Belediye başkanının katılmadığı toplantılarda encümene başkanlık eden üyeye ödenecek encümen ödeneği nasıl hesaplanır?
Encümen ödeneği ve özellikli durumlar hakkında yazı dizimizin 3. ve son kısmında encümene başkanlık edenlerin ödeneklerinin nasıl hesaplanacağı hususunu değerlendireceğiz. Diğer iki yazımıza aşağıdaki bağlantılara tıklayarak ulaşabilirsiniz…
https://iscimemur.net/encumen-odenegiyle-ilgili-sikca-sorulan-sorular/
Bilindiği üzere 5393 sayılı Belediye Kanununun 33 üncü maddesine göre encümen belediye başkanının başkanlığında toplanmaktadır.
Yani belediye başkanı belediye encümeninin doğal başkanıdır.
Peki belediye başkanının çeşitli nedenlerle görevinin başında olmadığı veya toplantıya katılmadığı durumlarda belediye encümenine meclisten gelen üyelerden birisi veya memur üyelerden birisi başkanlık edebilir mi?
5393 sayılı Belediye Kanununun Belediye encümeni başlıklı 33 üncü maddesinin ikinci fıkrasında;
“Belediye başkanının katılamadığı toplantılarda, belediye başkanının görevlendireceği başkan yardımcısı veya encümen üyesi, encümene başkanlık eder.” denilmektedir.
Bu fıkraya göre;
– Meclisten gelen belediye başkan yardımcıları,
– Meclisten gelen encümen üyeleri,
– Memur belediye başkan yardımcıları,
– Encümendeki diğer memur üyeler,
Encümene başkanlık edebilmektedir.
Aynı konu büyükşehir belediyelerinde 5216 sayılı Büyükşehir Belediyesi Kanununun Büyükşehir belediye encümeni başlıklı 16 ncı maddesinde düzenlenmiştir. Mezkur maddenin ikinci fıkrasına göre belediye başkanının katılamadığı encümen toplantılarına büyükşehir belediyesi genel sekreteri başkanlık etmektedir.
Her iki kanunun içerisinde de yer alan mevzuat bilgisini paylaştıktan sonra şu soruya cevap arayalım.
Belediye başkanının katılmadığı toplantılara encümenin memur üyesinin başkanlık etmesi durumunda ilgiliye ödenecek encümen ödeneği ne kadardır?
Daha önceki yazılarımızın incelenmesinden anlaşılacağı üzere encümenin memur üyeleri ve seçilmiş üyelerinin ödenekleri farklı hesaplanmaktadır.
Encümene meclisten gelen başkan yardımcılarının veya meclis üyelerinin başkanlık etmesi durumunda ödenecek tutar değişmeyeceği için herhangi bir sorun yoktur.
Fakat bilindiği üzere encümenin memur üyelerine, seçilmiş üyelere ödenen tutarın yarısı ödenmektedir. Peki ya encümene encümenin memur üyesi başkanlık ederse…
Yukarıda da ifade ettiğimiz gibi kanunda encümenin memur üyelerine başkan ve encümenin seçilmiş üyelerine ödenen tutarın yarısının ödeneceği açık bir şekilde belirtilmesine rağmen memur kökenli belediye başkan yardımcılarıyla ilgili bir hususa değinilmemiştir.
Kaldı ki memur kökenli belediye başkan yardımcısı encümenin doğal veya seçilmiş bir üyesi de değildir. Sadece başkan tarafından yetkilendirilmesi halinde onun yerine vekaleten başkanlık yapmak üzere toplantılara iştirak etmektedir.
Bu konu ile ilgili Mahalli İdareler Genel Müdürlüğü tarafından 31.12.2004 tarihli 2004/160 sayılı Genelgenin Belediye Encümeni başlıklı kısmında;
“… Belediye encümeni başkan ve üyelerine, nüfusu 10.000’e kadar olan belediyelerde 3.500; nüfusu 10.001-50.000’e kadar olan belediyelerde 4.500; 50.001-200.000’e kadar olan belediyelerde 6.000 ve 200.001’in üzerinde olan belediyelerde ise 7.500 gösterge rakamının Devlet memurları için belirlenen aylık katsayı ile çarpımı sonucu bulunacak tutarda aylık brüt ödenek verilecektir. Encümenin memur üyelerine ise bu tutarın yarısı ödenecektir. Encümene memur olarak atanmış belediye başkan yardımcısının başkanlık etmesi halinde, memur üyeler gibi ücretin yarısı ödenecektir.” Açıklamasına yer verilmiştir.
Bu genelgeyi referans alan Sayıştay 6. Dairesi de bir belediyede encümene başkanlık eden memur belediye başkan yardımcısına belediye başkanına verilen encümen ödeneğinin tamamının verilmesini haksız bulmuş ve zimmet çıkartmıştır.
Konu belediyenin itirazı üzerine Sayıştay Temyiz Kurulunda görüşülmüş ve kararda özetle;
“…Buna göre, belediye başkanının katılamadığı encümen toplantılarına başkanın görevlendireceği başkan yardımcısı veya encümen üyeleri arasından biri başkanlık eder. Başkan yardımcısı encümenin doğal veya seçilmiş bir üyesi olmadığı gibi, sadece başkan tarafından yetkilendirilmesi halinde onun yerine vekaleten başkanlık yapmak üzere toplantılara iştirak etmektedir. Madde metninde, nüfusu 50.001-200.000’e kadar olan belediyelerde encümen başkanı ve seçilmiş üyelerine 6.000 gösterge rakamının Devlet memurları için belirlenen aylık katsayı ile çarpımı sonucu bulunacak tutarda aylık brüt ödenek verileceği; memur üyelerine ise bu tutarın yarısının ödeneceği hükme bağlanmıştır.
Bu durumda, belediye başkanının bulunmadığı durumlarda encümene başkanlık eden ve Kanunda sayılan memur üyeler arasında da bulunmayan belediye başkan yardımcısı, asilin tüm hak ve yetkilerine sahip olacağından, encümen başkanına verilen ödeneği almalıdır.
Diğer yandan rapor dosyası ve ekli belgelerin incelenmesi neticesinde Başkan Yardımcısının başkanlık ettiği encümen toplantıları için Belediye Başkanına herhangi bir ödeme yapılmadığı görülmüştür” denilerek tekrar görüşülmek üzere kararı dairesine iade etmiş, sonrasında ise Sayıştay 6. Daire tarafından zimmet kaldırılmıştır.
Örnek:
Mustafa Bey memur kökenli Belediye Başkan Yardımcısı olarak görev yapmakta olup Belediye Başkanının görevlendirmesiyle encümen toplantılarının 1 oturumuna Başkanlık yapmıştır.
İlgili belediyenin nüfusu 10.000 in altında olup ödemeye esas ayda toplam 4 oturum vardır.
Mustafa Beye ödenecek encümen ödeneği tutarı ne kadardır? (Hesaplama 2023 yılı Temmuz-Aralık arası katsayılarla yapılmıştır.)
Mustafa Beye ödenecek tutarın hesaplanmasında kullanılacak formül şu şekildedir.
3.500 X 0,509796 / 4 X 1
3.500 X 0,509796= 1.784,29 TL
1.784,29 TL / 4 (Hafta sayısı)= 446,07 TL
Bir oturum tutarı 446,07 TL olup Mustafa Beyde ilgili ayda toplam 1 oturuma katıldığı (Başkanlık ettiği) için tarafına 446,07 TL encümen ödeneği hesaplanacaktır.
Hesaplanan bu tutar brüt tutar olup damga ve gelir vergisi kesildikten sonra kalan tutar ilgiliye ödenecektir.
Takdir okuyucunundur…
Mehmet YURDCU
Tavşanlı Belediyesi / Kütahya
Yazarın Tüm Yazıları İçin Tıklayın…
Telegram kanalımıza katılmak için tıklayın >> t.me/iscimemurnet
iscimemur.net’i twitter da takip etmek ister misiniz? Tıklayın