Emeklilere ödenen Bayram İkramiyesi hakkında bilinmesi gerekenler

Emeklilere ödenen Bayram İkramiyesi hakkında bilinmesi gerekenler
A+
A-

Emeklilere ödenen Bayram İkramiyesi hakkında bilinmesi gerekenler neler? Bayram ikramiyesi nedir? Kimlere ödenir? Miktarı ne kadar? Dul ve yetim aylığı alanlar bu ikramiyeden hangi oranda yararlanır? sorularının cevabı ve daha fazlasını siz değerli okuyucularımız için derledik…

Bayram İkramiyesi Hakkında Bilinmesi Gerekenler

Bayram İkramiyesi Nedir
Bayram ikramiyesi, Ramazan ve Kurban bayramları öncesinde emeklilere ve SGK‘dan ilgili mevzuat kapsamında gelir veya aylık alan hak sahiplerine yapılan ödemedir.

Bayram İkramiyesi Kimlere Ödenir
Ödemenin yapılacağı tarihte SGK’dan emekli aylığı, yaşlılık aylığı, vazife malullüğü aylığı, malullük aylığı, ölüm aylığı ile sürekli iş göremezlik geliri ve ölüm geliri alanlara ödenir. Ayrıca SGK’dan aylık alan; şehit yakınları, gaziler, muharip gaziler, güvenlik korucuları, şampiyon sporcular ve terörden zarar gören sivil vatandaşlar ile bu kişilerin hak sahiplerine de bayram ikramiyesi ödenmektedir.

Bayram İkramiyesinin Tutarı Ne Kadar
Ramazan ve Kurban Bayramlarından önce ödenecek bayram ikramiyesi tutarı 2022 yılı için 1.100 TL olarak açıklanmıştır. Bayram ikramiyesi başvuru şartı olmaksızın aylık almakta olduğunuz banka hesabınıza yatırılmaktadır.

Bayram İkramiyesi Ne Zaman Ödenir?
Bayram ikramiyesi, Ramazan ve Kurban bayramlarından önce SGK tarafından belirlenecek tarihlerde ödenir.

2022 Yılı Ramazan Bayramı ikramiyesi ne zaman ödenecek? Tıklayın…

Birden Fazla Dosyadan Gelir Veya Aylık Alanların Bayram İkramiyesi Ödemesinde Hangi Dosya Esas Alınır
Birden fazla dosyadan gelir ve/veya aylık alan emekli ve hak sahiplerine en fazla ödemeye imkan veren dosya üzerinden ödeme yapılır.
Örnek 1: emekli aylığı ile birlikte vefat eden eşinden dolayı ölüm aylığı da alan bir emekliye, en fazla ödemeye imkan veren dosya üzerinden 1.100 TL tutarında bayram ikramiyesi ödenir.

Örnek 2: emekli aylığı ile birlikte %45 meslekte kazanma gücü kaybı oranı üzerinden sürekli iş göremezlik geliri alan bir emekliye, en fazla ödemeye imkan veren emekli aylığı dosyası üzerinden 1.100 TL tutarında bayram ikramiyesi ödenir. Emekli veya hak sahibinin vefatı durumunda hak edildiği halde ödenemeyen bayram ikramiyesi varislerine ödenir.

Dul Ve Yetim Aylığı Alanlara Bayram İkramiyesi Ödemesi Nasıl Yapılır
Vefat eden sigortalılardan dolayı gelir ve/veya aylık almakta olan hak sahiplerinin bayram ikramiyesi ödemesi hak sahiplerinin hisseleri oranında yapılır.

Örnek: Eşinin vefat etmesi nedeniyle %50 hisse oranı ile eşe, %25 hisse oranı ile yetim çocuğa ölüm aylığın ödenmesi halinde; 1.100 TL tutarındaki bayram ikramiyesi hak sahiplerine hissesi oranı esas alınarak ödeneceğinden, eşe 550 TL, yetim çocuğa ise 275 TL tutarında bayram ikramiyesi ödemesi yapılır.

Sürekli İş Göremezlik Geliri Almakta Olanların Bayram İkramiyesi Tutarı Ne Kadardır
İş kazası ve meslek hastalığı sigortasından sürekli iş göremezlik geliri almakta olanlara, gelir bağlanmasına esas olan sürekli iş göremezlik derecesi oranında bayram ikramiyesi ödenir.

Örnek: Meslekte kazanma gücü kayıp oranı %25 olması nedeniyle sürekli iş göremezlik geliri almakta olanlara, 1.100 TL’nin %25’i oranında yani 275 TL tutarında bayram ikramiyesi ödenir. Bayram İkramiyelerinden herhangi bir kesinti yapılamaz.


Makale Arama Sayfamız İçin Tıklayın…

iscimemur.net özellikle yerel yönetimlerde çalışan memur, işçi ve sözleşmeli personelin çalışma hayatı içerisinde karşılaştıkları özlük veya bordro konularındaki sorulara mevzuatsal dayanakları ile birlikte cevap bulabilecekleri bir platformdur.
Bir Yorum Yazın

Ziyaretçi Yorumları - 0 Yorum

Henüz yorum yapılmamış.