Doğum izni, askerlik gibi sebeplerle kadroya geçememiş sözleşmeli personelin memur kadrosuna atanması

Doğum izni, askerlik gibi sebeplerle kadroya geçememiş sözleşmeli personelin memur kadrosuna atanması
Yayınlama: 05.02.2024
A+
A-

Doğum izni, askerlik gibi sebeplerle kadroya geçememiş sözleşmeli personelin memur kadrosuna atanması

26/01/2023 tarih ve 32085 sayılı Resmi Gazete ‘de yayımlanarak yürürlüğe giren 7433 sayılı Kanun ile sözleşmeli personelin memur kadrolarına geçişi sağlanmıştır.

Fakat bu süreçte 7433 sayılı Kanunun 3 üncü maddesinin birinci fıkrasında belirtilen mevzuat hükümlerine göre çalışmakta iken 28/11/2022 tarihinde askerlik, doğum, evlat edinme, görevlendirme, ücretsiz izin gibi nedenlerle görevlerinde bulunmayanlar memur kadrolarına geçememiştir.

Bu yazımızda yukarıda belirtilen kapsamdaki çalışanların özel durumlarının bitiminden itibaren memuriyete geçiş sürecinde yapılması gerekenleri açıklanmaya çalışılacaktır.

 7433 sayılı Kanunun 3 maddesinin üçüncü fıkrasında;

“Birinci fıkrada belirtilen mevzuat hükümlerine göre çalışmakta iken 28/11/2022 tarihinde askerlik, doğum, evlat edinme, görevlendirme, ücretsiz izin gibi nedenlerle görevlerinde bulunmayanlardan ilgili mevzuatına göre yeniden hizmete alınma şartlarını kaybetmemiş olanlar hakkında da bu madde hükümleri uygulanır. Bunlar için birinci fıkrada belirtilen başvuru ve atanmaya ilişkin süreler yeniden hizmete alındıkları tarihten itibaren başlar.” hükmü yer almaktadır.

Bu maddenin uygulanması açısından gerek çalışan gerekse belediyeler açısından yapılması gereken iş ve işlemleri sıralayacak olursak;

Öncelikle en önemli şart çalışanların ilgili mevzuatına göre yeniden hizmete alınma şartlarını kaybetmemiş olmasıdır.

Bu şartın sağlanmış olması durumunda;

1- Belediyelerin öncelikle Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı Yerel Yönetimler Genel Müdürlüğü’nün Sözleşmeli Personel İstihdamı konulu 2024/2 sayılı Genelgesinin 4 üncü fıkrasına göre yeni yılda da çalıştırılmaya devam edilecek sözleşmeli personel ve yukarıda belirtilen durumda olanların net ücret tespitine ilişkin meclis kararlarını almalıdır.

2- Sözleşmeli Personel Çalıştırılmasına İlişkin Esasların Yeniden Hizmete Alınma başlıklı Ek Madde 1’de;

“a) Sözleşmesinin feshi sebebiyle iş sonu tazminatı almamış bulunması,

b) Doğum ya da üç yaşını doldurmamış bir çocuğun eşle birlikte veya münferit olarak evlat edinilmesi veyahut sözleşmeli personel olmayan eşin münferit olarak evlat edinmesi nedenleriyle hizmet sözleşmesini feshedenlerin, doğum izninin veya evlat edinme nedeniyle kullanılan iznin bitiminden itibaren en geç iki yıl; memur veya diğer personel kanunlarına tâbi olan eşinin yurt dışında sürekli göreve atanması veya en az altı ay süreyle yurt dışında geçici olarak görevlendirilmesi nedeniyle hizmet sözleşmesini feshedenlerin eşinin görev süresi bitiminden, askerlik sebebiyle hizmet sözleşmesi feshedilenlerin terhis tarihinden itibaren en geç otuz gün içinde yeniden istihdam edilmek üzere ayrıldığı kurumuna yazılı talepte bulunması, gerekmektedir. Kurumlar, yazılı talebi takip eden en geç otuz gün içinde ilgilileri istihdam ederler.

Bu madde çerçevesinde yeniden istihdam edilecek personel ile yapılacak sözleşme eski sözleşmenin devamı niteliğindedir.”

Hükmü yer almakta olup mezkur maddeye istinaden çalışanların belirtilen sürelerde kurumuna dilekçe ile başvurması gerekmektedir.

3- Akabinde 5393 sayılı Belediye Kanunu’nun 49 uncu maddesine istinaden Tam Zamanlı Olarak Çalıştırılacak Sözleşmeli Personele İlişkin Hizmet Sözleşmesi 31.12.2024 bitiş tarihli olacak şekilde taraflarca imzalanmalıdır.

4- İmzalanan hizmet sözleşmesi ile Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı Yerel Yönetimler Genel Müdürlüğü’nün Sözleşmeli Personel İstihdamı konulu 2024/2 sayılı Genelgesinde belirtilen bilgi ve belgeler bakanlığa gönderilmelidir.

5- Çalışanların sözleşmeli olarak yeniden hizmete alındığı tarihten itibaren en geç otuz gün içerisinde başvuruda bulunmaları kaydıyla belediyelerce yeniden hizmete alındıkları tarihten itibaren 60 gün içerisinde ilgili kadrolara atamaları yapılmalıdır.

6- 7433 sayılı Kanun’un 3 üncü maddesi ile 657 sayılı Devlet Memurları Kanununa eklenen geçici 48 inci maddesinde;

“Bu madde hükümlerine göre memur kadrolarına atananların, ilgili mevzuat hükümlerine göre sözleşmeli personel olarak geçirdikleri hizmet süreleri öğrenim durumlarına göre yükselebilecekleri dereceleri aşmamak kaydıyla kazanılmış hak aylık derece ve kademelerinin tespitinde değerlendirilir. Bunlar, atandıkları kadronun mali ve sosyal haklarına göreve başladıkları tarihi takip eden aybaşından itibaren hak kazanır ve önceki pozisyonlarında aldıkları mali ve sosyal haklar hakkında herhangi bir mahsuplaşma yapılmaz.”hükmüde dikkate alınarak işlem (15 inden önce veya sonraki atamalarda takip eden ayın başı olan ayın 15 itibari ile mali ve sosyal haklarını alacaktır.) yapılmalıdır. 

7- Fakat kişinin memuriyete atandığı tarih ne olursa olsun sözleşmeliden çıkış tarihine ayın 14’ü, memuriyete giriş tarihine ise ayın 15 i girilmelidir.

Buna bağlı olarak atamaları yapılanların ilgili yerlere bildirimleri yapılmalıdır.

Bununla birlikte belediyeler 657 sayılı Devlet Memurları Kanunu ve diğer mevzuatlar çerçevesinde ilgililerden gerekli bilgi ve belgeleri almaları gerekecektir.

Takdir okuyucunundur…

Mehmet YURDCU

Tavşanlı Belediyesi  / Kütahya

Yazarın Tüm Yazıları İçin Tıklayın…


www.iscimemur.net Whatsapp kanalımız yayında. Kanalımızı Whatsapp üzerinden takip ederek paylaşımlarımıza anında ulaşabilirsiniz.

Kanal yöneticileri de dahil hiçbir takipçi numaranızı veya kimliğinizi görüntüleyemez.

Whatsapp Kanalımıza katılmak için tıklayın…


Telegram kanalımıza katılmak için tıklayın >> t.me/iscimemurnet


iscimemur.net’i twitter da takip etmek ister misiniz? Tıklayın

Bir Yorum Yazın

Ziyaretçi Yorumları - 0 Yorum

Henüz yorum yapılmamış.