Belediye encümeni, belediye encümen kararlarının kesinleşmesi ve yürürlüğe girme süreci…
Belediye encümen kararlarının kesinleşmesi ve yürürlüğe girme sürecinde bilinmesi gereken iş ve işlemleri bu yazımızda topladık…
Daha önceki bir yazımızda belediye meclis kararlarının kesinleşme ve yürürlüğe girme sürecini mevzuat dayanaklarıyla birlikte detaylıca anlatmıştık. İlgili yazımıza ulaşmak için tıklayınız…
Ayrıca bir başka yazımızda da encümen üyelerine verilen ödeneğin ne olduğunu, nasıl hesaplandığını ve miktarının ne kadar olduğunu anlatmıştık. Yazıya ulaşmak için tıklayınız…
Bu kez belediyelerin bir diğer organı olan encümeni ele alacağız. Bilindiği üzere belediye encümeni de tıpkı belediye meclisi gibi belediyenin organlarından biri olup kentin idaresinde önemli bir yer tutar. Peki belediye encümen kararlarının kesinleşmesi ve yürürlüğe girme süreci nasıldır?
Belediye Encümeni, hem 5216 sayılı Büyükşehir Belediyesi Kanunu hem de 5393 sayılı Belediye Kanununda Meclis ve Başkan ile birlikte Belediyenin bir organı olarak düzenlenmiştir.
Belediye Encümeninin karar alma süreci ile ilgili olarak 5216 sayılı Büyükşehir Belediyesi Kanunu’nda herhangi bir hüküm bulunmamaktadır. Fakat tüm Belediyeler için çatı kanun mahiyetinde olan 5393 sayılı Belediye Kanunu’nun 35. maddesinde
“…Encümen üye tam sayısının salt çoğunluğuyla toplanır ve katılanların salt çoğunluğuyla karar verir. Encümenin 2886 sayılı Devlet İhale Kanunu uyarınca ihale komisyonu olarak yapacağı toplantılarda da bu hüküm geçerlidir. Oyların eşitliği durumunda başkanın bulunduğu taraf çoğunluk sayılır. Çekimser oy kullanılamaz.
….
Encümene havale edilen konular bir hafta içinde görüşülerek karara bağlanır.
Alınan kararlar başkan ve toplantıya katılan üyeler tarafından imzalanır. Karara muhalif kalanlar gerekçelerini de açıklar…” denmektedir.
5393 sayılı Belediye kanununun belirtilen hususları çerçevesinde alınan encümen kararları, (2886 Sayılı Devlet İhale Kanunu kapsamında alınan kararlar hariç) bir hafta içinde imza işlemleri tamamlandıktan sonra kesinleşir ve yürürlüğe girer.
Devlet İhale Kanunu Kapsamında Alınan Kararlar
2886 Sayılı Devlet İhale Kanunu kapsamında ihale komisyonları tarafından alınan kararlarda ise durum farklıdır. Söz konusu durumda her ne kadar kararın alınmasıyla birlikte karar kesinleşmiş olsa da yürürlüğe girmesi için ita amirinin onayı gerekmektedir.
2886 Sayılı Devlet İhale Kanunu’nun 31. ve 32. maddeleri gereğince, ihale komisyonları tarafından alınan ihale kararları, karar tarihinden itibaren en geç 15 işgünü içinde ita amiri tarafından ya onaylanır ya da iptal edilir. Karar ita amirince iptal edilirse ihale hükümsüz sayılacaktır. İta amirinin onayladığı veya iptal ettiği kararlarla ilgili olarak ihalenin sonucu 5 işgünü içinde, ihale yapılana veya vekiline, imzası alınmak suretiyle bildirilir veya iadeli taahhütlü mektupla tebligat adresine gönderilir.
Belediye Başkanı İle Encümen Arasında Anlaşmazlık Çıkarsa
Bazı durumlarda belediye başkanı ile belediye encümeni arasında anlaşmazlık çıktığı da görülebilmektedir. Bu gibi durumlarda belediye başkanı, gerekçelerini yazmak suretiyle, encümen kararına şerh düşer. Şerh düşülen encümen kararı 5393 sayılı Belediye Kanunu’nun, 18/s maddesi kapsamında belediye meclisine taşınarak orada karara bağlanabilir. Eğer konu mecliste de çözülememişse bu kez kararın iptali için başkanın idari yargıya başvurma hakkı vardır.
Belediye encümenince alınan kararlarla ilgili olarak encümen üyeleri, görüşme esnasında, itirazlarını ve muhalefet gerekçelerini belirtebilirler. Ayrıca hak ve menfaatleri ihlal edilen üçüncü şahıslarda encümen kararlarına karşı idari yargıya başvurabilirler.
Sonuç;
Belediye Encümenince alınan Kararlar başkan ve toplantıya katılan diğer üyeler tarafından imzalandıktan sonra kesinleşir ve yürürlüğe girer. Ancak 2886 sayılı Devlet İhale Kanunu’nun, 31. ve 32. maddeleri gereği ihale komisyonları tarafından alınan ihale kararları, başkan ve toplantıya katılan üyeler tarafından imzalandıktan sonra kesinleşse de ita amirinin onayı olmadan yürürlüğe girmez. İta amiri ise söz konusu kararları karar tarihinden itibaren en geç 15 işgünü içinde onaylamak yada reddetmek durumdadır.
Medeni YALÇIN
Huzur Hakkı Nedir, Nasıl Hesaplanır? Kimler Huzur Hakkı Alabilir?
Sosyal Medya hesaplarımızı takip ederek personel mevzuatı ile ilgili paylaşımlarımızdan anında haberdar olabilirsiniz…
Emeğinize sağlık, paylaşımlarınız gayet açıklayıcı olmuş.