Doğum Nedeniyle Ücretsiz İzine Ayrılan Anne ve Babanın İntibakı

Doğum nedeniyle ücretsiz izine ayrılan memura intibak yapılır mı, ücretsiz izinde geçen süreler kıdem ve yıllık izin hesabına dahil edilir mi?

Doğum Nedeniyle Ücretsiz İzine Ayrılan Anne ve Babanın İntibakı
Yayınlama: 22.12.2021
A+
A-

Doğum nedeniyle ücretsiz izine ayrılan memura intibak yapılır mı, ücretsiz izinde geçen süreler kıdem ve yıllık izin hesabına dahil edilir mi?

Doğum Nedeniyle Ücretsiz İzine Ayrılan Memura İntibak Yapılır Mı?

Doğum yapan Kadın memurların analık izni bittikten sonra çocuklarını bırakacak kimselerinin olmaması veya onlarla daha iyi ilgilenebilmek için ücretsiz izne ayrılabilmektedirler.

Ender de olsa bazı durumlarda çocuğu olan erkek memurlarda 657 sayılı Kanun’un 108. maddesinin B) bendine istinaden ücretsiz izne çıkmaktadırlar. Kanun koyucu bu izinlerin verilmesini idarenin takdirine bırakmamıştır. Kişinin talep etmesi halinde bu izin idare tarafından verilecektir.

Doğum nedeni ile ücretsiz izin kullanan memurun ücretsiz izinde geçirdiği süreler 2016 yılından önce kazanılmış hak aylığında değerlendirilmezken kanun koyucunun 29.01.2016 tarih ve 6663 sayılı Kanunun 5. maddesinde yaptığı düzenleme ile doğum nedeni ile kullanılan ücretsiz izin süreleri artık kazanılmış hak aylık ve derecesinde değerlendirilmeye başlanmıştır. Yani bu süreler artık bahsi geçen tarihten itibaren memurun terfisinde çalışılmış gibi değerlendirilecektir. Ancak geçmişteki yani 2016’dan önceki ücretsiz izinler için bir düzenleme yapılmamıştır. Dolayısıyla geçici 42. madde hükmü gereğince bunların intibakı yapılamayacaktır.

Bu değerlendirme sadece anne için geçerli değildir. Baba da, 657-108/B bendine göre ücretsiz izin kullanmışsa aynı haktan faydalanabilir.

Örneğin;

Aykut Bey heyecanla çocuğunun doğmasını beklerken 20.05.2021 tarihinde nur topu gibi bir evlatları dünyaya gelmiştir. “Allah analı babalı büyütsün, bahtı güzel olsun” temennimden sonra;

Aykut Bey eşi ve çocuğu ile daha yakından ilgilenebilmek için doğum belgesi ile kurumuna müracaat etmiş ve 20.05.2021 tarihinden itibaren 5 ay ücretsiz izne çıkma talebinde bulunmuştur. Yukarıda da belirttiğim gibi kurumunun bu izinde takdir hakkı bulunmamaktadır, yani kurumu Aykut Beye bu izni verecektir.

Aykut Bey 20.05.2021 tarihinde 4. derecenin 2. Kademesindedir. Normal terfi tarihi ise 22.08.2021’dir.

Terfi tarihinde Aykut Bey ücretsiz izinde olduğundan terfisi işbaşı yapacağı tarih olan 20.10.2021 tarihinde yapılacak olup 4. Derenin 3 kademesine getirilecektir. Takip eden yılda da terfi tarihi 22.08.2022 olarak işlemeye devam edecek ve 3. derecenin 1. kademesine getirilecektir.

Kazanılmış hak aylığı nedir? Kazanılmış hak aylığında değerlendirilen süreler nelerdir? Tıklayınız…

Doğum Nedeniyle Ücretsiz İzinde Geçen Süreler Kıdem Süresine Eklenir Mi?

Peki, bu ücretsiz izin süresi kıdem aylığı süresinden sayılacak mıdır?

Cevap evet, sayılacaktır. Yasal dayanağı, 375 sayılı KHK nin 1. Maddesinin A/3 bendidir. Söz konusu bentte;

“Hizmet yılları itibariyle ödenecek kıdem aylığının tesbitinde kazanılmış hak aylığının hesabında değerlendirilen süreler esas alınır.” dendiğinden ve 657 sayılı Kanunun 36. maddesinin C/8 bendinde de kazanılmış hak aylığından değerlendirileceği hükmü yer aldığından bu süreler kıdem aylığı hesabında değerlendirilecektir.

Doğum Nedeniyle Ücretsiz İzinde Geçen Süreler Yıllık İzin Hesabında Dikkate Alınır Mı?

Ayrıca Doğum nedeni ile kullanılan sürelerin tamamı yıllık izin hesabında da değerlendirilmektedir. Her ne kadar mülga Devlet Personel Başkanlığı’nın aksi görüşü olsa da yanlış mütalaa etmişlerdir. Bu sürelerin yıllık izin hesabında dikkate alınması gerektiği hususu 154 no.lu Devlet Memurları Kanunu Genel Tebliğin 1. Maddesinde yer almaktadır.

– Yıllık izin sürelerinin hesabında, hangi statüde olursa olsun kamu kurum ve kuruluşlarında geçen hizmet süreleri ile kamu kurum ve kuruluşlarında geçmese dahi Devlet memurlarının kazanılmış hak aylıklarında değerlendirilen hizmet sürelerinin dikkate alınması gerekmektedir”

Netice itibarı ile Doğum nedeni ile 657 sayılı Kanunun 108/B bendine istinaden kullanılan ücretsiz izin sürelerinin tamamı anne – baba ayrımı yapılmaksızın hem kazanılmış hak aylığı hesabında değerlendirilecek hem de kıdem aylığı ve yıllık izin süresi hesabında da dikkate alınacaktır.

Aylıksız izin,

Madde 108 –

B) Doğum yapan memura, 104 üncü madde uyarınca verilen doğum sonrası analık izni süresinin veya aynı maddenin (F) fıkrası uyarınca verilen izin süresinin bitiminden; eşi doğum yapan memura ise, doğum tarihinden itibaren istekleri üzerine yirmidört aya kadar aylıksız izin verilir.

657 sayılı Kanun’un 36. Maddesinin C Bendi;

8- 108 inci maddenin (B) fıkrası uyarınca kullanılan aylıksız izin süreleri, her yıl için bir kademe ilerlemesi ve her üç yıl için bir derece yükselmesi verilmek suretiyle değerlendirilir.

Selim SALTAN

Memur Yıllık İzindeyken Rapor Alırsa İzin Hesabı Nasıl Yapılır?


Sosyal Medya hesaplarımızı takip ederek personel mevzuatı ile ilgili paylaşımlarımızdan anında haberdar olabilirsiniz…

Bir Yorum Yazın

Ziyaretçi Yorumları - 1 Yorum
  1. Fatih dedi ki:

    Teşekkür ederim Selim Bey kaleminize sağlık, intibak yazınızı görünce çok mutlu oldum. İntibak konusunu çeşitlendirebilirseniz bizim gibi yeni öğrenenler için çok faydalı olacaktır. Sayfanızı ilgiyle takip ediyorum.