Ek Karşılık Bildirimi İle İlgili Buna Dikkat
Bilindiği üzere 5510 sayılı Sosyal Sigortalar ve Genel Sağlık Sigortası Kanununun, Prim oranları ve Devlet katkısı başlıklı 81 inci maddesinin (h) fıkrasında:
h) 4 üncü maddenin birinci fıkrasının (c) bendi kapsamındaki sigortalılara bağlanan veya bağlanacak vazife malullüğü aylıkları ile bunların hak sahiplerine bağlanacak ölüm aylıklarının karşılığı olmak üzere, bu kapsamdaki sigortalılar için kamu idarelerinin bütçelerinden ayrılan sosyal güvenlik kurumlarına devlet primi ödeneklerinin %20’si oranında ek karşılık primi alınır. Ayrılan ek karşılık priminin tamamı kurum bütçelerinin yetkili makamlarca onaylanarak yürürlüğe girdiği tarihi takip eden aybaşlarından itibaren altı ay içinde ve aylık eşit taksitlerle ödenir. Genel bütçe kapsamındaki idarelerin ek karşılık primleri Maliye Bakanlığı bütçesine konulacak ödenekten karşılanır.”
Hükmü yer almaktadır.
Sosyal Güvenlik Kurumu’nun konuya ilişkin duyurusunda ise; “Ayrıca yıl içinde devlet memurları için ayrılan bütçe kalemine yapılan aktarmalar mevcut ise; aktarma tarihinden itibaren Mosip bilgi sistemi üzerinde ek olarak girilmesi ve aktarım ile ilgili Kurumumuza ek yapılan tahakkuka istinaden ilgili kurumların encümen kararının veya bütçe aktarım fişinin gönderilmesi gerekmektedir.”
Denilmektedir.
Dolayısıyla yıl içerisinde ek bütçe yapan kurumların buna ilişkin ek karşılık tutarlarını da Mosip bilgi sistemi üzerinden bildirmesi gerekmektedir.
2022 yılı içinde birçok kurumun, belediyeler özelinde konuşacak olursak, hemen hemen tüm belediyelerin ek bütçe yaptığı düşünüldüğünde yapılan ek bütçelerle birlikte Mosip sistemine ek nitelikte ek karşılık tutarlarının girilmesi icap etmişti.
Daha önceki bir yazımızda bu konuya değinmiş ve detaylı bir açıklama ile hatırlatma da bulunmuştuk. İlgili yazımızı okumak için tıklayınız…
Ek karşılık tutarlarının hesaplaması
Ek karşılık primlerinin hesaplanmasında; ilk defa 5510 sayılı Kanunun yürürlüğe girdiği tarihten sonra göreve başlayan Kanunun 4’üncü maddesinin birinci fıkrasının (c) bendi kapsamında sigortalı sayılan kişiler için ödenen malüllük, yaşlılık ve ölüm sigortası priminin %11 işveren hissesi ile %7,5 genel sağlık sigortası primi olmak üzere toplam %18,5 ve 5510 sayılı Kanunun yürürlük tarihinden önce göreve başlayan 4’üncü maddesinin birinci fıkrasının (c) bendi kapsamında sigortalı sayılan kişiler için ödenen %20 Kurum karşılığı tutarına ilişkin ayrılan sosyal güvenlik kurumlarına devlet primi ödenekleri dikkate alınması gerekmektedir.
Özetle;
5510 sayılı Kanuna tabi memurlar için;
MYO Kurum Payı %11
GSS Kurum Payı %7,5
Olmak üzere toplam %18,5
İle,
5434 sayılı Kanuna tabi memurlar için;
Kurum karşılığı %20
Olarak ödenen tutarların toplamı Mosip sistemine girilmekte, girilen tutarın yüzde 20’si de 6 taksit halinde SGK’ya ödenmektedir.
Bu işlemin her yıl için Ocak ayı içerisinde yapılması gerekir.
İlgili yıl bütçesi içerisinde ayrılan yukarıdaki payların Mosip sistemine girilmesi ve belirlenen taksit tutarlarının da yine sistem tarafından belirlenen tarihlerde ödenmesi icap etmektedir.
Eğer Ocak ayı içerisinde girilen tutar o yıl gerçekleşen tutardan fazla ise SGK geri para iadesi yapmadığı gibi girilen tutar gerçekleşen tutardan eksik olması halindeyse kalan kısmın girilmesini kurumlardan istemekte, kurumlar bunu yapmaz ise de resen işlem yapıp faiziyle söz konusu parayı almaktadır.
Örneğin 2023 yılı Ocak ayı içerisinde Mosip sistemine girilen ek karşılık toplam tutarı 10 milyon olsun ve bu tutarın yüzde 20’si yani 2 milyon TL’de altı taksit halinde SGK’ya ödenmiş olsun.
2023 yılı içerinde gerçekleşen %11 MYO + %7,5 GSS + %20 kurum karşılığı tutarları da 8 milyon TL olarak gerçekleşmiş bulunsun.
8 milyonun yüzde 20’si 1 milyon 600 bin TL olup öncesinde ödenen 2 milyondan daha düşüktür. Arada oluşan 400 bin TL’lik fark SGK’ya fazladan ödenen bir tutar olmakla birlikte SGK tarafından kurumlara iadesi yapılmayacaktır.
Fakat eğer girilen tutar 10 milyon olmasına rağmen gerçekleşen tutar 12 milyon olsaydı bu kez aradaki farkın Mosip sistemine girilmesi ve girilen tutarın da yüzde 20’sinin altı taksit halinde ödenmesi gerekecekti.
Bu işlem vaktinde yapılmaz ise bu kez aradaki fark faiziyle birlikte ödenecektir.
Burada iki önemli risk var…
Birincisi gereksiz yere fazla bir tutar ödemek,
İkincisi eğer yılbaşında girilen tutar yıl içerisinde gerçekleşen tutardan eksik ise aradaki fark için faiz ödemek zorunda kalmak,
Konuya ilişkin bir tavsiyemizi örnekle birlikte anlatalım.
A Belediyesi ek karşılık olarak SGK’ya fazla bir tutar ödememek adına Mosip sistemine 2022 yılı Ocak ayında ortalama bir tutar girmiştir. Girilen tutar 5 milyon TL olsun ve bu tutarın yüzde yirmisi olan 1 milyon TL’yi de 2022 yılı içerisinde altı taksit halinde ödemiştir.
A Belediyesi 2022 yılı içerisinde ek bütçe yapmış fakat yaptığı ek bütçede ayrılan %11 MYO + %7,5 GSS + 20 kurum karşılığı payları için ek karşılık bildirmeyi unutmuştur.
Dolayısıyla yıl bittiğinde, hatta 1-14 Ocak 2023 tarihleri için 14 günlük fark maaşlarını da bildirildikten sonra, A Belediyesinin Sosyal Güvenlik Kurumunu arayarak (aşağıda telefon numarası verilmiştir) 2022 yılı için bildirilen toplam tutarı net bir şekilde öğrenmiştir. Daha sonra aradaki farkı Mosip sistemine ek olarak girmesi girmiş ve ilk taksit ödemesini de 31 Aralığa kadar gerçekleştirmiştir.
Giriş yapıldıktan sonra aşağıda verilen telefon numarasını tekrar arayarak onay istenmiş hatta hatalı giriş söz konusu ise düzeltme talep edilmiştir.
Yapılan bu işlem ise A Belediyesini yüklü miktarda faiz ödemekten kurtarmıştır.
Sonuç;
Yukarıda bahsi geçen payların 2022 yılında ne kadar gerçekleştiğini tespit edemeyen kurumlar mutlaka aşağıda verilen numarayı arayarak 2022 yılında ödenen payların toplamını öğrenmesi ve Mosip sistemine ek olarak girilecek tutarın ne olduğunu sorması yerinde olacaktır. Bu işlem belediyeleri gereksiz faiz ödemesinden kurtarır.
2023 yılı içinde (fazla ödeme yapmamak adına) Mosip sistemine ortalama bir değer girilerek daha sonra, (2024 yılı 15 Ocak tarihinden sonra) aşağıda belirtilen numara tekrar aranıp 2023 yılı için gerçekleşen net tutar öğrenilmeli ve aradaki fark ek olarak Mosip sistemine girilmelidir.
Bu şekilde (bir önceki yıla girilecek) ek karşılıkların ilk taksiti ise Ocak ayının sonuna kadar mutlaka ödenmelidir. Aksi takdirde yine faiz uygulaması ile karşılaşmak durumunda kalınabilir.
Sosyal Güvenlik Kurumundan iletişim kurulacak telefon numaraları:
0312 458 75 29
0312 458 71 49
0312 458 75 29
0312 458 80 57
0312 458 72 10
İsa ARAS
Yazarım tüm yazıları için tıklayın…
Telegram kanalımıza katılmak için tıklayın >> t.me/iscimemurnet
iscimemur.net’i twitter da takip etmek ister misiniz? Tıklayın