Çalışanlar sigorta girişlerinin yapılıp yapılmadığını nasıl öğrenebilir? Sosyal Güvenlik Kurumuna sıkça sorulan sorulardan bir tanesi de hiç kuşkusuz ki “Sigorta girişimin yapılıp yapılmadığını nasıl öğrenebilirim?” veya “Primlerimin ödenip ödenmediğini nereden öğrenebilirim?” sorularıdır. Yazımızda bu sorulara Sosyal Güvenlik Kurumu kaynaklarınca verilen cevapları ve sorularla bağlantılı olan bir kaç hususa ilişkin açıklamaları ele aldık…
Sosyal güvenlik neden önemli?
Sosyal güvenlik; herhangi bir sosyal risk yüzünden geliri veya kazancı azalmış kişilerin, başkalarının yardımına gerek kalmaksızın, yaşama ve geçinme ihtiyaçlarını karşılayan bir sistemler bütünüdür. Bu kapsamda sosyal güvenlik, vatandaşlara hayatları boyunca sağlık hizmeti vermeyi, asgari bir gelir düzeyi sağlamayı ve kişileri mesleki, fizyolojik, sosyo-ekonomik risklere karşı korumayı ve bu risklerden doğan zararları gidermeyi amaçlayan bir sistemdir. Bu sistem devlet tarafından kurulur ve yönetilir.
Başka bir deyişle sosyal güvenlik, toplumun zor durumda olan bireylerine yardım edilmesini daha iyi durumda olan kişilerin vicdanına veya yardımına bırakmayarak, toplumsal dayanışmayı kurumsal ve düzenli işler hale getirmekte ve devlette bu sistemi tüm ülke vatandaşlarına bir hak olarak sunmaktadır. Bu itibarla sosyal güvenlik her bir birey için azami ölçüde önem taşımaktadır.
Ülkemizde sosyal güvenlik anayasal bir hak olarak Anayasa’nın 60’ıncı maddesinde yer alan “Herkes, sosyal güvenlik hakkına sahiptir. Devlet, bu güvenliği sağlayacak gerekli tedbirleri alır ve teşkilatı kurar” hükmü ile güvence altına alınmıştır.
Kayıt dışı/sigortasız çalışan kişiler hangi haklardan mahrum kalırım?
Sigortasız çalışan kişiler, çalışanlara sağlanan birçok yasal haktan yararlanamazlar. Örneğin:
Kayıt dışı/sigortasız çalıştırıldığınızı nasıl öğrenebilirsiniz?
Çalışanlar sigorta girişlerinin yapılıp yapılmadığını nasıl öğrenebilir?
Çalışanların, sigorta primlerinin işverenler tarafından bildirilip bildirilmediğini öğrenebilecekleri birçok yol bulunmaktadır.
Kayıt dışı yani sigortasız çalıştırılmam durumunda ne yapabilirim?
Çalışanlar, ihbar ve şikâyetlerini Sosyal Güvenlik Kurumu’na çeşitli yollarla iletebilirler:
Bu yollarla yapılan ihbar kaydı esnasında kimlik bilgilerinin alınması gerekmektedir ve bu bilgiler işverenler veya üçüncü kişilerle kesinlikle paylaşılmaz.
Şikâyetleriniz işleme alındıktan sonra Sosyal Güvenlik Kurumu Denetim Elemanları tarafından gerekli denetim ve incelemeler kısa sürede yapılır.
Kayıt dışı/sigortasız işçi çalıştıran işverenler hangi haklardan mahrum kalırlar?
Kayıt dışı işçi çalıştıran işveren de çeşitli yaptırımlarla karşılaşır:
Kayıt dışı işçi çalıştırmanın cezası nedir?
Kayıt dışı işçi çalıştırdığı tespit edilen işverenlere, verilmesi gereken belgelere göre çeşitli idari para cezaları uygulanır. Cezalar işverenden işverene ve belgeye göre çeşitlilik gösterir. Örneğin bir yıl bir işçiyi kayıt dışı çalıştırıldığının denetim sonucu anlaşılması halinde idari yaptırımı 14 asgari ücrete kadar para cezasıdır. Ayrıca bu işyerleri bir ay boyunca herhangi bir teşvikten de yararlanamamaktadırlar.
Kaynak: SGK