Birlikte Götürülmeyen Aile Fertleri İçin Sürekli Görev Yolluğu Alınabilir Mi?

Sürekli görev yolluğu nedir? Sürekli görev yolluğu kimlere ödenir? Birlikte götürülmeyen aile fertleri için sürekli görev yolluğu ödenir mi?

Birlikte Götürülmeyen Aile Fertleri İçin Sürekli Görev Yolluğu Alınabilir Mi?
Yayınlama: 01.03.2022
A+
A-

Sürekli görev yolluğu nedir? Sürekli görev yolluğu kimlere ödenir? Birlikte götürülmeyen aile fertleri için sürekli görev yolluğu ödenir mi?

Birlikte Götürülmeyen Aile Fertleri İçin Sürekli Görev Yolluğu Ödenir Mi?

6245 sayılı Harcırah Kanunu’nun 10’uncu maddesinde, yurt içinde veya yurt dışında görev yapmakta iken yurt içinde veya yurt dışındaki sürekli bir göreve naklen atanan ya da yabancı ülkelerdeki memuriyet merkezi değiştirilen memur ve hizmetlilere yeni görev yerlerine kadar sürekli görev yolluğu olarak yol masrafı, yevmiye, aile masrafı ve yer değiştirme masrafı verileceği, hükme bağlanmıştır.

Bu hükümlere göre, sürekli görev yolluğu bir göreve naklen atanan memur ve hizmetlilere, eski memuriyet mahallinden yeni görev mahallerine kadar kendilerine ve aynı zamanda aile fertlerine ait ev eşyalarının taşıtılmasına ve diğer zorunlu giderlerine karşılık verilmektedir.

Diğer bir ifadeyle, bu hükme göre sürekli görev yolluğu, memuriyet mahalli değişenlere evvelce yerleşmiş oldukları yerden yeni memuriyet yerlerine gitmelerine ve aynı zamanda ev eşyalarının ve aile fertlerinin fiilen götürülmesi ve diğer zorunlu giderlerine karşılık olarak ödenmektedir.

6245 sayılı Kanun’un 3’üncü maddesinin (g) bendinde ise “memuriyet mahalli”;

“Memur ve hizmetlinin asıl görevli olduğu veya ikametgâhının bulunduğu şehir ve kasabaların belediye sınırları içinde bulunan mahaller ile bu mahallerin dışında kalmakla birlikte yerleşim özellikleri bakımından bu şehir ve kasabaların devamı niteliğinde bulunup belediye hizmetlerinin götürüldüğü, büyükşehir belediyelerinin olduğu illerde ise il mülki sınırları içinde kalmak kaydıyla memur ve hizmetlinin asıl görevli olduğu veya ikametgâhının bulunduğu ilçe belediye sınırları içinde kalan ve yerleşim özellikleri bakımından bütünlük arz eden yerler ile belediye sınırları dışında kalmakla birlikte yerleşim özellikleri bakımından bu yerlerin devamı niteliğindeki mahaller ve kurumlarınca sağlanan taşıt araçları ile gidilip gelinebilen yerleri,” şeklinde belirlenmiştir.

6245 sayılı Harcırah Kanunu’nun 4’üncü maddesinde, harcırah verilecek kimseler arasında memurun aile fertlerinin de sayıldığı, aynı Yasanın 3’üncü maddesinde aile fertlerinin “memur ve hizmetlinin harcırah verilmesini gerektiren olay sırasında evlilik bağıyla bağlı olduğu eşi ile bakmakla yükümlü olduğu usul ve furuu ve erkek ve kız kardeşleri” olarak tanımlandığını görmekteyiz. Ayrıca çeşitli yasalarda, evlilik birliği içinde çocuklara bakma yükümünün aile reisi olarak babaya ait olduğuna yönelik düzenlemelerin de bulunduğunu ilave olarak söyleyebiliriz.

Memur ve hizmetli tarafından atandığı yeni görev yerine götürülmeyerek ikamet amacıyla başka yere gönderilen aile efradı için verilecek harcıraha ilişkin hükümler ise Kanunun 25’inci maddesinde düzenlenmiştir.

Sürekli görev yolluğu nasıl hesaplanır? yazımızı okumak için tıklayınız…

Söz konusu 25’inci madde uyarınca, aile fertleri için harcırah verilebilmesi; Memur veya hizmetlinin sürekli görev amacıyla tayin veya naklinin yapılmış olması ve buna bağlı olarak, tayin veya nakil işlemini müteakip, aile fertlerinin yeni memuriyet yerine değil başka yere gönderilmiş olması şartına bağlıdır. Ayrıca, başka yere gönderilen aile fertlerinin, ‘ikamet’ maksadıyla, diğer bir ifadeyle yerleşmek amacıyla topluca gönderilmiş olması gerekmektedir. Şayet bu koşullar birlikte sağlanmıyorsa, yasanın aradığı şartların gerçekleşmediği kabul edilecektir.

Buna göre, aile fertleri için harcırah ödenmesi, aile fertlerinin memur veya hizmetlinin atamasına bağlı olarak yer değiştirmelerine bağlı bulunmaktadır. Bu itibarla, memur veya hizmetlinin naklen atanması sırasında öğrenimi devam eden ve bu nedenle söz konusu atamaya bağlı olarak yer değiştirme işleminde bulunmayan aile fertleri için harcırah ödenmesine imkan bulunmamaktadır.

Diğer taraftan, 6245 sayılı Kanun’un 59’uncu maddesinin son fıkrasında, harcırah ödenmesi ve avansların mahsubu işlemlerinde aksi sabit oluncaya kadar memurun beyanına itibar olunacağı hükme bağlanmıştır. Dolayısıyla, ilgili personelin beyanına karşı herhangi bir tereddüt varsa, ilgililerin verdikleri beyana karşı kanıtlayıcı her türlü belge ve bilginin de kullanılarak beyanın doğru olup olmadığının araştırılması, gerçeğe aykırı beyan olduğunun tespit edilmesi halinde bu beyana ilişkin herhangi bir ödeme yapılmaması ve ilgililer hakkında da anılan Kanunun 60’ıncı maddesi uyarınca yaptırım uygulanması gerekmektedir.

Ayrıca, 6245 sayılı Harcırah Kanunu’nun 57’nci maddesinde, harcırahın hizmetin taalluk ettiği kurum bütçesinden ödeneceği hükme bağlanmıştır. Bu hükme göre, kendisine görev verilen kişi hangi kurumun hizmetini görmek için görevlendirildiyse, 6245 sayılı Kanuna göre müstahak bulunduğu harcırahının da o kurumca (hizmetini gördüğü kurumca) ödenmesi gerekmektedir.

Bu itibarla, bir göreve naklen atanan memur ve hizmetliye, aile fertleri için harcırah ödenebilmesi, bunların ikamet amacıyla memur veya hizmetlinin atandığı mahale fiilen götürülmesine bağlı bulunmaktadır. Dolayısıyla, sürekli görevle başka yere atanan memur ve hizmetlilerin harcıraha müstehak aile fertlerinin yeni memuriyet mahalline fiilen götürülmesi halinde harcırah verilmesi gerektiğini, buna karşın yeni memuriyet mahalline götürülmeyen aile fertleri için hiç bir şekilde harcırah ödenmesinin mümkün olmadığını ifade edebiliriz.

Kaynak: Ticaret Bakanlığı Harcırah Rehberi


iscimemur.net özellikle yerel yönetimlerde çalışan memur, işçi ve sözleşmeli personelin çalışma hayatı içerisinde karşılaştıkları özlük veya bordro konularındaki sorulara mevzuatsal dayanakları ile birlikte cevap bulabilecekleri bir platformdur.
Bir Yorum Yazın

Ziyaretçi Yorumları - 0 Yorum

Henüz yorum yapılmamış.