E-DEVLET HAKKINDA BİLMEMİZ GEREKENLER

E-DEVLET HAKKINDA BİLMEMİZ GEREKENLER
Yayınlama: 17.12.2022
A+
A-

E-Devlet, devletin sunduğu birçok hizmeti elektronik ortamda hızlı,kesintisiz ve güvenli bir biçimde vatandaşlara ulaştıran web tabanlı sistemdir.Bu sistem sayesinde Türkiye Cumhuriyeti  vatandaşları artık eskiden olduğu gibi devlet dairelerine gidip sıra beklemek yerine, birçok işlemini internet üzerinden ve tek bir noktadan  yapabilme imkanına sahiptir.Aklınıza gelen veya gelmeyen birçok hizmet ,bu platform üzerinden gerçekleşebiliyor.

Peki nasıl kuruldu e-devlet platformu ve vatandaşlara hangi hizmetleri sunmaktadır?

E-Devlet ilk defa 2008 Cebıt Bilişim Eurasia 5. salondaki “Devletin Kısayolu” adında bir tanıtım semineri sonrası kamu oyuna tanıtılmış ve 18 Aralık 2008 tarihinde  Millî Eğitim Bakanlığı Şura Salonu’nda dönemin başbakanı Recep Tayyip Erdoğan tarafından “e-Devlet kapısı” ismiyle  hizmete açılmıştır.

E-Devlet Projesinden sorumlu kurum Türksat’tır.Bu sistemin altyapısının kurulması ve kalite standartlarının belirlemesinden Türksat sorumludur. Yönetimi ise Ulaştırma ve Altyapı Bakanlığı’ndan Cumhurbaşkanlığı Dijital Dönüşüm Ofisi’ne devredilmiştir.

1 Eylül 2022 tarihinde, türkiye.gov.tr’nin Azerbaycan’ın e-devlet’i olan ASAN ile entegre şekilde çalışması amacıyla iş birliği yapılmıştır

E-Devlet Üzerinden Yapılabilecek Bazı Hizmetler

1) Belge Düzenlemek

Türkiye Cumhuriyeti vatandaşları  adli sicil kaydı,adres durum belgesi (ikametgah),barkodlu öğrenim belgesi,mezuniyet belgesi (diploma),onaylı sertifika ,yüksek öğretim kurumları not belgesi(transkript),SGK hizmet döküm belgesi  vb birçok resmi belgeyi e-devlet sistemi üzerinden oluşturup,çıktısını alıp kullanabilmektedirler.Bu tip işlemler için resmi kurumlara gidip sıra beklemeye gerek yoktur.

2) Borç-Ceza Bilgisi

E-Devlet sistemi üzerinden vergi borçlarınızı,SGK borçlarınızı ,trafik cezalarınızı sorgulayabilir,öğrenebilir ve takip edebilirsiniz.

3) Dava Takip

Adınıza açılmış veya müdahil olduğunuz bir dava var ise bunu e-devlet üzerinden öğrenebilir ve takip edebilirsiniz.İcra işlemleriniz var ise bu durum yine e-devlet sistemi üzerinden görüntülenebilmektedir.

4) Alt Soy-Üst Soy sorgulama

Bu sistem üzerinden geçmiş aile fertlerinizi öğrenebilrsiniz.300 yıl eskilere belki daha da eskilere kadar uzanarak ,büyük büyük dedenizi ve onların bilmediğiniz akrabalarının isimlerini,doğum  ve ölüm yıllarını öğrenebilirsiniz.

5)Tapu Bilgileri Sorgulama

Bu hizmet sayesinde sahip olduğunuz taşınmazlar hakkında detaylı bilgilere sahip olabilir ve kolayca takip edebilirsiniz.

6) Mobil Hat Sorgulama

E-Devlet üzerinden yapılabilen bu sorgulama sayesinde adınıza düzenlenmiş mobil hatları görebilir ve borç durumlarını öğrenebilirsiniz.Sizden izinsiz sizin adınıza açılmış mobil hatlar var ise bu durumu öğrenebilir ve erkenden tedbir alabilirsiniz.Üzerine izinsiz bir şekilde  14 bin adet mobil hat açılan insanların olduğunu düşünürsek gayet gerekli bir hizmet gibi görünmektedir.

7) Çalışma Hayatım

Bu hizmet sayesinde hangi iş yerlerinde ne kadar zaman çalıştığınızı,kaç gün sigortanızın yattığını ve ne zaman emekli olacağınız gibi birçok bilgiyi öğrenebilirsiniz.

8) Miras Sorgulama

‘’Veraset İlamı Sorgulam’’ hizmeti ile size herhangi bir miras kalıp kalmadığını öğrenebilirsiniz.Belki bilmediğiniz bir akrabanızdan kalan bir mirasa sahip olabilrsiniz,bir tık ile kontrol etmekte fayda var J

9) Aracınızın Çekildiği Yer

‘’Aracımın Çekildiği Otopark Bilgisi ‘’ hizmeti sayesinde polis tarafından çekilen aracınızın hangi otoparka olduğunu hemen öğrenebilirsiniz.

10) Baz İstasyonu Ölçüm Bilgileri

Bu hizmet sayesinde bulunduğunuz yerin veya harita üzerinden belirlediğiniz bir yerin baz ölçüm bilgilerine ulaşabilir ve yakınlarınızda bulunan baz istasyonunun ne kadar dalga yaydığını öğrenebilirsiniz.

11) TRT Arşivi

TRT genel müdürlüğünden herhangi bir programın kaydını veya arşivde bulunan görüntüleri talep edebilirsiniz.

12) Şehit Yakınınız Varmı

Milli Savunma Bakanlığı’nın bu  hizmeti sayesinde  1853 ile 1928 yılları arasındaki şehit personel verilerini sorgulayabilirsiniz.TC kimlik numaranız ve e-devlet şifreniz ile girdiğinizde sorgulama için şehidin adı ve doğum yeri bilgisi de sizden istenmektedir.

13)  SOKAĞINIZ İYİ AYDINLATILMIYORSA NE YAPMALISINIZ?

Türkiye Elektrik Dağıtım AŞ’nin e-devlet üzerinden sunduğu bir hizmet ile sokağınızın aydınlatılmasına dair  talep ve şikâyetlerinizi ilgili dağıtım şirketlerine iletebilirsiniz.

14) Diğer Hizmet Sayfalarına Ulaşma

İŞKUR veya ÖSYM gibi resmi hizmet sayfalarının şifresini unuttuysanız bu hizmetlere e-devlet üzerinden direkt bağlanabilirsiniz.

15) Kamu Personel Alımı Başvurusu

E-Devlet üzerinden ‘’Kariyer kapısı’’ ile tüm kamu personel alımlarını takip edebilir ve başvurularınızı gerçekleştirebilirsiniz.

⇒ iscimemur.net’i twitter da takip etmek ister misiniz? Tıklayın

Telegram kanalımıza katılmak için tıklayın >> t.me/iscimemurnet

Bir Yorum Yazın

Ziyaretçi Yorumları - 0 Yorum

Henüz yorum yapılmamış.