Emekli maaşı alan meclis üyesi belediye başkan yardımcılarının emekli aylıkları kesilir mi?

Emekli maaşı alan meclis üyesi belediye başkan yardımcılarının emekli aylıkları kesilir mi?
Yayınlama: 12.12.2022
A+
A-

Emekli Maaşı Alan Meclis Üyesi Belediye Başkan Yardımcılarının Emekli Aylıkları Kesilir mi?

Bu yazımızda emekli maaşı almaktayken meclis üyesi seçilen ve 5393 sayılı Belediye Kanunu’nun 49 uncu maddesine istinaden de belediye başkan yardımcısı olarak görevlendirilenlerin emekli aylıklarının kesilip kesilmeyeceği hususunu mevzuat ve görüşler ışığında ele alacağız.

Bilindiği üzere belediyelerin norm kadro standartları “Belediye ve Bağlı Kuruluşları İle Mahalli İdare Birlikleri Norm Kadro İlke ve Standartlarına Dair Yönetmelik” hükümleri kapsamında yürütülmektedir.

Belediye Başkan Yardımcılarına ise bu yönetmeliğin Ek-2: Belediye ve Bağlı Kuruluşları ile Mahalli İdare Birlikleri Norm Kadro Standartları Cetvellerinde yer verilmiştir.

Bununla birlikte 5393 Sayılı Belediye Kanunu’nun 49 uncu maddesinde;

“Norm kadrosunda belediye başkan yardımcısı bulunan belediyelerde…

…belediye başkanına verilen ödeneğin 2/3’ünü aşmamak üzere belediye meclisi tarafından belirlenecek aylık ödenek verilir ve taleplerine göre bir sosyal güvenlik kurumu ile ilişkilendirilir.”

Denilmektedir.

5335 Sayılı Kanun’un 30 uncu maddesinde ise;

“Herhangi bir sosyal güvenlik kurumundan emeklilik veya yaşlılık aylığı alanlar bu aylıkları kesilmeksizin; genel bütçeye dahil daireler, katma bütçeli idareler, döner sermayeler, fonlar, belediyeler, il özel idareleri, belediyeler ve il özel idareleri tarafından kurulan birlik ve işletmeler, sosyal güvenlik kurumları, bütçeden yardım alan kuruluşlar ile özel kanunla kurulmuş diğer kamu kurum, kurul, üst kurul ve kuruluşları, kamu iktisadi teşebbüsleri ve bunların bağlı ortaklıkları ile müessese ve işletmelerinde ve sermayesinin %50’sinden fazlası kamuya ait olan diğer ortaklıklarda herhangi bir kadro, pozisyon veya görevde çalıştırılamaz ve görev yapamazlar…”

Hükmü yer almakla birlikte bunun istisnaları da yine aynı maddenin içerisinde sayılmıştır.

“Bu maddenin ikinci ve üçüncü fıkra hükümleri;

a) Cumhurbaşkanlığına seçilenler,

b) Cumhurbaşkanı yardımcılığı veya bakanlığa atananlar,

c) Yasama Organı üyeliğine seçilenler,

d) Mahalli idareler seçimleri sonucuna göre görev alanlar,

e) Sadece toplantı veya huzur ücreti ya da hakkı ödenen görevleri yürütenler ile yönetim ve denetim kurulu üyeliği ücreti karşılığında görevlendirilenler,

….”

Meclis üyeleri secimle bu görevlere gelmekte ve bir sonraki mahalli idareler seçimlerine kadar görevlerini sürdürmektedirler. Bu süre içerisinde 5393 sayılı Belediye Kanunu’nun 49 uncu maddesine istinaden Belediye Başkan Yardımcısı olarak görevlendirilmeleri de mümkündür.

Belediye başkan yardımcısı olarak görevlendirilen meclis üyeleri ise taleplerine göre bir sosyal güvenlik kurumu ile ilişkilendirilme hakkına sahiptirler.

Bu gibi durumlarda SGK mevzuatı çerçevesinde işlemler yürütülecektir. 2013/11 sayılı SGK Genelge’sinin 1.22- Belediye başkan yardımcılarının sigortalılığı (Ek, 1/9/2016 tarihli ve 2016/20 sayılı Genelge) başlıklı bölümünde yer alan ifadeler şu şekildedir;

“…Belediye meclis üyeleri arasından belediye meclisindeki görev süresini geçmeyecek şekilde görevlendirilen belediye başkan yardımcıları taleplerine göre bir sosyal güvenlik kurumu ile ilişkilendirilmektedir.

Bu Genelgenin dördüncü kısım, birinci bölüm “2.6- Belediye Başkan Yardımcıları” alt başlığında herhangi bir sigortalılığı olmayan belediye başkan yardımcılarının talepte bulunmaları halinde görevlendirildikleri tarihten itibaren, (a) ve (b) bentlerine tabi sigortalılığı bulunanların ise bu sigortalılıklarını sona erdirip (c) bendine tabi olmak için talepte bulunmaları halinde (c) bendine göre sigortalı sayılacağı açıklanmıştır.

Belediye başkan yardımcılarının sigortalı sayılması taleplerine bağlı olduğundan, Kanunun 4 üncü maddesinin birinci fıkrasının (c) bendi kapsamında talepte bulunmayıp, (a) bendine tabi olmak için talepte bulunan belediye başkan yardımcılarının talepleri kabul edilerek (a) bendi kapsamında sigortalı sayılacaklardır.

Kanunun 4 üncü maddesinin birinci fıkrasının (a) bendi kapsamında talepte bulunmamakla birlikte herhangi bir sigortalılığı olmayanlardan belediyelerce prim ödenen belediye başkan yardımcılarının 2008 yılı Ekim ayından sonraki süreleri de (a) bendi kapsamında sigortalılık sayılacaktır.

Emekli aylığı almakta iken belediye başkan yardımcısı olarak görevlendirilenler 5335 sayılı Kanunun 30 uncu maddesinde sayılan istisnalar içinde yer aldıklarından emekli aylıkları kesilmediğinden bu görevde bulundukları sürece ve (4/a) sigortalısı olmak için talepte bulunmaları halinde sosyal güvenlik destek primine tabi tutulacaklardır.”

Ayrıca bu husus ile ilgili Maliye Bakanlığı Bütçe Mali Kontrol Genel Müdürlüğü ile Yerel Yönetimler Genel Müdürlüğü’nün görüşleri de mevcuttur.

Maliye Bakanlığı görüşü için tıklayın…

Yerel Yönetimler Genel Müdürlüğü görüşü için tıklayın…

Sonuç:

Emekli maaşı alan meclis üyesi belediye başkan yardımcılarının emekli aylıkları kesilir mi?

Emekli maaşı almaktayken meclis üyesi seçilen ve 5393 sayılı Belediye Kanunu’nun 49 uncu maddesine istinaden de belediye başkan yardımcısı olarak görevlendirilip belediyeden ödenek alanların emekli aylıkları kesilmeyecektir.

Takdir okuyucunundur…

Mehmet YURDCU

Tavşanlı Belediyesi  / Kütahya

Yazarın Tüm Yazıları İçin Tıklayın…


Telegram kanalımıza katılmak için tıklayın >> t.me/iscimemurnet


⇒ iscimemur.net’i twitter da takip etmek ister misiniz? Tıklayın

Bir Yorum Yazın

Ziyaretçi Yorumları - 0 Yorum

Henüz yorum yapılmamış.