Belediyelerde encümen ödeneği nasıl hesaplanır?

Belediyelerde encümen ödeneği nasıl hesaplanır?
Yayınlama: 18.05.2022
A+
A-

Bilindiği üzere belediyelerde yapılan ödemelerden biri de encümen üyesi ödeneğidir. Peki bu ödenek nedir, hangi şartlarda ve kimlere verilir? Belediyelerde encümen ödeneği nasıl hesaplanır?

Bu yazımızda encümen ödeneğini ve bu ödeneğin nasıl hesaplandığını anlatacağız.

Encümen ödeneği 5393 sayılı Belediye Kanununun Encümen üyelerine verilecek ödenek başlıklı 36’ncı maddesi ile 5216 sayılı Büyükşehir Belediye Kanununun Büyükşehir Belediye Encümeni başlıklı 16’ncı maddelerinde düzenlenmiştir.

Konuyu her iki Kanun açısından ayrı ayrı ele alırsak;

İl ve İlçe belediyelerinde encümen üyelerinin nasıl seçileceği 5393 sayılı Belediye Kanununun 33’üncü maddesinde anlatılmışken aynı Kanunun 36’ncı maddesinde ise encümen ödeneğinin kimlere ve ne miktarda verileceği düzenlenmiştir. 5393 sayılı Belediye Kanununun 36’ncı maddesi şu şekildedir;

“Belediye encümeni başkan ve üyelerine, nüfusu 10.000’e kadar olan belediyelerde (3.500), nüfusu 10.001-50.000’e kadar olan belediyelerde (4.500), 50.001-200.000’e kadar olan belediyelerde (6.000) ve 200.001’in üzerinde olan belediyelerde ise (7.500) gösterge rakamının Devlet memurları için belirlenen aylık katsayı ile çarpımı sonucu bulunacak tutarda aylık brüt ödenek verilir. Encümenin memur üyelerine bu tutarların yarısı ödenir.”

Görüleceği üzere encümen, başkan ve üyelerden oluşurken encümen üyeleri de seçilmiş ve atanmış (memur) olmak üzere ikiye ayrılmaktadır. Encümen üyelerine verilecek ödenek ise belediyelerin nüfusuna göre kademelendirilmiştir.

Bir örnekle açıklamak gerekirse;

2022 yılı verilerine göre A İlinin nüfusu 450.000’dir. Bu durumda A İlinin Belediye encümeni;

1- Belediye Başkanı,

2- Belediye meclis üyeleri arasından seçilmiş 3 üye,

3- Mali hizmetler birim amiri ve belediye başkanının birim amirleri arasından seçeceği iki üye,

Olmak üzere toplam yedi kişiden oluşacaktır.

Encümenin başkanı belediye başkanıdır. Belediye başkanının katılamadığı toplantılarda ise encümene belediye başkanının görevlendireceği bir başkan yardımcısı veya encümen üyesi başkanlık eder.

Huzur Hakkı Nedir, Nasıl Hesaplanır? Kimler Huzur Hakkı Alabilir?

Encümen ödeneği nasıl hesaplanır?

Encümen başkanı ve seçilmiş üyelerine yapılacak ödemenin 5393 sayılı Belediye Kanununun 36’ncı maddesinde düzenlendiğini daha önce ifade etmiştik. Buna göre, yukarıdaki örnekte bahsi geçen A İli Belediyesi için, 7500 gösterge rakamının memur maaş katsayısı ile çarpımı sonucu bulunacak brüt tutar encümenin başkanı ve seçilmiş üyelerine ödenek olarak verilirken encümenin memur üyelerine ise bu tutarın yarısı ödenecektir.

Ay içinde bazı toplantılara katılmayanlara yapılacak ödeme tutarı

Encümen her hafta mutat olarak toplanırken bazı üyeler bu toplantılardan bir veya birkaçına katılmayabilirler. Böyle durumlarda encümen üyelerine yapılacak ödeme nasıl hesaplanır?

Bu konudaki yaygın görüş ödenek tutarının ay içindeki toplantı sayısına bölünerek bir oturumun ücreti bulunması ve bulunan bu tutarında üyenin katıldığı toplantı sayısı ile çarpılmasıdır.

Örnek: A İli Belediyesinin seçilmiş encümen üyelerinden Hakan Bey 2022 Mart ayında yapılan beş encümen toplantısının dördüne katılmış olsun. Hakan Beye ödenecek toplam ödenek miktarı nasıl hesaplanır?

Kullanılacak formül;

Ödenek Tutarı: Gösterge Rakamı X Memur Maaş Katsayısı / Hesaplama Yapılan Aydaki Toplam Oturum Sayısı X Ödeneği Hesaplanan Kişinin Katıldığı Oturum Sayısı

Yukarıdaki örnekte bahsi geçen Hakan Bey için hesaplama şu şekilde olur…

7500 X 0,235445 / 5 X 4= 1.412,67 TL

Hesaplamadaki 7500 gösterge rakamı (A belediyesi İl belediyesi olduğu için) il belediyesi gösterge rakamını,

0,235445 memur maaş katsayısını (2022 yılı Ocak-Haziran dönemi için)

5 rakamı ilgili aydaki toplam oturum sayısını,

4 ilgili ayda kişinin katıldığı oturum sayısını,

Göstermektedir.

Eğer Hakan Bey o ay içindeki tüm toplantılara katılmış olsaydı alacağı toplam ödenek tutarı 7500 X 0,235445= 1.765,84 TL olacaktı.

A Belediyesi encümeninin memur üyeleri ise tüm toplantılara katıldıkları aylar için 1.765,84 TL / 2 = 882,92 TL brüt ödenek alacaktır. Ay içinde bazı toplantılara katılmayan memur üyeler ise yukarıdaki kıst hesaplama yöntemiyle hesaplanacak tutarda ödenek alırlar.

Encümen ödeneği gelir ve damga vergisine tabi bir ödeme türü olduğundan hesaplanan brüt tutardan gelir ve damga vergisi kesilecektir.

Aslında buraya kadarki anlattıklarımız hemen hemen bütün belediyeler tarafından zaten uygulanan yöntemler olup asıl soru işareti ise encümen başkanına verilecek ödenek tutarının tespitinde karşımıza çıkmaktadır.

Yukarıda da bahsettiğimiz üzere belediye başkanı aynı zamanda encümenin de başkanıdır.

Belediye Başkanlarının katılmadığı toplantılarda ise encümene büyükşehir belediyelerinde Genel Sekreter, diğer belediyelerde başkanın görevlendireceği bir Belediye Başkan Yardımcısı başkanlık edecektir.

Konuyu büyükşehir açısından değerlendirecek olursak 5216 sayılı Büyükşehir Belediye Kanunu’nun 16’ncı maddesinde;

Büyükşehir belediye encümeni, belediye başkanının başkanlığında, belediye meclisinin kendi üyeleri arasından bir yıl için gizli oyla seçeceği beş üye ile biri genel sekreter, biri malî hizmetler birim amiri olmak üzere belediye başkanının her yıl birim amirleri arasından seçeceği beş üyeden oluşur.

Belediye başkanının katılamadığı toplantılarda, encümen toplantılarına genel sekreter başkanlık eder.

Büyükşehir belediye encümeninin başkanı ve seçilmiş üyelerine, (12.000) gösterge rakamının Devlet memur aylıkları için belirlenen katsayı ile çarpımı sonucu bulunacak miktarda aylık brüt ödenek verilir. Encümenin memur üyelerine bu miktarın yarısı ödenir.”

Denilmektedir.

Burada kafa karışıklığına sebep olan husus Büyükşehir Belediye Başkanının encümen toplantılarına katılmadığı durumda toplantılara başkanlık eden ve normalde memur üye olan Genel Sekretere ödemenin nasıl yapılacağı hususudur.

Bilindiği üzere encümen ödeneği;

  • Encümen Başkanına yapılacak ödeme,
  • Encümenin seçilmiş (meclis üyesi) üyelerine yapılacak ödeme,
  • Encümenin atanmış (memur üye) üyelerine yapılacak ödeme,

Şeklinde üç unsurdan oluşmaktadır.

Bu sebeple Belediye Başkanının katılmadığı encümen toplantılarında encümene başkanlık eden üye, memur bile olsa, başkan için belirlenen ödenek tutarını alacaktır.

Örnek: Y Büyükşehir Belediyesinin Belediye Başkanı 2022 Nisan ayında yapılan 4 encümen toplantısının hiçbirine katılmadığından toplantılara Genel Sekreter başkanlık etmiştir. Genel Sekretere yapılacak ödenek tutarı nasıl hesaplanır?

12.000 (Encümen Başkanı Oranı) X 0,235445= 2.825,34 TL

Hesaplanan bu tutar brüt olup bu tutardan ilgilinin gelir vergisi oranına göre gelir vergisi ve damga vergisi kesintisi yapılacaktır.

Örnek: O ay içinde yapılan 4 toplantının ikisine Büyükşehir Belediye Başkanı ikisine ise Genel Sekreter başkanlık etmiş olsun. Bu durumda Genel Sekretere yapılacak ödenek tutarı nasıl hesaplanır?

A: 12.000 (Encümen Başkanı Oranı) X 0,235445 / 4 (Toplam Oturum Sayısı) X 2 (Başkanlık Yaptığı Oturum Sayısı) = 1.412,67 TL

B: 6.000 (Encümen Memur Üye Oranı) X 0,235445 / 4 (Toplam Oturum Sayısı) x 2 (Üye Olarak Katıldığı Oturum Sayısı) = 706,34 TL

Toplam: A+B (1.412,67 TL + 706,34 TL)= 2.119,01 TL brüt encümen ödeneği hesaplanır. Bu tutardan gelir ve damga vergisi kesildikten sonra kişiye ödenecektir.

“Bilgiyi uygularsanız büyürsünüz, paylaşırsanız efsane olursunuz.”

Yusuf Has Hacip

Mustafa Tamer BUĞDAY

AYDIN ASKİ-Bordro ve Tahakkuk Şube Müdürü

Yazarın tüm yazıları için tıklayın


www.iscimemur.net Whatsapp kanalımız yayında. Kanalımızı Whatsapp üzerinden takip ederek paylaşımlarımıza anında ulaşabilirsiniz.

Kanal yöneticileri de dahil hiçbir takipçi numaranızı veya kimliğinizi görüntüleyemez.

Whatsapp Kanalımıza katılmak için tıklayın…


Telegram kanalımıza katılmak için tıklayın >> t.me/iscimemurnet


iscimemur.net’i twitter da takip etmek ister misiniz?


 

Bir Yorum Yazın

Ziyaretçi Yorumları - 0 Yorum

Henüz yorum yapılmamış.