Eğitmen kadrosunda bulunan memurların ek gösterge, ek ödeme, yan ödeme ve özel hizmet puanları
7433 sayılı Kanun’un Resmi Gazete ‘de yayımlanarak yürürlüğe girmesiyle birlikte kamuda çalışan sözleşmeli personelin memur kadrosuna geçiş süreci başlamış oldu.
iscimemur.net yazarları olarak bizde bu süreçte birçok yazı kaleme alıp gerek geçiş yapacak kişilerin gerekse geçiş sürecinde görev yapacak insan kaynakları personelinin karşılaşacağı muhtemel soru ve konulara değindik.
Bu yazımızda ise eğitmen kadrosunda bulunan memurların ek gösterge, ek ödeme, yan ödeme ve özel hizmet puanlarını ele alacağız.
Eğitmen kadrosu genel idare hizmetleri sınıfında yer alan bir kadrodur. Belediye ve Bağlı Kuruluşları İle Mahalli İdare Birlikleri Memur Kadro Kütüğüne göre eğitmen kadrosunun en alt derecesi 7 iken en üst derecesi ise 3’dür.
Şimdi gelelim ek gösterge, ek ödeme, özel hizmet ve yan ödeme puanlarına…
Ek Gösterge:
Bilindiği üzere 7417 sayılı Kanunla birlikte memurların ek gösterge puanlarında iyileştirme yapılmış ve ek gösterge puanları artırılmıştır. 15.1.2023 tarihi itibariyle yürürlüğe giren yeni ek gösterge puanlarını excel olarak indirmek için tıklayınız…
Eğitmen kadrosunun ek göstergesi, adı geçen kadronun genel idare hizmetleri sınıfında yer alması münasebetiyle ek gösterge tablosunun 1- Genel İdare Hizmetleri Sınıfı bölümünün (i) “Bu sınıfa dahil olup da yukarıda sayılanlar dışında kalanlardan, …” fıkrasında düzenlenmiştir. İlgili kısım aşağıdaki gibidir. Yükseköğrenim mezunları ve Diğerleri şeklinde iki gruba ayrılmıştır.
Yükseköğrenim mezunu olup kazanılmış hak aylığı derecesi;
1. Derece olanlar 2800
2. Derece olanlar 2200
3. Derece olanlar 1700
4. Derece olanlar 1400
Diğerleri;
1. Derece olanlar 2100
2. Derece olanlar 1700
3. Derece olanlar 1400
4. Derece olanlar 1250
Ek gösterge puanından yararlanacaklardır.
Ek Ödeme:
Ek ödeme oranları 375 sayılı KHK’ya ekli 1 sayılı cetvelde düzenlenmiştir.
Söz konusu cetvelin A-1 Bölümünde;
Kadroları Genel İdare Hizmetleri Sınıfında yer alan personel ile Teknik Hizmetler, Sağlık ve Yardımcı Sağlık Hizmetleri ile Avukatlık Hizmetleri sınıflarında bulunan personelden ek ödeme oranları ilgili gruplarında düzenlenmeyen ve kadro unvanları bu bölümde yer alan personel; başlığı yer almakta olup eğitmen kadrosu bu bölümün (m) Genel idare hizmetleri sınıfındaki diğer kadrolarda bulunanlar kısmına girmektedir.
Dolayısıyla Eğitmen kadrosunda olup kazanılmış hak aylık derecesi;
1-2 Dereceden aylık alanlar 110
3-4 Dereceden aylık alanlar 100
5-7 Dereceden aylık alanlar 90
Diğer derecelerden aylık alanlar 85
Ek ödeme puanından yararlanacaktır.
Özel hizmet ve yan ödeme puanları
2006/10344 sayılı Bakanlar Kurulu Kararına (Devlet Memurlarına ödenecek Zam Ve Tazminatlara İlişkin Karar) ekli 1 sayılı cetvelde yan ödeme puanları düzenlenirken aynı karara ekli 2 sayılı cetvelde ise özel hizmet puanları düzenlenmektedir.
Yan Ödeme:
İş güçlüğü zammı, İş riski zammı, Temininde güçlük zammı ve Mali sorumluluk zamlarının tamamına Yan Ödeme denilmektedir. Yukarıda da ifade edildiği üzere yan ödeme puanları Devlet Memurlarına ödenecek Zam ve Tazminatlara İlişkin Karara ekli 1 sayılı cetvelde düzenlenmiştir. Bahsi geçen cetvel hizmet sınıflarına göre bölümlere ayrılmış olup her bir hizmet sınıfı da kendi içinde, çoğunlukla kadrolara göre, kısımlara bölünmüştür.
Eğitmen kadrosunun genel idare hizmetleri sınıfında yer almasına rağmen karara ekli bir sayılı cetvel incelendiğinde söz konusu kadronun ismen burada sayılmadığı görülecektir. Bu durumda Kararın Bazı özel durumlara ilişkin esaslar başlıklı 4 üncü maddesinin (b) bendinde yer alan;
“Bu Karar kapsamına dahil personelin ödemeye esas alınacak İş Güçlüğü Zammı, kadro unvanlarının I sayılı Cetvelde yer alıp almadığına bakılmaksızın (500) puandan az olamaz (İlave olarak verilen İş Güçlüğü Zammı puanları hariç)”
Hüküm gereğince işlem yapılacaktır. Dolayısıyla madde bendindeki 500 puandan az olamaz ibaresi gereğince Eğitmen kadrosunda görev yapan memurların yan ödeme puanı (İş güçlüğü zammı);
500 puan üzerinden ödenecektir.
Özel Hizmet Tazminatı:
Özel hizmet puanları Devlet Memurlarına ödenecek Zam ve Tazminatlara İlişkin Karara ekli 2 sayılı cetvelde düzenlenmiştir. Burada yine hizmet sınıflarına göre ayrıma gidilmiş olup her bir hizmet sınıfı da kendi içinde, çoğunlukla kadroya göre kısımlara bölünmüştür.
Özel hizmet tazminatının ödenmesinde kadro derecesi esastır. Bu anlamda ek ödeme ve ek gösterge ile karıştırılmaması gerekir. Zira ek ödeme ve ek göstergede esas alınan memurun kazanılmış hak aylık derecesi idi.
Eğitmen kadrosunun özel hizmet tazminatı oranı tespit edilirken bakılacak bölüm Devlet Memurlarına Ödenecek Zam ve Tazminatlara İlişkin Karara ekli 3 sayılı cetvelin G bölümü ile 2 sayılı cetvelin Genel idare hizmetleri bölümündeki Grup 17 kısmına bakılacaktır.
Dolayısıyla kadro derecesi 5, 6 ve 7 olan Eğitmenlerin özel hizmet puanı 49 iken, kadro derecesi 3 ve 4 olan eğitmenlerin özel hizmet puanı (Grup 17’ye istinaden) 55 puan olacaktır.
Detay: Her ne kadar özel hizmet tazminatının ödenmesinde esas alınan kadro derecesi olsa bile Devlet Memurlarına Ödenecek Zam ve Tazminatlara İlişkin Kararın Kazanılmış hak aylık dereceleri kadro derecelerinin üzerinde bulunanlar başlıklı 10 uncu maddesi gereğince işlem yapmakta mümkündür.
Söz konusu madde metni aşağıdaki gibidir;
“Kanun ve kanun hükmünde kararnamelerle bir derece verilenler ile kazanılmış hak aylık dereceleri 657 sayılı Kanun hükümleri uyarınca kadro derecelerinin üzerine yükseltilenlerin zam ve tazminatları; bulundukları kurumda, yükselinen derecede kendi kadro unvanlarıyla aynı adı taşıyan kadroların dereceleri için öngörülen puan ve oranlar esas alınarak ödenir. Aylıklarının yükseltildiği derecede, 190 ve 399 sayılı Kanun Hükmünde Kararnamelere ekli kurumlarına ait cetvellerde kendi kadro unvanlarıyla aynı adı taşıyan kadro unvanı bulunmayanlara, bulundukları kadro derecelerinin karşılığı olan zam ve tazminatların ödenmesine devam olunur.”
Bu madde gereğince memurun kazanılmış hak aylık derecesi kadro derecesinin önüne geçmişse, bu durumda memurun kazanılmış hak aylık derecesine karşılık gelen özel hizmet puanı dikkate alınacaktır.
Yani Kazanılmış hak aylıkları bir üst dereceye yükseltilen personel için her belediye, her bağlı kurum ve kuruluş kendi kadroları arasında yükseltilen derecede “aynı adı taşıyan” bir kadro olup olmadığına bakacak (benzer kadro unvanı emsal teşkil etmeyecektir); eğer “aynı adı taşıyan kadro unvanı” yoksa kazanılmış hak aylığının yükseltildiği derece için öngörülen zam ve tazminat ödenmeyecektir.
Örnek verecek olursak;
(X) Belediyesinde 5 inci derece kadroda bulunan ve kazanılmış hak aylığı 4 üncü dereceye yükseltilen bir Eğitmenin özel hizmet puanı, eğer söz konusu belediyede 4 üncü derecede Eğitmen kadrosu varsa 55 puan üzerinden verilecek fakat 4 üncü derecede Eğitmen kadrosu yoksa özel hizmet puanı 49 puan üzerinden verilecektir.
İsa ARAS
Trabzon Büyükşehir Belediyesi
Yazarın tüm yazıları için tıklayın
Telegram kanalımıza katılmak için tıklayın >> t.me/iscimemurnet
iscimemur.net’i twitter da takip etmek ister misiniz? Tıklayın