Encümen ödeneğiyle ilgili sıkça sorulan sorular

Encümen ödeneği söz konusu olduğunda birçok soru gündeme gelebilmektedir. Bunlardan bir kaçını cevaplarıyla birlikte aşağıda sıraladık.
Encümen ödeneğiyle ilgili sıkça sorulan sorular

Encümen ödeneğiyle ilgili sıkça sorulan sorular
Yayınlama: 21.08.2023
A+
A-

Encümen ödeneğiyle ilgili sıkça sorulan sorular

Daha önceki yazımızda belediye encümen ödeneğinin tam hak edilebilmesi ile ilgili değerlendirmelerde bulunmuştuk.

https://iscimemur.net/encumen-odenegi-katildigi-toplantiya-bakilmaksizin-encumen-uyesine-tam-olarak-odenebilir-mi/

Bu yazımızda ise farklı örneklerle birlikte konunun nasıl uygulanması gerektiği hususunda değerlendirmelerde bulunulacağız.

Yukarıda belirttiğimiz yazımız içerisinde bu ödemenin aylık bir ödenek olduğunu fakat bu ödeminin hak edilebilmesi için bulunulan ay içerisinde haftada en az bir toplantıya katılmak gerektiğini, tam ödenek alınabilmesi için ilgili ayda yapılan encümen toplantılarının tamamına katılmak gerektiğini, ilgili ayda yapılan toplantılara tam katılım göstermeyen üyelere ise kıst ödeme yapılacağını ifade etmiştik.

Encümen ödeneği söz konusu olduğunda birçok soru gündeme gelebilmektedir. Bunlardan bir kaçını cevaplarıyla birlikte aşağıda sıraladık.

Encümen ödeneğiyle ilgili sıkça sorulan sorular

1- Ay içerisinde bulunan hafta sayısından fazla oturum yapılması durumunda ödenek tutarı değişir mi?

Kanunda çok açık bir şekilde ödenek miktarı belirtilmiş ve fazla oturum nedeniyle ödeneğin artırılarak ödeneceğine dair bir düzenleme yer almamıştır. Bu nedenle belirtilen ödenek miktarını aşacak şekilde bir ödeme yapılması kanunen mümkün değildir.

2- Nüfusu 10.000’e kadar olan bir belediyeyi örnek alırsak, ilgili ayda 4 oturum olduğu varsayımıyla bu oturumların 1 tanesine katılmayan memur encümen üyesinin ödeneği nasıl hesaplanır?

Örneğe göre ilgili ayda dört hafta vardır ve memur üye 3 encümen toplantısına katılmış bir toplantıya ise iştirak etmemiştir.

Aşağıdaki hesaplamada 1 rakamı ilgili ayı,

4 rakamı ise ay içerisindeki toplam hafta sayısını göstermektedir.

İlgili memura yapılacak ödemeye esas oranı tespit etmek için aşağıdaki formül kullanılabilir.

1 (Ay) / 4 (Ay içindeki hafta sayısı)= 0,25 (Bir haftalık oran) X 3 (Oturum sayısı)= 0,75 (Ödeme oranına)

5393 sayılı Kanun’un 36 ncı maddesine göre nüfusu 10.000’e kadar olan belediyelerde encümenin memur üyesine yapılacak ödemeye esas gösterge rakamı 1.750’dir ve ödenek tutarı bu gösterge rakamının memur maaş katsayısı ile çarpılması suretiyle bulunur. Dolayısıyla tam ay için bu tutar;

0,509796 X 1.750 =892.14’dir.

İlgili ayda dört hafta olmasına rağmen memur üye 3 toplantıya katıldığından ödenek tutarı;

892,14 / 4= 223,04 X 3= 669,12 TL şeklinde hesaplanır.

Bir başka usul ise 892,14 X Ödeme Oranı’dır.

Yani 892,14 X 0,75= 669,12 TL

ödenek tutarı ödenecektir.

Bu tutardan gelir vergisi ve damga vergisi kesilecektir.

Encümenin meclis kökenli belediye başkan yardımcısı 5510 sayılı Kanunun 4 üncü maddesinin birinci fıkrasının a bendi ile ilişkilendirilmişse, yani sigortalılığı işçi gibi yürüyorsa, bu durumunda ilgiliye ödenen encümen ödeneğinden sigorta primi de kesilecektir.

Ayrıca encümen üyelerine, meclisten gelen üyelerde dahil, gerekli şartları sağlaması durumunda asgari ücret gelir vergisi ve damga vergisi istisnaları da uygulanabilecektir. (Meclis üyelerinin vergi muafiyeti yazımız için tıklayın)

3- Mustafa Bey Mali Hizmetler Müdürü olarak görev yapmakta iken yıllık izne ayırılması durumunda yerine vekalet edene katıldığı toplantı içen ödenek ödenebilir mi?

Kanun maddesine baktığımızda ilgili maddede mali hizmetler birim amiri ifadesi geçmektedir. Yani maddede şahıslara değil kadroya ait bir görevlendirme söz konusudur.

Ayrıca vekalet eden kişi vekalet sürecinde asilin tüm yetkilerine de haizdir.

Dolayısıyla vekil müdürde katıldığı toplantı sayısı ile orantılı olarak encümen ödeneğinden yararlanabilecektir.

Bu örnekteki asil müdür ise katılmadığı toplantı sayısı kadar eksik ödenek alacaktır.

4- Encümen üyesinin devamsızlığı olmamasına rağmen resmi tatil vb. nedenlerle yapılmayan toplantılar için encümen ödeneği kıst hesaplanabilir mi?

Bazı durumlarda encümen üyelerinin devamsızlıkları olmasa da toplantının yapıldığı gün kanundan doğan resmi tatil vb. nedenlerle encümen toplantısı yapılamamaktadır. Bu gibi durumlarda kişilerin devamsızlığından bahsedilemez. Zira yapılmayan toplantı kanuni bir izinden kaynaklanmaktadır.

Dolayısıyla bu günlere ait ödeneklerin tam ödenmesi daha doğru olacaktır.

5-Bazı belediyelerde encümenin görüşeceği konu olmayabilir. Böylesi durumlarda ne yapılmalıdır?

Bazı belediyelerde encümenin görüşeceği konu olmayabilir. Bu durumla ilgili kanun içerisinde bir hüküm bulunmamaktadır. Fakat yine de encümen kanunda belirtilen gün ve saatte toplanarak kanuni zorunluluğunu yerine getirmeli ve bu durumu kayıt altına almalıdır. Böylesi durumlarda ödenek miktarının kesilmeksizin encümen üyelerine ödenmesi gerekecektir.

Takdir okuyucunundur…

Encümen ödeneği katıldığı toplantıya bakılmaksızın encümen üyesine tam olarak ödenebilir mi?


Mehmet YURDCU

Tavşanlı Belediyesi  / Kütahya

Yazarın Tüm Yazıları İçin Tıklayın…


Telegram kanalımıza katılmak için tıklayın >> t.me/iscimemurnet


iscimemur.net’i twitter da takip etmek ister misiniz? Tıklayın

Bir Yorum Yazın

Ziyaretçi Yorumları - 0 Yorum

Henüz yorum yapılmamış.