Belediye başkan yardımcıları zorunlu bireysel emeklilik sistemine (BES) dahil mi?

Belediye başkan yardımcıları zorunlu bireysel emeklilik sistemine (BES) dahil mi?
Yayınlama: 04.04.2024
A+
A-

Belediye başkan yardımcıları zorunlu bireysel emeklilik sistemine (BES) dahil mi?

31 Mart 2024 tarihinde yapılan mahalli idareler genel seçimleri neticesinde yeni seçilen belediye meclis üyeleri anılan tarihten itibaren beş yıl süreyle görev yapacaklardır. Belediye başkanı ise 5393 sayılı Belediye Kanununun 49 uncu maddesine göre belediye meclis üyeleri arasından Belediye Başkan Yardımcısı görevlendirebilecektir.

Bu şekilde görevlendirilmiş olan kişiler 5393 sayılı Kanunun 49 uncu maddesi gereğince, talepleri doğrultusunda, 5510 sayılı Kanunun 4 üncü maddesinin birinci fıkrasının (a) veya (c) bendi kapsamında SGK ile ilişkilendirilebilirler.

31 Mart 2024 yılı mahalli idareler seçimlerinin öncesi ve sonrası belediyelerin insan kaynakları birimleri tarafından bazı soruların cevapları araştırılmaya başlanmıştır. İscimemur.net olarak bizde meslektaşlarımızın bu sorularına cevap arıyor, personel mevzuatı alanında oluşan tereddütlerin giderilmesine katkı sunmaya çalışıyoruz.

Bu yazımızda da yine böyle bir tereddütlü konuyu ele alacak ve belediye meclis üyeleri arasından belediye başkan yardımcısı olarak görevlendirilmiş kişilerin zorunlu bireysel emeklilik sistemine dahil edilip edilemeyeceğine mevzuat hükümlerini çerçevesinde cevap bulmaya çalışacağız.

Cevabını aradığımız soruyu doğru bir şekilde değerlendirebilmemiz için öncelikle meclis kökenli belediye başkan yardımcılarının SGK statülerini ayrı ayrı incelemek yerinde olacaktır.

Buna göre ilgili kişiler;

1- 5510 sayılı Kanunun 4 üncü maddesinin birinci fıkrasının (a) bendi kapsamında SGK ile ilişkilendirilenler,

2- 5510 sayılı Kanunun 4 üncü maddesinin birinci fıkrasının (c) bendi kapsamında SGK ile ilişkilendirilenler,

Olmak üzere iki gruba ayrılabilirler.

28/3/2001 tarihli ve 24366 sayılı Resmi Gazete ‘de yayımlanan 4632 sayılı Bireysel Emeklilik Tasarruf ve Yatırım Sistemi Kanununa dayanılarak hazırlanan  Bireysel Emeklilik Sistemi Hakkında Yönetmelik ise 9/11/2012 tarih ve 28462 sayılı Resmi Gazete ‘de yayımlanarak yürürlüğe girmiştir.

Bu yönetmeliğin altıncı bölümünün İşvereni aracılığıyla sisteme dahil edilecek çalışanlar başlıklı 22/B maddesinin ikinci fıkrasında;

5510 sayılı Kanunun 4 üncü maddesinin birinci fıkrasının (a) veya (c) bentlerinde yer almamakla beraber, 5510 sayılı Kanun ve ilgili diğer Kanunlar uyarınca, haklarında 5510 sayılı Kanunun 4 üncü maddesinin birinci fıkrasının (a) veya (c) bentleri hükümleri uygulanan çalışanlar, bu Yönetmelik kapsamında bir emeklilik planına dâhil edilmez. hükmü yer almaktadır.

5510 sayılı Kanunun 4 üncü maddesinin birinci fıkrasının (a) bendi kapsamında SGK ile ilişkilendirilenler hakkında değerlendirmemiz;

Yukarıda bahsedilen yönetmelik maddesini incelediğimizde 5510 sayılı Sosyal Sigortalar ve Genel Sağlık Sigortası Kanununun 4 üncü maddesine atıf yapıldığı görülmektedir. İlgililerin 5510 sayılı Kanunun 4 üncü maddesinin birinci fıkrasının (a) bendi kapsamında değerlendirilebilmesi için hizmet akdinin bulunması şarttır. Meclis kökenli belediye başkan yardımcıları içinse hizmet akdi yapılmamaktadır.

Mezkur maddede bahsi geçen ilgili diğer Kanunlar ifadesinden kastedilen, konumuz özelinde, 5393 sayılı Belediye Kanununun 49 uncu maddesidir.

Bu kişiler 5393 sayılı Kanunun 49 uncu maddesine istinaden talepleri doğrultusunda 5510 sayılı Kanunun 4 üncü maddesinin birinci fıkrasının (a) bendi ile ilişkilendirilmektedir.

5510 sayılı Kanunun 4 üncü maddesinin birinci fıkrasının (c) bendi kapsamında SGK ile ilişkilendirilenler hakkındaki değerlendirmemiz;

Meclis kökenli belediye başkan yardımcıları talepleri doğrultusunda 5510 sayılı Kanunun 4 üncü maddesinin birinci fıkrasının (c) bendi kapsamında SGK ile ilişkilendirilmekte fakat bu kişiler memur kadro ve pozisyonlarında sürekli olarak çalışmamaktadırlar.

Yine 5510 Sayılı Kanunun sigortalı sayılanlar başlıklı 4 üncü maddesinde

“c)Kamu idarelerinde; ………… Birinci fıkranın (c) bendi gereği sigortalı sayılanlara ilişkin hükümler;

a) Kuruluş ve personel kanunları veya diğer kanunlar gereğince seçimle veya atama yoluyla kamu idarelerinde göreve gelenlerden; bu görevleri sebebiyle kendilerine ilgili kanunlarında Devlet memurları gibi emeklilik hakkı tanınmış olanlardan hizmet akdi ile çalışmayanlar,

…….

hakkında da uygulanır.” hükmü yer almaktadır.

Mezkur maddede bahsi geçen ilgili diğer Kanunlar ifadesinden kastedilen, konumuz özelinde, 5393 sayılı Belediye Kanununun 49 uncu maddesidir.

Bu kişiler 5393 sayılı Kanunun 49 uncu maddesine istinaden talepleri doğrultusunda 5510 sayılı Kanunun 4 üncü maddesinin birinci fıkrasının (c) bendi ile ilişkilendirilmektedir.

Sonuç;

Bireysel Emeklilik Sistemi Hakkında Yönetmeliğin 22/B maddesinde belirtildiği üzere;

Meclis kökenli belediye başkan yardımcılarının 5510 sayılı Kanunun 4 üncü maddesinin birinci fıkrasının gerek (a) gerekse (c) bentlerinde belirtilen şartları sağlamadığı için zorunlu bireysel emeklilik sistemine dahil edilmeyeceklerini değerlendirmekteyiz.

Takdir okuyucunundur.

Mehmet YURDCU

Tavşanlı Belediyesi  / Kütahya

Yazarın Tüm Yazıları İçin Tıklayın…


www.iscimemur.net Whatsapp kanalımız yayında. Kanalımızı Whatsapp üzerinden takip ederek paylaşımlarımıza anında ulaşabilirsiniz.

Kanal yöneticileri de dahil hiçbir takipçi numaranızı veya kimliğinizi görüntüleyemez.

Whatsapp Kanalımıza katılmak için tıklayın…


Telegram kanalımıza katılmak için tıklayın >> t.me/iscimemurnet


iscimemur.net’i twitter da takip etmek ister misiniz? Tıklayın

Bir Yorum Yazın

Ziyaretçi Yorumları - 0 Yorum

Henüz yorum yapılmamış.