Dolu Kadroya Vekalet Halinde Vekalet Aylığı Ödenir Mi?
Konuyu belediyeler özelinde değerlendirecek olursak bazı belediyelerin ister boş isterse dolu kadroya vekalet olsun her iki durumda da vekalet aylığı ödemediği, bazı belediyelerin ise sadece boş kadroya vekalet edilmesi durumunda vekalet aylığı ödediği dolu kadroya vekalete ise vekalet aylığı ödemediği görülmektedir.
Peki dolu kadroya vekalet durumunda vekalet aylığı ödenir mi?
Vekâlet görevi ve bu görevin yapılması sonrası ödenecek ücret 657 sayılı Devlet Memurları Kanunu’nun 86 ve 175 inci maddelerinde düzenlenmiştir.
657 sayılı Kanununun Vekalet görevi ve aylık verilmesinin şartları başlıklı 86 ncı maddesinin birinci fıkrasında “Memurların kanuni izin, geçici görev, disiplin cezası uygulaması veya görevden uzaklaştırma nedenleriyle işlerinden geçici olarak ayrılmaları halinde yerlerine kurum içinden veya diğer kurumlardan veya açıktan vekil atanabilir…” denilmektedir.
Bu hüküm gereğince Belediyelerde vekaleten görevlendirmeler yapılmakta ve istisnalar hariç görevin 3 ayı geçmesi durumunda da vekile vekalet aylığı ödenebilmektedir.
Yukarıda bahsi geçen fıkra incelendiğinde burada bahsi geçen vekaletin dolu kadroya ilişkin bir vekalet olduğu anlaşılmaktadır.
Dolayısıyla;
657 sayılı Kanun’un 86 ncı maddesinin dördüncü fıkrasında vekâlet aylığı ödenmesini gerektiren bazı istisnalar düzenlenmiştir. Sözü edilen istisnalardan biri de aynı kurumdan dolu kadroya vekâleten atanma durumudur. Bu husus mezkûr maddede “Aynı kurumdan birinci fıkrada sayılan ayrılmalar dolayısıyla atanan vekil memurlara vekâlet görevinin 3 aydan fazla devam eden süresi için… vekâlet aylığı ödenir.” şeklinde ifade edilmiştir.
Bu nedenle 657 sayılı Devlet Memurları Kanunu’nun 86 ncı maddesinin birinci fıkrasında belirtilen ayrılmalar nedeni ile bu görevlere vekaleten atanan ve aranan şartların tamamını taşıyan vekil memurlara vekalet görevinin 3 aydan (istisnalar hariç) fazla devam eden süresi için vekalet aylığı ödenebilecektir.
Fakat bir memuriyet kadrosuna vekâlet durumunda 657 sayılı Kanun’un 86 ve 175 inci maddeleri uyarınca vekâlet aylığı ödenmesi için, kadronun dolu (geçici süreyle boşalma) ya da boş olmasının bir önemi yokken,
Devlet Memurlarına Ödenecek Zam ve Tazminatlara İlişkin Karar uyarınca zam ve tazminat farkı ödenmesi ile 375 sayılı Kanun Hükmünde Kararname uyarınca ek ödeme farkı ödenmesi hususunda, kadronun boş veya dolu olması önem arz etmektedir.
Buna göre, vekâlet durumunda zam ve tazminat ile ek ödeme farkının vekile ödenebilmesi için vekâlet edilen kadronun “mehil müddeti, yıllık izin, mazeret izni, hastalık ve refakat izni, geçici görev, vekâlet, görevden uzaklaştırma, hizmet içi eğitim, seminer ve kurs” nedenleri dışında bir nedenle boşalması veya sürekli olarak boş olması gerekmektedir
Takdir okuyucunundur.
Mehmet YURDCU
Tavşanlı Belediyesi / Kütahya
Yazarın Tüm Yazıları İçin Tıklayın…
Telegram kanalımıza katılmak için tıklayın >> t.me/iscimemurnet
iscimemur.net’i twitter da takip etmek ister misiniz? Tıklayın