Sözleşmeli Memurlar Arazi Tazminatı Alabilir Mi? Sözleşmelilere Arazi Tazminatı… Belediyelerde Çalışan Sözleşmeli Personeller Arazi Tazminatı Alabilecek Mi?
Sözleşmeli Memurlar Arazi Tazminatı Alabilir Mi? Sözleşmelilere Arazi Tazminatı… Belediyelerde Çalışan Sözleşmeli Personeller Arazi Tazminatı Alabilecek Mi?
6. Dönem Toplu Sözleşme İle Gelen Yeni Düzenleme. Sözleşmelilere Arazi Tazminatı
Daha önceki bir yazımızda Mahalli İdarelerde çalışan sözleşmeli memurlar arazi tazminatı alabilir mi sorusuna yanıt aramış ve bahsi geçen personellerin yani Belediye Kanunu’nun 49. Maddesine göre çalıştırılan sözleşmelilerin arazi tazminatı alamayacağını nedenleri ile birlikte açıklamıştık. Tıklayın…
Personel mevzuatına ilişkin konuları ve meydana gelen değişiklikleri buradan paylaşarak okuyucularımızı bilgilendirmeye devam ediyoruz…
Geçen süre içerisinde mahalli idarelerde çalışan sözleşmeli personellerin arazi tazminatı alıp alamayacağı hususunda bir takım yeni gelişmeler olmuştur. Yeni durumu belki de ilk duyuran www.iscimemur.net olarak biz olacağız. Zira bahsedeceğimiz konu 2022-2023 yıllarını kapsayacak şekilde imzalanan memur toplu sözleşmesinin yepyeni bir düzenlemesi olup biz bu yazıyı yazarken henüz konuşulmaya başlanmamıştır.
Bilindiği üzere 2020 ve 2021 yıllarını kapsayan sözleşme tarafların uzlaşamaması nedeniyle Hakem Kurulu Kararı olarak yürürlüğe girmişti. 2020-2021 yıllarını kapsayan hakem kurulu kararına ulaşmak için tıklayın…
Hakem Kurulu Kararının Kamu Görevlilerinin Geneline Yönelik Mali ve Sosyal Haklar bölümünün “Sözleşmeli personel olarak istihdam edilen teknik personele ilave ücret” başlıklı 30. Maddesinde 399 sayılı KHK kapsamında KİT’lerde istihdam edilen sözleşmeli personellere ilave ücret ödeneceği hususu yer almaktaydı. Her ne kadar adı “ilave ücret” olarak geçse de bu ödemeyi kimlerin hangi şartlarda alabileceği noktasında memurlara ödenen ek özel hizmet tazminatı yani arazi tazminatının referans alındığı görülmektedir. Yani bu maddeye istinaden KİT’lerde çalışan bazı sözleşmeli personellere arazi tazminatı verilmektedir diyebiliriz. Fakat daha önce de söylediğimiz gibi Mahalli İdarelerde çalışan sözleşmeliler bu madde kapsamında yer almadığından onlar bu haktan yararlanamıyordu.
Hakem Kurulu kararının 30. Maddesi şu şekilde…
“Sözleşmeli personel olarak istihdam edilen teknik personele ilave ücret
Madde 30- (1) KİT’lerde 399 sayılı Kanun Hükmünde Kararname kapsamında sözleşmeli personel olarak istihdam edilen ve 17/4/2006 tarihli ve 2006/10344 sayılı Bakanlar Kurulu Kararı ile yürürlüğe konulan Devlet Memurlarına Ödenecek Zam ve Tazminatlara İlişkin Karara ekli (II) sayılı Cetvelin “E- Teknik Hizmetler” bölümünün 6 ncı sırasında ek özel hizmet tazminatı ödenmesi öngörülen yerlerde fiilen çalışanlardan;
a) Grup başmühendisi, başmühendis, başmimar, mühendis, mimar, şehir plancısı, jeolog, hidrolog, hidrojeolog, fizikçi, jeofizikçi, kimyager, teknik amir, teknik şef, atölye şefi, teknik uzman ve jeomorfolog pozisyonlarında bulunanlara 35 TL,
b) Başeksper, eksper, topograf ve tekniker pozisyonlarında bulunanlara 20 TL,
c) Başteknisyen, teknisyen, teknik ressam ve sürveyan pozisyonlarında bulunanlara 15 TL,
tutarında çalıştıkları her gün için ilave ücret ödenir. İlave ücretin kimlere ödeneceği, iş programları ve çalışma mahallerinin özellikleri dikkate alınarak, üçer aylık dönemler itibarıyla ilgili birim amirlerince belirlenir. Ödemeler görevin fiilen yerine getirilmesinden sonra üçer aylık dönem sonlarında yapılır. Üçer aylık dönemler itibarıyla ödenecek toplam ilave ücret tutarı, (a) bendinde belirtilenler için 700 TL’yi, (b) bendinde belirtilenler için 400 TL’yi ve (c) bendinde belirtilenler için ise 300 TL’yi geçemez.”
Madde metninde dikkat edilmesi gereken önemli bir husus da a, b ve c bentlerinde sayılan kadrolara verilen arazi tazminatı tutarları. Bu tutarların Teknik Hizmetler Sınıfında bulunup arazi tazminatı alan memurlarla kıyaslandığında daha düşük olduğu görülecektir.
Şimdi gelin yeni Toplu Sözleşmenin yani 2022-2023 yıllarını kapsayacak ve 2022 yılı itibariyle yürürlüğe girecek olan sözleşmenin aynı konuyu düzenleyen 31. Maddesine bakalım.
Sözleşmeli personel olarak istihdam edilen teknik personele ilave ücret
MADDE 31- (1) KİT’lerde 399 sayılı Kanun Hükmünde Kararname kapsamında sözleşmeli personel olarak istihdam edilen ve 2006/10344 sayılı Bakanlar Kurulu Kararı ile yürürlüğe konulan Devlet Memurlarına Ödenecek Zam ve Tazminatlara İlişkin Karara ekli (II) sayılı Cetvelin “E- Teknik Hizmetler” bölümünün 6 ncı sırasında ek özel hizmet tazminatı ödenmesi öngörülen yerlerde fiilen çalışanlardan;
a) Grup başmühendisi, başmühendis, başmimar, mühendis, mimar, şehir plancısı, jeolog, hidrolog, hidrojeolog, fizikçi, jeofizikçi, kimyager, biyolog, teknik amir, teknik şef, atölye şefi, teknik uzman ve jeomorfolog pozisyonlarında bulunanlara en yüksek Devlet memuru aylığının %3’ü,
b) Başeksper, eksper, topograf ve tekniker pozisyonlarında bulunanlara en yüksek Devlet memuru aylığının %2’si,
c) Başteknisyen, teknisyen, teknik ressam ve sürveyan pozisyonlarında bulunanlara en yüksek Devlet memuru aylığının %1,2’si,
oranında çalıştıkları her gün için ilave ücret ödenir. İlave ücretin kimlere ödeneceği, iş programları ve çalışma mahallerinin özellikleri dikkate alınarak, üçer aylık dönemler itibarıyla ilgili birim amirlerince belirlenir. Ödemeler görevin filen yerine getirilmesinden sonra üçer aylık dönem sonlarında yapılır. Üçer aylık dönemler itibarıyla ödenecek toplam ilave ücret tutarı, (a) bendinde belirtilenler için %60’ı, (b) bendinde belirtilenler için %40’ı ve (c) bendinde belirtilenler için ise %24’ü geçemez.
(2) Ayın veya haftanın bazı günleri ya da günün belirli saatleri gibi kısmi zamanlı çalışanlar ile proje süreleriyle sınırlı olarak çalışanlar hariç olmak üzere birinci fıkrada sayılan unvanlı pozisyonlarda ilgili mevzuatı uyarınca istihdam edilen sözleşmeli personelden ilgili mevzuatı veya sözleşmesi uyarınca benzeri mahiyette ödeme yapılmayanlar hakkında da birinci fıkra hükmü aynı usul ve esaslar çerçevesinde uygulanır.
6. Dönem Toplu Sözleşme Metni İçin Tıklayın…
Madde metni incelendiğinde 6. dönem toplu sözleşmede maddeye bir fıkra daha ilave edildiği görülecektir. Bu doğrultuda dikkat çeken en önemli husus sözleşmeli personellere verilen arazi tazminatı miktarının arttırılarak memurlara verilen tutarla eşit hale getirilmiş olması ve mevcutta sadece KİT’lerde çalışan sözleşmelilere verilen arazi tazminatının yeni eklenen 2. fıkraya istinaden diğer sözleşmeli personellere de verilebilecek olmasıdır. Zira 31. maddenin ikinci fıkrasında kısmi zamanlı sözleşmeli personel olarak çalıştırılanlar hariç ilgili mevzuatı uyarınca istihdam edilen ve kendi mevzuatı gereğince benzer mahiyette ödeme yapılmayanlara da arazi tazminatı verilebileceği söylenmektedir.
(2) Ayın veya haftanın bazı günleri ya da günün belirli saatleri gibi kısmi zamanlı çalışanlar ile proje süreleriyle sınırlı olarak çalışanlar hariç olmak üzere birinci fıkrada sayılan unvanlı pozisyonlarda ilgili mevzuatı uyarınca istihdam edilen sözleşmeli personelden ilgili mevzuatı veya sözleşmesi uyarınca benzeri mahiyette ödeme yapılmayanlar hakkında da birinci fıkra hükmü aynı usul ve esaslar çerçevesinde uygulanır.
Sonuç;
Yerel yönetimlerde çalışan sözleşmeli personeller 5393 sayılı Belediye Kanunu’nun 49. Maddesine göre istihdam edilmekte olup yukarıdaki fıkrada bahsi geçen “ilgili mevzuatı uyarınca istihdam edilen sözleşmeli personel…” kapsamında yer almaktadır.
Bu doğrultuda Yerel Yönetimlerde çalışan sözleşmeli personellerden 6. Dönem Toplu Sözleşmenin 31. maddesinde sayılan kadrolarda bulunanlarında 2022 yılı itibariyle artık arazi tazminatı alabileceklerini değerlendirmekteyiz.