Emekli olan belediye başkanlarına 375-1/D maddesine göre emekli tazminatı ödenebilir mi?

Emekli olan belediye başkanlarına 375-1/D maddesine göre emekli tazminatı ödenebilir mi?
Yayınlama: 29.01.2024
A+
A-

Emekli olan belediye başkanlarına 375-1/D maddesine göre emekli tazminatı ödenebilir mi?

Bilindiği üzere emekliliğini isteyen veya resen emekli edilen memur ve işçi personele 375 sayılı Kanun Hükmünde Kararnamenin 1 inci maddesinin (D) bendine istinaden emeklilik tazminatı (Emekli harcırahı) adı altında bir tazminat ödemesi yapılmaktadır.

4969 sayılı Kanun’la 375 sayılı KHK’ya eklenen 1/D bendinin ilk halinde;

 “…Beşyüz Türk lirası ödenir” ifadesi varken bu hüküm 6111 sayılı Kanunun 118 inci maddesiyle değiştirilerek;

“…(12105) gösterge rakamının memur aylık katsayısı ile çarpımı sonucu bulunacak tutar tazminat olarak ödenir.” hükmü getirilmiştir.

2016 yılından itibaren ise Kamu Görevlilerinin Geneline Yönelik sözleşmeler ile bu oran 13558’e yükseltilmiştir. Uygulama halen bu oran üzerinden yapılmaktadır.

Burada bir hatırlatmanın yerinde olacağını değerlendiriyoruz.

Kadrolu işçi personellerde 375 sayılı KHK’nın 1/D maddesi kapsamına girmekte olup kadrolu işçi personel için geçerli olan gösterge rakamı 12105’tir. Yani 13558 rakamı memurlara uygulanmakta, işçilere ise 12105 gösterge rakamı üzerinden ödeme yapılmaktadır.

Bu konu ile ilgili detaylı bilgi için aşağıdaki linke tıklayarak ilgili yazımızı okuyabilirsiniz.

(https://iscimemur.net/kamu-kurumlarinda-calisan-surekli-isciler-emeklilik-harcirahindan-memurlar-gibi-yararlanabilir-mi/)

375 sayılı KHK’nın 1/D maddesinde;

“………D) (Ek bend: 31.07.2003 – 4969 S.K/Madde 2)  (A) bendi kapsamına giren personel ile 22/01/1990 tarihli ve 399 sayılı Kanun Hükmünde Kararnameye ekli (II) sayılı cetvelde yer alan personel ve kamu kurumlarında işçi olarak istihdam edilenlerden; emekliliğini isteyen veya emekliye sevk olunanlara, haklarında toptan ödeme hükümleri uygulananlara, emekli iken yeniden hizmete alındıktan sonra cezaen olmamak üzere görevlerine son verilenlere, kendi kusurları olmaksızın sözleşmesi feshedilen veya hizmet sürelerinin bitiminde ayrılan sözleşmeli subay, sözleşmeli astsubay, uzman erbaş ve sözleşmeli erbaş ve erler ile terhis olan yedek subaylara, yedek astsubaylara ve bunlardan görevde iken ölenlerin kanuni mirasçılarına damga vergisi hariç herhangi bir vergiye tabi tutulmaksızın (12.105) gösterge rakamının memur aylık katsayısı ile çarpımı sonucu bulunacak tutarında tazminat ödenir.” Hükmü yer almaktadır.

Madde metnini incelediğimizde 2 grup çalışanın bu haktan faydalanacağı ortaya çıkmaktadır;

1- Aylıklarını 657 sayılı Devlet Memurları Kanunu, 926 sayılı Türk Silahlı Kuvvetleri Personel Kanunu, 3269 sayılı Uzman Erbaş Kanunu, 3466 sayılı Uzman Jandarma Kanunu, 2914 sayılı Yükseköğretim Personel Kanunu ve 2802 sayılı Hakimler ve Savcılar Kanununa göre alanlar,

2- 22/01/1990 tarihli ve 399 sayılı Kanun Hükmünde Kararnameye ekli (II) sayılı cetvelde yer alan personel ile kamu kurumlarında işçi olarak istihdam edilenler,

Bazen farklı düzenlemelerle birlikte madde metninin kapsamı genişletildiği de görülebilmektedir.

Örneğin 2022-2023 yıllarını kapsayan toplu sözleşme ile birlikte sözleşmeli personelinde bu haktan kısmi olarak yararlanması sağlanmıştır.

Buna ilişkin düzenleme mezkur toplu sözleşmenin “Emekli olanlara ödenen tazminat” başlıklı 10 uncu maddesinde aşağıdaki gibi yer almıştır.

“Ayın veya haftanın bazı günleri ya da günün belirli saatleri gibi kısmi zamanlı çalışanlar ile proje süreleriyle sınırlı olarak çalışanlar hariç olmak üzere sözleşmeli personel pozisyonlarında istihdam edilip sözleşmeleri emeklilik, yaşlılık veya malullük aylığı ya da sürekli iş göremezlik geliri bağlanması sebebiyle sona erenlerden mevzuatı veya sözleşmesi uyarınca benzeri mahiyette ödeme yapılmayanlar hakkında da 375 sayılı Kanun Hükmünde Kararnamenin 1 inci maddesinin (D) fıkrası hükmü uygulanır.”

Yukarıda belirtilen mevzuat hükümleri ile birlikte konumuza dönecek olursak;

Emekli olan belediye başkanlarına 375-1/D maddesine göre emekli tazminatı ödenebilir mi?

Değerlendirmemiz.

Belediye başkanlarının ödeneklerinin 5393 sayılı Belediye Kanunu’nun Belediye başkanlarının özlük hakları başlıklı 39 uncu maddesine istinaden belirlendiği,

Ayrıca aynı madde içerisinde 657 sayılı Devlet Memurları Kanunu uyarınca Devlet memurları ile bakmakla yükümlü bulundukları için uygulanan sosyal hak ve yardımların, aynı esas ve usullere göre belediye başkanları için de uygulanacağı,

Bilinmekle beraber,

Belediye başkanlarının 375 sayılı Kanun Hükmünde Kararnamenin 1 inci maddesinin (D) bendi kapsamında belirtilen personel sınıfları içerisinde yer almadığı,

Ödenen tazminatın ise sosyal hak ve yardım olarak değerlendirilmesine olanak bulunmadığı,

Ayrıca bu ödemenin belediye başkanlarına yapılabileceği ile ilgili mevzuat herhangi bir hüküm bulunmadığı göz önüne alındığında;

Belediye başkanlarının 375 sayılı Kanun Hükmünde Kararnamenin 1 inci maddesinin (D) bendi kapsamında emekli olmaları halinde kendilerine bu kapsamda tazminat ödemesinin yapılamayacağı sonucuna varılmaktadır.

Takdir okuyucunundur.

Mehmet YURDCU

Tavşanlı Belediyesi  / Kütahya

Yazarın Tüm Yazıları İçin Tıklayın…


www.iscimemur.net Whatsapp kanalımız yayında. Kanalımızı Whatsapp üzerinden takip ederek paylaşımlarımıza anında ulaşabilirsiniz.

Kanal yöneticileri de dahil hiçbir takipçi numaranızı veya kimliğinizi görüntüleyemez.

Whatsapp Kanalımıza katılmak için tıklayın…


Telegram kanalımıza katılmak için tıklayın >> t.me/iscimemurnet


iscimemur.net’i twitter da takip etmek ister misiniz? Tıklayın

Bir Yorum Yazın

Ziyaretçi Yorumları - 0 Yorum

Henüz yorum yapılmamış.