Belediye başkan yardımcılarının göreve başlama derece ve kademeleri ile ek göstergeleri hakkında

Belediye başkan yardımcılarının göreve başlama derece ve kademeleri ile ek göstergeleri hakkında
Yayınlama: 02.10.2023
A+
A-

Belediye başkan yardımcılarının göreve başlama derece ve kademeleri ile ek göstergeleri hakkında

Daha önceki yazılarımızda 5393 sayılı Belediye Kanunu’nun 49 uncu maddesine istinaden meclis üyeleri arasından belediye başkan yardımcısı olarak görevlendirilen ve taleplerine istinaden 5510 sayılı Kanunun 4 üncü maddesinin birinci fıkrasının (a) veya (c) bendi kapsamında sosyal güvenlik kurumu ile ilişkilendirilenlerin mali ve sosyal haklarını ele almıştık.

Bu yazımız ise meclis kökenli belediye başkan yardımcılarının 5510 sayılı Kanunun yürürlük tarihinden sonra Kanunun 4 üncü maddesinin birinci fıkrasının (c) bendi kapsamında Sosyal Güvenlik Kurumu ile ilişkilendirilenlerin prime esas kazançlarının tespiti hakkında olacaktır.   

Bilindiği üzere Belediyelerin norm kadro standartları “Belediye ve Bağlı Kuruluşları İle Mahalli İdare Birlikleri Norm Kadro İlke ve Standartlarına Dair Yönetmelik” hükümleri kapsamında yürütülmektedir.

Bu yönetmeliğe ekli Ek-2’de ise Belediye ve Bağlı Kuruluşları ile Mahalli İdare Birlikleri Norm Kadro Standartları Cetvellerinde Belediye Başkan Yardımcılarına yer verilmiştir.

Belediye başkanlarının sigortalılığı hakkında yapılacak iş ve işlemlerle ilgili SGK tarafından her secim döneminde bilgilendirme yazıları yazılmaktadır. Buna bağlı olarak, istisnai durumlar hariç olmak üzere, belediye başkanlarının sigorta işlemleri hakkında hatalı işlemler pek görülmemektedir.

Fakat meclisten gelen belediye başkan yardımcılarının prime esas kazançlarını oluşturan kalemlerin nasıl tespit edileceğine dair bir bilgilendirme söz konusu değildir. Hal böyle olunca da belediyeden belediyeye farklı uygulamalar söz konusu olabilmektedir.

En çok karşılaşılan yanlışlardan birisi ise meclisten gelen belediye başkanlarının başlama derece ve kademeleri ve buna bağlı olarak da ek göstergelerinin tespiti noktasında yaşanmaktadır.

Bu konuda en sık yapılan hatalardan birisi aşağıda anlatılan şekilde karşımıza çıkmaktadır.

Meclisten gelen belediye başkan yardımcıları hatalı olarak memur belediye başkan yardımcıları ile aynı kapsamda değerlendirmektedir.

Memur belediye başkan yardımcıları yukarıda bahsi geçen yönetmelik gereği 1. Dereceli bir kadro olduğu için meclisten gelen belediye başkan yardımcıları da kıyasen 1. Derecenin 1. Kademesinden göreve başlatılmaktadır.

İlgililerin ek göstergesi ise yine memur belediye başkan yardımcılarına kıyasen ek gösterge cetvelinin KADROLARI GENEL İDARE HİZMETLERİ SINIFININ BİRİNCİ DERECESİNDE BULUNANLARIN EK GÖSTERGELERİ başlıklı bölümün 6- MAHALLİ İDARELER İLE BAĞLI VE İLGİLİ KURULUŞLARDA kısmına göre 3600 olarak hesaplamaya dahil edilmektedir.

Hâlbuki meclisten gelen belediye başkan yardımcılarından daha yüksek bir norm olan Belediye başkanlarının derece kademeleri bile 657 sayılı Devlet Memurları Kanununun 36 ncı maddesine göre tespit edildiği ortadadır. Belediye başkanları için bile uygulama bu şekildeyken meclisten gelen belediye başkan yardımcılarının göreve 1. Derecenin 1. Kademesinden başlatılması nasıl doğru olabilir?

Ayrıca yukarıda belirttiğimiz yanlış uygulama kesenek bilgi sistemi içerisinde hata vermemektedir. Fakat kesenek bilgi sisteminin hata vermemesi yapılan işlemin doğru olduğunu göstermez.

Bu tür uygulamaların doğruluğu ve yanlışı ise emeklilik talepleri sonrasında SGK tarafından gerek HİTAP gerekse gönderilen kesenekler üzerinde yapılan kontroller sonucu ortaya çıkmaktadır.

SGK tarafından hatalı işlem tespit edilmesi durumunda ise adı geçen kurum keseneklerin düzeltilmesini ilgili kurumdan istemektedir. Buda İK çalışanları açısından daha sıkıntılı ve yorucu bir süreci başlatmaktadır.

Bu konudaki doğru uygulama ise belediye başkanlarının derece ve kademelerinin belirlendiği gibi meclisten gelen belediye başkan yardımcılarının derece ve kademeleri de aynı usulde belirlenmesi olacaktır.

Yani ilgililerin giriş ve yükselebilecek derece ve kademeleri 657 sayılı Devlet Memurları Kanunu’nun 36 ncı maddesi dikkate alınarak tespit edilmelidir.

Ek gösterge olarak ise 657 Sayılı Devlet Memurları Kanununa ekli 1 sayılı cetvel olan HİZMET SINIFLARI İTİBARİYLE UNVAN VEYA AYLIK ALINAN DERECELERE GÖRE EK GÖSTERGELER başlıklı bölümün i) Bu sınıfa dahil olup da yukarıda sayılanlar dışında kalanlardan, kısmına göre belirlenmelidir.

Örnek;

5510 sayılı Kanunun yürürlük tarihinden sonra ilk defa Kanunun 4 üncü maddesinin birinci fıkrasının (c) bendi kapsamında SGK ile ilişkilendirilen Lisans mezunu (GİH) meclis üyesinin belediye başkan yardımcılığına atanması durumunda ilgili kişi 657 sayılı Devlet Memurları Kanunu’nun 36 ncı maddesine istinaden 9. Derecenin 1. Kademesinden göreve başlatılmış sayılacak ve hakkında ek gösterge uygulanmayacaktır.

İlgilinin hakkında ek gösterge uygulanabilmesi için yıllar itibariyle alacağı terfi işlemleri ve ilave derece uygulamalarıyla 4 üncü dereceye yükselmesi gerekmektedir. Bu şekilde 4 üncü dereceye yükselenlerin ek göstergesi 1400 olacaktır.

Takdir okuyucunundur.

Mehmet YURDCU

Tavşanlı Belediyesi  / Kütahya

Yazarın Tüm Yazıları İçin Tıklayın…


www.iscimemur.net Whatsapp kanalımız yayında. Kanalımızı Whatsapp üzerinden takip ederek paylaşımlarımıza anında ulaşabilirsiniz.

Kanal yöneticileri de dahil hiçbir takipçi numaranızı veya kimliğinizi görüntüleyemez.

Whatsapp Kanalımıza katılmak için tıklayın…


Telegram kanalımıza katılmak için tıklayın >> t.me/iscimemurnet


iscimemur.net’i twitter da takip etmek ister misiniz? Tıklayın

Bir Yorum Yazın

Ziyaretçi Yorumları - 0 Yorum

Henüz yorum yapılmamış.