Encümen ödeneği nedir, encümen ödeneği ne kadar, encümen ödeneği nasıl hesaplanır, encümen ödeneğini kimler alır?
Encümen ödeneği nedir, encümen ödeneği ne kadar, encümen ödeneği nasıl hesaplanır, encümen ödeneğini kimler alır? Encümen ödeneği hangi yasal kesintilere tabidir, il, ilçe ve büyükşehirlerde ne kadar encümen ödeneği verilir…
Encümen Ödeneği Nasıl Hesaplanır?
Belediyenin organlarından olan Encümen 5393 sayılı Belediye Kanunu’nun 33 ve 34. Maddelerinde düzenlenmiştir. Bahsi geçen kanunun ilgili maddeleri encümenin yetki ve görevleri ile encümen toplantısının usul ve esaslarını düzenlemektedir. Aynı kanunun 36. Maddesi ise encümen üyelerine verilecek ödenek miktarlarını düzenler. 5393 Sayılı Kanuna ulaşmak için tıklayın…
Burada şunu belirtmek gerekir ki il ve ilçe belediyeleri ile Büyükşehir Belediyelerinin encümen yapısı birbirinden farklıdır. Ve yine il ve ilçe belediyeleri ile Büyükşehir Belediyelerinde encümen üyelerine ödenen ödenek miktarları da farklılık arz etmektedir. Biz bu yazımızda il ve ilçe belediyelerinde görev yapan encümen üyeleri ile Büyükşehir Belediyelerinde görev yapan encümen üyelerinin ne kadar ödenek alacağını, encümen ödeneği nasıl hesaplanır sorusunu ve bu ödenekten hangi yasal kesintilerin yapılması gerektiğini en anlaşılır ve sade bir üslupla anlatacağız.
Encümen Ödeneği (5393 Sayılı Kanunun 36. Maddesi)
İl ve ilçe belediyeleri encümen ödeneğini hesaplarken dikkate almaları gereken mevzuat hükmü 5393 sayılı Belediye Kanunu’nun 36. Maddesidir. Söz konusu madde şu şekildedir…
Encümen üyelerine verilecek ödenek
Madde 36- Belediye encümeni başkan ve üyelerine, nüfusu 10.000’e kadar olan belediyelerde (3.500), nüfusu 10.001-50.000’e kadar olan belediyelerde (4.500), 50.001-200.000’e kadar olan belediyelerde (6.000) ve 200.001’in üzerinde olan belediyelerde ise (7.500) gösterge rakamının Devlet memurları için belirlenen aylık katsayı ile çarpımı sonucu bulunacak tutarda aylık brüt ödenek verilir. Encümenin memur üyelerine bu tutarların yarısı ödenir.
Görüleceği üzere encümen ödeneği verilmesinde belediyelerin nüfusuna göre farklı miktarlarda gösterge rakamı belirlenmiştir. Bu gösterge rakamları memur maaş katsayısı ile çarpılmak suretiyle ödenecek ödeneğin brüt tutarı elde edilir. Encümenin memur üyelerine ise hesaplanan tutarın yarısı ödenir. Encümen ödeneği şu şekilde formüle edilebilir.
Encümenin seçilmiş üyeleri için: Gösterge Rakamı X Memur Maaş Katsayısı
Encümenin memur üyeleri için: Gösterge Rakamı X Memur Maaş Katsayısı / 2
Örnek bir hesaplama yapalım.
Nüfusu 100.000 olan bir belediyede encümen üyelerine ne kadar ödenek verilir?
Belediyenin nüfusu 100.000 olduğu için dikkate alınması gereken gösterge rakamı 6.000’dir.
6.000 X 0,179797 (2021 yılı ikinci dönem katsayısı) = 1078,78 TL
Örnekteki belediyede encümenin seçilmiş üyelerine bir aylık toplantı için 1078,78 TL brüt ödenek verilecektir. Encümenin memur üyelerine ise bu tutarın yarısı yani 539,39 TL ödenir.
Büyükşehir Belediyelerinde Ödenek Tutarı Farklı
Büyükşehir Belediyelerinde encümen ödeneği hesaplamak için bakılacak mevzuat hükmü 5216 sayılı Büyükşehir Belediye Kanunu’nun 16. maddesidir.
“Büyükşehir belediye encümeni
Madde 16- Büyükşehir belediye encümeni, belediye başkanının başkanlığında, belediye meclisinin (…)(1) kendi üyeleri arasından bir yıl için gizli oyla seçeceği beş üye ile biri genel sekreter, biri malî hizmetler birim amiri olmak üzere belediye başkanının her yıl birim amirleri arasından seçeceği beş üyeden oluşur.
Belediye başkanının katılamadığı toplantılarda, encümen toplantılarına genel sekreter başkanlık eder.
Büyükşehir belediye encümeninin başkanı ve seçilmiş üyelerine, (12.000) gösterge rakamının Devlet memur aylıkları için belirlenen katsayı ile çarpımı sonucu bulunacak miktarda aylık brüt ödenek verilir. Encümenin memur üyelerine bu miktarın yarısı ödenir.”
5393 sayılı kanunda belediyelerin nüfusuna göre farklı miktarda gösterge rakamı belirlenmişken 5216 sayılı kanunda Büyükşehir Belediyeleri için nüfus ayrımı yapılmadığı görülmektedir. Yani nüfusuna bakılmaksızın bütün Büyükşehir Belediyelerinde tek gösterge rakamı üzerinden hesaplama yapılacaktır.
Encümenin seçilmiş üyeleri için 12.000 gösterge rakamı hesaplamaya esas teşkil ederken encümenin memur üyeleri için bu gösterge rakamının yarısı dikkate alınacaktır. Büyükşehir Belediyelerinde encümen ödeneği hesaplama işlemi şu şekilde formüle edilebilir.
Encümenin seçilmiş üyeleri için: 12.000 X Memur Maaş Katsayısı
Encümenin Memur Üyeleri İçin: 6.000 X Memur Maaş Katsayısı
Katsayıyı formüldeki yerine yazarak hesaplayacak olursak;
Büyükşehir Belediyelerinde encümenin seçilmiş üyelerine: 12.000 X 0,179797= 2.157,56 TL,
Büyükşehir Belediyelerinde encümenin memur üyelerine: 6.000 X 0,179797= 1078,78 TL
Aylık brüt ödenek verilir.
Hesapladığımız bu tutarlar brüt olup hesaplanan tutardan gelir vergisi ve damga vergisi kesilmelidir. Encümen ödeneği sigorta matrahına dahil edilmez. Dolayısıyla gelir ve damga vergisi kesildikten sonra kalan tutar kişilere net olarak ödenecektir.
Tülay SAMANCI
Belediye meclis üyelerine yapılan tek ödeme encümen ödeneği değildir. Belediye meclis üyelerine katıldıkları toplantı başına Huzur Hakkı da ödenmektedir. Huzur Hakkı miktarının ne kadar olduğu ve nasıl hesaplandığına ilişkin yazımızı okumak için lütfen tıklayınız…
Sosyal Medya hesaplarımızı takip ederek personel mevzuatı ile ilgili paylaşımlarımızdan anında haberdar olabilirsiniz…
Burada önemli dip notlardan biri belediye başkanının olmadığı durumlarda encümene genel sekreterin başkanlık edeceği ve doğal olarak genel sekretere başkanlık ettiği dönemlerde 6000 değil 12000 gösterge puanının verilmesi gerektiğidir.