kanunlarda Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun hükümleri ile 7179 sayılı Kanunda bazı düzenlemeler yapılmış olmasına rağmen konumuzla ilgili bir düzenlemeye yer verilmemiştir.
Sonuç olarak 7179 sayılı Askeralma Kanunu kapsamında bedelli askerlik yapacaklar için işverenlerin işten ayrılış bildirgesi düzenlemesi gerekmektedir. Askerlik sonrası ilgili mevzuatına göre süresi içinde başvuru halinde de işe başlatma işlemlerinin yapılması gerekmektedir.
Ayrıca yeri gelmişken işverenler tarafından unutulabilen bir hususu da hatırlatmak yerinde olacaktır. 5510 sayılı Kanunun 4 üncü maddesinin c fıkrasına istinaden askere gidenler ile ilgili belli şartlar dahilinde GSS yatırılmaktadır. Bu kapsamda bekar olan çalışanlar için böyle bir zorunluluk yokken bu çalışanların terhis oldukları tarih ile göreve başladıkları tarih arasında boşta geçen süreye ilişkin genel sağlık sigortası primleri yasal süresi içerisinde bildirilip yine yasal süresi içerisinde ödenmesi gerekmektedir.
Taktir okuyucunundur…
Mehmet YURDCU
Tavşanlı Belediyesi / Kütahya
Yazarın Tüm Yazıları İçin Tıklayın…
Telegram kanalımıza katılmak için tıklayın >> t.me/iscimemurnet
iscimemur.net’i twitter da takip etmek ister misiniz? Tıklayın