Belediye meclis üyeliğinde geçen hizmet süresi görevde yükselme sınavında dikkate alınır mı?
T.C.
ÇEVRE, ŞEHİRCİLİK VE İKLİM DEĞİŞİKLİĞİ BAKANLIĞI
Yerel Yönetimler Genel Müdürlüğü
Sayı: E-53773008-622.02-2254934
Konu: Belediye meclis üyeliğinde geçen hizmet süresi – görevde yükselme
Tarih: 29/11/2021
…. BÜYÜKŞEHİR BELEDİYE BAŞKANLIĞINA
İlgi: …. tarihli ve … sayılı yazı.
Belediye meclis üyeliğinde geçen hizmetlerin 657 sayılı Devlet Memurları Kanununun 68/B maddesi kapsamında değerlendirilip değerlendirilmeyeceği hususuna ilişkin ilgi yazı incelenmiştir.
Bilindiği üzere, 657 sayılı Devlet Memurları Kanununun değişik 68/B maddesinde, “Eğitim ve Öğretim Hizmetleri Sınıfı ile Sağlık Hizmetleri ve Yardımcı Sağlık Hizmetleri Sınıfı hariç, sınıfların 1, 2, 3 ve 4 üncü derecelerindeki kadrolarına, derece yükselmesindeki süre kaydı aranmaksızın, atanmasındaki usule göre daha aşağıdaki derecelerden atama yapılabilir.
Ancak, bu şekilde bir atamanın yapılabilmesi için ilgilinin;
a) 1 inci dereceli kadrolardan ek göstergesi 5300 ve daha yukarıda olanlar için en az 12 yıl,
b) 1 inci ve 2 nci dereceli kadrolardan ek göstergesi 5300’den az olanlar için en az 10 yıl,
c) 3 üncü ve 4 üncü dereceli kadrolar için en az 8 yıl,
hizmetinin bulunması ve yükseköğrenim görmüş olması şarttır. Dört yıldan az süreli yükseköğrenim görenler için bu sürelere iki yıl ilave edilir. Bu sürelerin hesabında; 8/6/1984 tarihli ve 217 sayılı Kanun Hükmünde Kararnamenin 2 nci maddesi kapsamına dâhil kurumlarda fiilen çalışılan süreler ile Yasama Organı Üyeliğinde, belediye başkanlığında, belediye ve il genel meclisi üyeliğinde, kanunlarla kurulan fonlarda, muvazzaf askerlikte, okul devresi dâhil yedek astsubaylık ve yedek subaylıkta ve uluslararası kuruluşlarda geçen sürelerin tamamı ile yükseköğrenim gördükten sonra özel kurumlarda veya serbest olarak çalıştıkları sürenin; Başbakanlık ve bakanlıkların bağlı ve ilgili kuruluşlarının müsteşar ve müsteşar yardımcıları ile en üst yönetici konumundaki genel müdür ve başkan kadrolarına atanacaklar için tamamı, diğer kadrolara atanacaklar için altı yılı geçmemek üzere dörtte üçü dikkate alınır…” hükmü yer almaktadır.
Diğer taraftan, 02.07.2020 tarihli ve 31173 sayılı Resmi Gazetede yayımlanan Belediye Ve Bağlı Kuruluşları İle Mahalli İdare Birlikleri Personelinin Görevde Yükselme Ve Unvan Değişikliği Esaslarına Dair Yönetmeliğinin 6 ncı maddesinde, “(1) Görevde yükselme suretiyle atanacaklarda;
a) Görevde yükselme sınavında başarılı olmak,
b) 657 sayılı Kanunun 68 inci maddesinde belirtilen atanabilme şartlarını taşımak,
c) Bu Yönetmelik kapsamındaki kadrolara atanabilmek için son müracaat tarihi itibarıyla en az bir yıl süreyle atamanın yapılacağı yerel yönetimde çalışmış olmak,
genel şartları aranır…” hükmü,
11 inci maddesinde, “(1) Görevde yükselme veya unvan değişikliği suretiyle atama yapılacak boş kadroların sınıfı, unvanı, derecesi, hangi birimde bulunduğu ve aranacak şartlar, her yılın 15 Ocak tarihine kadar duyurulur. İlgililerin müracaatları 1 Şubat tarihine kadar alınır. Duyuruda yazılı sınava ilişkin olarak Bakanlıkça belirlenen konu başlıklarına yer verilir.
(2) İlan edilen boş kadrolar için belirlenen başvuru tarihinin son günü itibarıyla aranan nitelikleri taşıyan personel, başvuru şartlarını taşıdığı farklı unvanlı kadrolardan sadece biri için duyuruda belirtilen şekilde başvuruda bulunabilir. Başvurular, ilanda belirtilmesi şartıyla elektronik ortamda da yapılabilir…
(6) Yerel yönetimlerin personel işlerinden sorumlu birimlerine yapılan başvurular incelenerek, aranan şartları taşıyanlar kurumlarınca 15 Şubat tarihine kadar resmi internet sitelerinde ilan edilir. Görevde yükselme veya unvan değişikliği sınavına katılma şartlarını taşımayanlara durumu gerekçesi ile bildirilir. Söz konusu listeye ilişkin olarak ilan tarihinden itibaren beş iş günü içinde ilgili yerel yönetimin personel işlerinden sorumlu birimine itiraz edilebilir. İtirazlar beş iş günü içinde ilgili birimlerce sonuçlandırılır…” hükmü,
17 nci maddesinde ise, “(1) Atanmaya hak kazanan personel, başarı sıralaması listesinin kesinleşmesini müteakip en geç bir ay içinde atanır.
(2) Yerel yönetimce tercih alınması durumunda ise başarı sıralaması esas alınarak ilgili personelin tercihlerine göre atamaları yapılır.
(3) Duyurulan kadrolardan;
a) Atanma şartlarını taşımadıkları için sınavların geçersiz sayılması veya bu sebeple atamaların iptal edilmesi, atanılan göreve geçerli bir mazeret olmaksızın süresi içinde başlanmaması ya da atanma hakkından vazgeçilmesi,
b) Emeklilik, vefat, memurluktan çekilme veya çıkarılma, başka unvanlı kadrolara ya da başka bir kuruma naklen atanma,
sebepleriyle boş kalan veya boşalan kadrolara, başarı sıralamasının kesinleştiği tarihten itibaren altı aylık süreyi aşmamak üzere aynı unvanlı kadrolar için yapılacak müteakip sınava ilişkin duyuruya kadar, yedekler arasından başarı sıralamasına göre atama yapılabilir.” hükmü yer almaktadır.
İlgi yazıda yer alan, “Kurumumuzca Görevde Yükselme ve Unvan Değişikliği Sınavı açılmış olup, açılan bu sınav neticesinde başarılı olan adaylar üzerinden gerekli yerleştirmeler yapılmıştır.
Yukarıda bahsi geçen tarihte açılan sınav neticesinde bir çalışanımızın hizmet yılı 1. Dereceli Şube Müdürü unvanlı kadrosuna yerleştirilmesine yetmediğinden 3. dereceli Şube Müdürü unvanlı kadrosuna yerleştirilmiştir.” ibaresinden ilgilinin 1 derece şube müdürü kadrosu için başvurduğu, başvurusunun kabul edildiği ancak atama sırasında başvuru şartlarından birini taşımadığının anlaşılması üzerine farklı bir kadroya atamasının yapıldığı anlaşılmaktadır. Bakanlığımız kayıtlarının incelenmesinden de 2020 yılı için toplam 27 adet 1. derece şube müdürlüğü kadrosu için ilana çıkıldığı tespit edilmiştir.
İlan edilen boş kadrolar için belirlenen başvuru tarihinin son günü itibarıyla aranan nitelikleri taşıyan personelin, başvuru şartlarını taşıdığı farklı unvanlı kadrolardan sadece biri için duyuruda belirtilen şekilde başvuruda bulunabileceği mevzuatta açıkça belirtilmiştir. Görevde yükselme sınavında ilan edilmeyen kadrolara görevde yükselme sonucu ile atama yapılmayacağı ilişkin olarak açılan davalarda Danıştay Başkanlığının görüşü yerleşik hale gelmiştir.
Nitekim gerek genel yönetmeliklerde gerekse kurum yönetmeliğinde yer alan boş kadrolardan kasıt, davacının ileri sürdüğü gibi mevcut tüm boş kadrolar olmadığı açık olup, bu düzenlemelerde yer alan boş kadroların, kurumun sınav açılmasını uygun gördüğü kadrolar olarak anlaşılması gerekir. Dolayısıyla, sınavı açılmayan, sınavdan sonra boşalan ya da boşalacak olan kadrolara, bu sınav sonucuna göre atama yapılması hukuken mümkün değildir (Danıştay 5. Daire, E:2004/1756, K:2005/5009, T:08/11/2005; Danıştay 5. Daire, E:2002/1895, K:2003/1891, T:06/05/2003).
Yine aynı şekilde, belirli sayıdaki kadro için açılan unvan yükselmesi sınavında, yalnızca o kadro sayısı kadar en yüksek puan alanların başarılı sayılacağı hakkında Karar bulunmaktadır. (Danıştay 5. Daire, E:1999/4863, K:2003/483, T:24/02/2003)
Bir diğeri ise, sınavın yapıldığı tarihte yürürlükte bulunan düzenlemeye göre, bu sınavın ilan edildiği tarihte boş bulunan kadrolara başarı sıralamasına göre atama yapılması gerektiği hakkında Karar yer almaktadır. (Danıştay 5. Daire, E:2004/223, K:2004/1608,T:05/04/2004).
Bu itibarla, ilgilinin belediye meclis üyeliğinde geçen hizmet süresinin 657 sayılı Kanunun 68/B maddesi çerçevesine değerlendirilmesi gerektiği hususunda bilgilerini rica ederim.
Görüşler Sayfamız İçin Tıklayın…
Sosyal Medya hesaplarımızı takip ederek personel mevzuatı ile ilgili paylaşımlarımızdan anında haberdar olabilirsiniz.
Sosyal Medya Hesaplarımız
Bizi İnstagram dan Takip Etmek İçin @iscimemurnet instagram
Bizi Twitter dan Takip Etmek İçin @iscimemur.net twitter
Facebook İnsan Kaynakları Grubumuza Katılmak İçin @iscimemur.net facebook