Elektrik, Doğalgaz ve Diğer Isınma Giderlerinde Uygulanacak SGK ve Vergi Muafiyeti
Çalışanlara ödenen yemek ücretindeki vergi muafiyeti ile elektrik, doğalgaz ve diğer ısınma giderlerindeki SGK ve vergi muafiyetine ilişkin konuları da içeren Kanun teklifi 7/10/2022 tarihinde 172 millet vekilinin imzasıyla birlikte Türkiye Büyük Millet Meclisine sunuldu. Komisyona havale edilen Kanun teklifinde yukarıda bahsettiklerimizin dışında da daha bir çok konu bulunuyor. Kanun teklifine ulaşmak için buraya tıklayabilirsiniz.
Ayrıca Kanun teklifinde yer alıp işçi, memur fark etmeksizin kendisine nakdi olarak yemek ücreti, kumanya yardımı ödenen tüm çalışanları yakından ilgilendiren yemek ücretindeki vergi muafiyetine ilişkin değerlendirmemize ulaşmak için de buraya tıklayabilirsiniz.
Bu yazımızda ise aynı Kanun teklifinde yer alan elektrik, doğalgaz ve diğer ısınma giderleri hakkındaki muafiyetlere ilişkin değerlendirmemizi paylaşacağız.
Gelir Vergisi Kanunu ile Bazı Kanun ve Kanun Hükmünde Kararnamelerde Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun Teklifi ‘nin Geçici Madde 1 hükmü şu şekildedir;
“GEÇİCİ MADDE 1- Bu maddenin yürürlüğe girdiği tarihten itibaren işverenler tarafından çalışanlara elektrik, doğalgaz ve diğer ısınma giderlerine karşılık olmak üzere 30/6/2023 tarihine kadar (bu tarih dahil) mevcut ücretlerine/prime esas kazançlarına ilave olarak yapılan aylık 1.000 TL’yi aşmayan ödemeler, 31/5/2006 tarihli ve 5510 sayılı Sosyal Sigortalar ve Genel Sağlık Sigortası Kanununa göre prime esas kazanca dahil edilmez ve bu tutar üzerinden 193 sayılı Kanun uyarınca gelir vergisi hesaplanmaz.
Bu maddenin uygulanmasına ilişkin usul ve esasları belirlemeye ilgisine göre Hazine ve Maliye Bakanlığı ve Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı yetkilidir.”
– Bu maddeden anlaşılan işveren tarafından çalışanlarına elektrik, doğalgaz ve diğer ısınma giderleri adı altında ödenecek ödemelerin 1000 TL’ye kadar olan kısmı (1000 TL dahil) SGK priminden ve gelir vergisinden muaf tutulacaktır. Bu madde kapsamındaki ödemelerden bahsi geçen tutarın, verginin yanında SGK priminden de muaf tutulması, işveren açısından da bir kazanç olarak değerlendirilebilir. Zira prime esas kazançlar üzerinden işverenlerde pay ödemekte ve işverenin ödeyeceği primlerde belli oranda azalma olacaktır.
– Bu madde ile gelecek muafiyetler Kanun’un yayınlandığı tarihten itibaren geçerli olup 30/06/2023 tarihide dahil olmak üzere bu tarihe kadar uygulanacaktır.
– İstisna tutarı en 1000 TL’ye kadar uygulanacak olup bu tutara kadar olan ödemeler hem prime esas kazanca dahil edilmeyecek hem de gelir vergisinden muaf tutulacaktır.
– “mevcut ücretlerine/prime esas kazançlarına ilave olarak yapılan aylık 1.000 TL’yi aşmayan ödemeler…” ifadesinde yer alan mevcut ücretlerine lafzı ise tam olarak anlaşılamamaktadır. Söz konusu ifade bu haliyle birbirinden farklı yorumların yapılmasına müsait bir ifade olarak karşımızda duruyor. Dolayısıyla Kanun çıkmadan gerekli düzenlemenin yapılması yerinde olacaktır. Aksi takdirde ifadeden kastedilenin ne olduğu Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı tarafından yayınlanacak bir tebliğ ile belirlenecek olup işverenler tebliği beklemek zorunda kalabilir.
– Konuya işçi personel açısından bakacak olursak gerek özel sektör gerekse kamu kurumlarında çalışan birçok işçinin sözleşmesinde “Yakacak Yardımı” başlığıyla bir ödeme kalemi bulunmaktadır. Dolayısıyla söz konusu işçilerin bu madde kapsamında yer alan muafiyetlerden yararlanması mümkündür. Memur ve sözleşmeli personelin maaşlarında ise böyle bir ödeme kalemi bulunmadığından yukarıda bahsi geçen muafiyetlerden yararlanmaları mümkün olmayacaktır.
Bir öneri…
Başta Memur sendikaları olmak tüm taraflara öneri olarak şunu söyleyebiliriz ki, memur ve sözleşmeli personeli ilgilendiren 6. dönem toplu sözleşme 31 Aralık 2023 tarihi itibariyle bitecek ve 7. Dönem toplu sözleşme yürürlüğe girecektir. 7. Dönem toplu sözleşme görüşmeleri ise 2023 yılında yapılıp sonuçlanacaktır. Eğer sendikalar bu toplu sözleşmenin içerisine yakacak yardımı adıyla veya benzer bir içerikte bir ödeme kalemi koydurabilirlerse memurlar için çok önemli bir kazanım elde etmiş olurlar. Zira kış geldiğinde memur işçi, ayrımı yapmaksızın herkesi ziyaret ediyor.
Bu yapılabilecek bir şeydir. Zira içeriği farklı olsa da toplu sözleşme ikramiyesi olarak yılda dört kez ödenen bir ödeme kalemi halihazırda mevcut olup bu ödeme toplu sözleşmelerle birlikte elde edilen bir kazanımdır. Aynı mantıktan hareketle toplu sözleşmenin içerisine yeni bir madde koyularak memur personele yakacak yardımı ödenebilir.
Denilebilir ki, “Mevcut maaşlarına ilave olarak, 15 Ekim tarihinden takip eden yılın 15 Mayıs tarihine kadar, 3000 gösterge rakamı ile memur maaş katsayısının çarpımı sonucu bulunacak tutar kadar yakacak yardımı ödenir.”
Umarım, 7. Dönem toplu sözleşme görüşmelerinin yapılacağı 2023 yılı yaklaşırken, bu çağrımız yetkili sendikalar ve hükümet yetkilileri tarafından duyulur ve gündeme alınır.
İsa ARAS
Yazarın Tüm Yazıları İçin Tıklayın…
⇒ iscimemur.net’i twitter da takip etmek ister misiniz? Tıklayın