Göreve Yeni Başlayan Zabıta Memurları Ne Kadar Maaş Alır

Bu yazımızda memuriyete yeni başlayan bir Zabıta Memurunun ne kadar maaş alacağını birlikte hesaplayacağız. (Okuma Süresi: 4 dk)

Göreve Yeni Başlayan Zabıta Memurları Ne Kadar Maaş Alır
Yayınlama: 16.07.2021
A+
A-

Zabıta Memuru maaşı ne kadar? Göreve yeni başlayan Zabıta Memurları ne kadar maaş alır? Zabıta Memurları ne kadar maaş alır?

Zabıta Memurları Ne Kadar Maaş Alır

Bu yazımızda memuriyete yeni başlayan bir Zabıta Memurunun ne kadar maaş alacağını birlikte hesaplayacağız. Eğer bir Zabıta Memurunun maaşının nasıl hesaplandığını merak ediyorsanız hesaplamaya yönelik aşağıdaki açıklamalarımızı okuyabilirsiniz. Yok eğer nasıl hesaplandığı ilginizi çekmiyorsa yazımızın sonuna giderek göreve yeni başlayan bir Zabıta Memurunun bugün ne kadar maaş alacağını görebilirsiniz.

Zabıta ve itfaiye hizmetleri belediyelerce sunulan hizmetlerdendir. Belediyeler bu hizmetleri sunabilmek için Zabıta Memuru veya İtfaiye Eri istihdam ederler. Hizmetlerde aksama olmaması içinde hem zabıta hem de itfaiye teşkilatında yeterli sayıda personel bulundurmaları gerekir. Bu sebepledir ki belediyeler ihtiyaç durumlarına göre Zabıta Memuru veya İtfaiye Eri almak için ilana çıkarlar ve ilan ettikleri kadrolara memur alımı yaparlar. Belki de memur alımı ilanlarında en sık görülen kadrolar Zabıta Memuru ve İtfaiye Eri kadrolarıdır. İnsanlar bu kadrolara yerleşebilmek için bir yandan ilgili kuruma başvuru yaparken diğer taraftan da maaşlarının ne kadar olduğu hususunda araştırma yapmaktadırlar.

https://iscimemur.net/memurun-evlilik-izni-kac-gundur-dugun-tarihinden-mi-nikah-tarihinden-mi-itibaren-baslar-madde-madde-anlatim/

Öncelikle belirtmek gerekir ki memurlar 01.10.2008 öncesi memuriyete başlayanlar ve 01.10.2008 sonrası memuriyete başlayanlar olmak üzere ikiye ayrılır. 01.10.2008 tarihinden önce memuriyete başlayanlar veya yedek subaylık gibi memuriyetle ilişkisi kurulanlar 5434 sayılı Türkiye Cumhuriyeti Emekli Sandığı Kanununa tabidirler. 01.10.2008 tarihinden sonra memuriyete başlayanlar ise 5510 sayılı Sosyal Sigortalar ve Genel Sağlık Sigortası Kanununa tabi olurlar. Peki bu durum neden önemlidir? Memur bu iki kanundan hangisine tabi ise o memurun maaşının hesaplanması ona göre farklı olacaktır. Biz bu yazımızda memuriyete yeni başlayan bir Zabıta Memurunun maaşını hesaplayacağımız için bu memur haliyle 5510 sayılı kanuna tabi olacaktır. Yani aşağıda göreceğiniz hesap ve maaş 5510 sayılı kanuna tabi göreve yeni başlamış bir Zabıta Memurunun maaşı olacaktır.

5510 sayılı kanuna tabi Zabıta Memurunun Maaşı Nasıl Hesaplanır?

Maaşı hesaplanmadan önce ilgili memur hakkında bilinmesi gereken bazı temel hususlar vardır. Bu hususları aşağıda not olarak yazdık.

Not: Zabıta Memuru kadrosu Genel İdari Hizmetler Sınıfında yer almaktadır. Maaşı hesaplanacak memur üniversite mezunu olup 657 sayılı kanunun 36. Maddesinde yer alan “Ortak Hükümler” başlığındaki hükümlerin kapsamına girmeyen memur olarak ele alınmıştır. Bu memur bekâr olarak kabul edilmiştir. Ayrıca engellilik indirimi veya hayat sigortası gibi herhangi bir özel indirime tabi tutulmamıştır.

Üniversite mezunları memuriyete 9. Derecenin 1. Kademesinden başlar (657 sayılı kanunun36. Maddesinde belirtilen bazı hükümler hariç) ve her yıl 1 kademe almak suretiyle 1 derecenin 4. Kademesine kadar ilerler.

Öncelikle gelir kalemlerini yazalım.

Aylık: (657 sayılı kanunun 43. Maddesinde yer alan tabloda belirtilmiş gösterge rakamlarının memur maaş katsayısı ile çarpılması suretiyle hesaplanır.)

Ek Gösterge: (657 sayılı kanuna ekli 4 sayılı cetvelde düzenlenmiş olmakla birlikte örneğimizdeki zabıta memuru Genel İdari Hizmetler Sınıfında olduğundan 4 dereceye yükselinceye kadar ek gösterge alamayacaktır. Yüksek Öğrenim mezunu olması münasebetiyle memuriyete 9. derecenin 1. Kademesinden başladığını daha önce söylemiştik.)

(Hizmet sınıfları ve kadrolara göre Pratik Ek Gösterge Tablosu için Tıklayın…)

Taban Aylık: (375 sayılı KHK’nın 1. maddesinde istinaden taban aylık katsayısı 1000 gösterge rakamıyla çarpılarak hesaplanır)

Kıdem Aylığı: (375 sayılı KHK nın 1. Maddesinde düzenlenmiştir. Her bir hizmet yılının 20 gösterge rakamıyla çarpılması (25 hizmet yılından fazlası dikkate alınmaz) ve bulunan rakamında memur maaş katsayısı ile çarpılması suretiyle paraya çevrilir. Örneğimizdeki memur ise hizmete yeni başladığından henüz 1 yılını doldurmamış ve kıdem aylığına hak kazanamamıştır.)

Özel Hizmet: (657 sayılı kanunun 152. Maddesinde düzenlenmiştir. 2006/10344 sayılı Devlet Memurlarına Ödenecek Zam ve Tazminatlara ilişkin Karara ekli 2 sayılı cetvelde gösterilen puanlar üzerinden hesaplanır.)

Yan Ödeme: (657 sayılı kanunun 152. Maddesinde düzenlenmiştir. 2006/10344 sayılı Devlet Memurlarına Ödenecek Zam ve Tazminatlara ilişkin Karara ekli 1 sayılı cetvelde gösterilen puanlar üzerinden hesaplanır.)

Ek ödeme: (375 sayılı KHK ya ekli 1 sayılı cetvelde belirtilen oranlar üzerinden hesaplanır)

(Hizmet sınıfları ve kadrolara göre Ek Ödeme Tablosunu için Tıklayın…)

Sosyal Denge: (375 sayılı KHK ve 4688 sayılı kanunda düzenlenmiştir. Mahalli İdarelerde memur ve sözleşmeli personellerin maaşına ilave edilen bir ödeme türüdür. Ödenmesi mecburi olmayıp ilgili kurumun mali yapısı ile doğrudan ilişkilidir. Mali yapı müsait ve ödeme yapılacaksa hangi kadrolara ne miktarda verileceği ve diğer birtakım hususlar o kurumdaki en yüksek üyeye sahip sendika ile kurumun üst amiri arasında yapılacak bir sözleşmeyle belirlenir. Ödemeye ilişkin rakamda tavan sınırlaması vardır. 2022 yılı 1 Ocak-30 Haziran tarihleri arasında geçerli olan tavan rakam 2.684,07 TL olup bu tutardan fazla sosyal denge ödenmesi yasal değildir. Tavan ise 9500 rakamının memur maaş katsayısı ile çarpılmasıyla hesaplanan tutarın %120’sidir. Bizim örneğimizdeki zabıta memurunun atandığı belediyede Sosyal Denge veriliyor ve herkese de tavandan ödeniyor olsun.)

Maktu Mesai: (Her yıl kabul edilen Bütçe Kanununa ekli K Cetvelinde Aylık Maktu Fazla Çalışma Ücreti başlığı ile düzenlenir. Maktu Mesai ödemesi belediyenin nüfusuna göre farklı tutarlarda belirlenmiştir. Ayrıca İstanbul, Ankara ve İzmir Büyükşehir Belediye sınırları içerisinde farklı diğer büyükşehir belediyeleri sınırları içerisinde ise farklı tutarlarda ödeme yapılır. Bizim örneğimizdeki zabıta memuru İstanbul da ki bir belediyede göreve başlamış olsun. Buna göre 2021 yılı için alacağı maktu mesai 888 TL’dir.

Gelir kalemlerini yazdıktan sonra şimdi kesinti kalemlerini sıralayalım.

MYO Kurum Kesintisi: (5510 sayılı kanunun 81. Maddesinde düzenlenmiştir. Pirime Esas Kazanç Toplamının (Sigorta Matrahının) %11’idir.)

GSS Kurum Kesintisi: (5510 sayılı kanunun 81. Maddesinde düzenlenmiştir. Pirime Esas Kazanç Toplamının (Sigorta Matrahının) %7,5’idir.)

MYO Memur Kesintisi: (5510 sayılı kanunun 81. Maddesinde düzenlenmiştir. Pirime Esas Kazanç Toplamının (Sigorta Matrahının) %9’udur.)

GSS Memur Kesintisi: (5510 sayılı kanunun 81. Maddesinde düzenlenmiştir. Pirime Esas Kazanç Toplamının (Sigorta Matrahının) %5’idir.)

Gelir Vergisi (Her yıl yeniden açıklanan 193 sayılı Gelir Vergisi Kanununda yer alan vergi dilimleri üzerinden gelir vergisi kesilir. Örneğimizdeki memur göreve yeni başladığından ilk vergi dilimizde (yani 2021 yılı için 0 TL-32000 TL arasında) yer alacağından gelir vergisini %15 üzerinden keseceğiz.

Damga Vergisi (488 sayılı Damga Vergisi Kanununda düzenlenmiştir. Kanuna ekli 1 sayılı tabloya göre ücret, maaş gibi ödemelerde uygulanacak damga vergisi oranı binde 7,59’dur.

Sendika Aidatı (Sendika aidatı memurun üye olduğu sendikaya göre değişiklik arz eder. O yüzden biz burada sendika aidatı kesmeden maaş hesaplayacağız.)

BES Kesintisi (Zorunlu bireysel emeklilikte yaş sınırı 45’tir. 45 yaşını doldurmamış herkes siteme dahil edilir. Kişi isterse daha sonra sistemden ayrılabilir. Yapılacak kesinti miktarı kişiden kişiye farklılık gösterebilir. Pirime esas kazanç toplamının yani başka bir ifade ile sigorta matrahının yüzde üçü olarak kesilir. Virgülden sonraki küsurat ise dikkate alınmaz. BES kesintisi her ne kadar zorunlu olarak başlasa da ilk kesintiden sonra kişilerin tercihi ile devam etmekte veya sonlandırılabilmektedir.)

Yukarıda hem gelir hem de kesinti kalemlerini yasal dayanaklarıyla birlikte kısa notlar şeklinde açıkladık. Şimdi söze burada ara verip artık rakamları konuşturma vakti gelmiştir.

 Eğer direkt sonuca gitmeyip hala bu yazıyı okumaya devam ediyorsanız öncelikle sizi tebrik etmek ve vakit ayırdığınız içinde teşekkür etmek istiyorum. Şimdi gelin birazda rakamlarla konuşalım ve şu maaşı hesaplayalım.

Bu aşamada öncelikle bilinmesi gereken memur maaş katsayısı, taban aylık katsayısı ve yan ödeme katsayısıdır. Sözünü ettiğimiz bu katsayılar yılda iki kez değişmekte yani  1 Ocak ile 30 Haziran arasında farklı, 1 Temmuz ile 31 Aralık tarihleri arasında farklı rakamlara bürünmektedirler. Katsayılar her yıl Ocak ve Temmuz aylarında Hazine ve Maliye Bakanlığa bağlı Kamu Mali Yönetim ve Dönüşüm Genel Müdürlüğünce açıklanmaktadır. Mali ve sosyal konulara ilişkin genelgeler genel olarak burada yayımlandığından takip etmek isteyenler şu link aracılığıyla sayfaya ulaşabilirler. https://www.hmb.gov.tr/bumko-mudurlugumuz-misyonu-ve-vizyonu

Ayrıca enflasyon farkının nasıl hesaplandığı ve memurların aldığı zam oranının nasıl belirlendiğini merak ediyorsanız aşağıdaki görsele tıklayabilirsiniz. Yazımızda enflasyon farkının nasıl hesaplanacağı ve memur maaş zam oranının nasıl belirleneceğini kısa ve basit bir formülle anlattık.

Maaş hesaplama işleminde kullanılacak olan güncel maaş katsayılarına ulaşmak için tıklayınız… https://iscimemur.net/2022-yili-maas-katsayilari-engellilik-oranlari-vergi-dilimleri/

Maaşın hesaplanabilmesi için gerekli olan katsayıları da verdikten sonra artık memurumuzun maaşını hesaplamaya başlayabiliriz.

Aylık;

Örneğimizdeki memur Yüksek Öğrenim mezunu olduğundan memuriyete 9. Derecenin 1. Kademesinden başlamıştı. Bu dere ve kademe 657 sayılı kanunun 43. Maddesindeki tablodan anlaşılacağı üzere 620 gösterge puanına tekabül etmektedir.

620 X 0,235445 = 145,97 TL

Bu ödeme Damga Vergisi Matrahına, Gelir Vergisi Matrahına ve Sigorta Matrahına dahildir.

Ek Gösterge;

Örneğimizdeki memur Genel İdari Hizmetleri sınıfında olduğundan, sınıfı ve kadrosu değişmediği sürece, 4. Dereceye gelinceye kadar ek gösterge alamayacaktır.

Ek Gösterge almaya başladığında ise bunun ücrete çevrilmesi Ek Gösterge Rakamı X Memur Maaş Katsayısı şeklinde olacaktır. Bu ödeme de Damga Vergisi Matrahına, Gelir Vergisi Matrahına ve Sigorta Matrahına dâhildir.

Taban Aylık;

1000 X Taban Aylık Katsayısı yani; 1000 X 3,68518 = 3685,18 TL

Bu ödeme Damga Vergisi Matrahına, Gelir Vergisi Matrahına ve Sigorta Matrahına dahildir.

Kıdem Aylığı;

Örneğimizdeki memur henüz bir hizmet yılını doldurmadığından kıdem aylığı almayacaktır. Fakat bir yılını doldurunca kıdem aylığı 1 X 20 X Memur Maaş Katsayı olarak hesaplanacaktır. Memurun kıdem yılı arttıkça da Yıl X 20 X Memur Maaş Katsayısı olarak hesaplanmaya devam edilecektir. 25 yıldan fazla sürelerin ise dikkate alınmayacağını daha önce söylemiştik.

Bu ödeme de Damga Vergisi Matrahına, Gelir Vergisi Matrahına ve Sigorta Matrahına dâhildir.

Özel Hizmet;

(Memurumuzun kadro derecesi 9 dur.)

Zam ve Tazminatlar Kararnamesine göre 9. Derecedeki bir zabıta memurunun özel hizmet puanı 48’dir. Fakat Toplu Sözleşme ile birlikte (2022-2023 yılları için 6. dönem toplu sözleşme) İtfaiye ve Zabıta personeline artı on özel hizmet puanı verildiğinden bu kadrodaki zabıta memurunun özel hizmet puanı 58’dir. O halde şöyle hesaplamak gerekir;

9500 X 0,235445 X 58/100 = 1297,30 TL

Bu ödeme Damga Vergisine Matrahına dahil edilir, Gelir Vergisi Matrahına Dahil Edilmez, Sigorta Matrahına Dahil edilir.

Yan Ödeme;

Zabıta Memurları 500 puan İş Güçlüğü ve 175 puanda İş Riski Zammı olmak üzere toplamda 675 yan ödeme puanı alırlar. Yine Toplu sözleşme (6. dönem) ile birlikte yan ödeme paunları %50 oranında arttırıldığından yan ödeme tutarı 1012,5 puan üzerinden hesaplanmalıdır.

Şu durumda Yan Ödeme tutarı 1012,5 X Yan Ödeme Katsayısı şeklinde hesaplanır. Yani;

1012,5 X 0,074667 = 75,60 TL

Bu ödeme Damga Vergisi Matrahına dahildir. Gelir Vergisi Matrahına dahildir. Sigorta Matrahına dahil edilmez.

Ek ödeme;

375 sayılı KHK ya ekli cetvel incelendiğinde örneğimizdeki memurun Ek Ödeme oranının 85 olduğu görülecektir. Yani memurumuz;

9500 X 0,235445 X 85/100 = 1901,22 TL Eködeme alacaktır.

Bu ödeme Damga Vergisi Matrahına dahildir. Gelir Vergisi Matrahına dahil edilmez. Sigorta Matrahına dahil edilmez.

Sosyal Denge;

 Bizim örneğimizdeki zabıta memurunun atandığı belediyede Sosyal Denge veriliyor ve herkese de tavandan ödeniyor olsun. Yani memurumuz;

9500 X 0,235445 X 120/100 = 2684,07 TL Sosyal Denge alacaktır.

Bu ödeme Damga Vergisi Matrahına dahildir. Gelir Vergisi Matrahına dahildir. Sigorta Matrahına dahil edilmez.

Maktu Mesai;

 Bizim örneğimizdeki zabıta memuru İstanbul da ki bir belediyede göreve başlamış olsun. Buna göre 2021 yılı için alacağı maktu mesai 888 TL’dir. Bu ödeme bazı istisnalar hariç fiili çalışmaya bağlı bir ödeme olup Gelir ve Damga Vergisi Matrahlarına dahil edilirken Sigorta Matrahına dahil edilmez.

Brüt Toplam: 10.677,34 TL

Bu tutar aynı zamanda memurumuzun Damga Vergisi Matrahı olacaktır. (Eğer aile yardımı veya çocuk parası alıyor olsaydı onlar brüt toplama dahil edilirken damga vergisi matrahına dahil edilmeyecekti.)

Kesintiler:

SGK kesintilerini hesaplayabilmemiz için öncelikle Sigorta Matrahını tespit etmemiz gerekir. Kalem kalem hangi ödemelerin Sigorta Matrahına dahil olduğunu yanlarında belirtmiştik. Toplayacak olursak;

145,97+0+3.685,18+0+1.297,30=5.128,45 TL

Sigorta Matrahının 5.128,45 TL olduğundan hareketle;

MYO Kurum Kesintisi; 5.128,45 X 11/100=564,13 TL

GSS Kurum Kesintisi; 5.128,45 X 7,5/1000=384,63 TL

MYO Memur Kesintisi; 5.128,45 X 9/100=461,56 TL

GSS Memur Kesintisi; 5.128,45 X 5/100=256,42 TL

Gelir Vergisi;

Gelir Vergisi kesintisini hesaplayabilmek için öncelikle Gelir Vergisi Matrahını bulmamız gerekir. Yukarıda gelir kalemlerini hesaplarken hangi gelirlerin Gelir Vergisi Matrahına dahil edileceğini yazmıştık. Toplayacak olursak;

145,97+3.685,18+75,60+2.684,07+888=7.478,82 TL (Bu tutardan MYO Memur ve GSS Memur Kesintileri düşülecektir. Sendika aidatı da Gelir Vergisi Matrahından indirilir fakat bizim örneğimizde memurumuzdan sendika aidatı kesmemiştik.

Şu durumda Gelir Vergisi Matrahı;

7.478,82 – 461,56 – 256,42 = 6760,84 TL olacaktır. Memurumuz göreve yeni başladığından ilk vergi diliminde olması gerekir ve %15 gelir vergisine tabidir.

Yani memurumuzun ödeyeceği Gelir Vergisi;

6.760,84 X 15/100= 1014,13 TL’iken 7349 sayılı kanun ile birlikte uygulamaya giren gelir vergisi istisnasından dolayı istisna sonrası ödeyeceği gelir vergisi 1014,13-638,01=376,12 TL’dir.

Damga Vergisi;

Damga vergisi matrahının 10.677,34 TL olduğunu söylemiştik. O halde;

Ödenecek damga vergisi 10.677,34 X 7,59/1000= 81,04 TL’iken 7349 sayılı kanun ile birlikte uygulamaya giren damga vergisi istisnasından dolayı istisna sonrası ödeyeceği damga vergisi 81,04-3798= 43,06 TL’dir.

Vergi istisnası ile ilgili daha detaylı bilgi almak için tıklayın…

Sendika Aidatı: Sendikaların aidat kesintisi farklı olduğundan hesaplamaya sendika aidatını katmayalım.

BES Kesintisi: Daha öncede açıkladığımız üzere esasında ilk işe girişte zorunludur. Fakat biz bu hesaplamada dikkate almayalım.

Maktu Mesai Nedir, Nasıl Hesaplanır? Değişmesi Gereken Hususlar Neler?

Sonuç:

Kazançların Brüt Toplamı: 10.677,34 TL

İşverene Maliyeti Toplamı: 10.677,34 + 564,13 + 384,63 = 11.626,10 TL

Kesintilerin Toplamı:2085,92 TL

Net Kazanç: 11.626,10 – 2085,92= 9.540,18 TL

Ele Geçen Net Tutar: 9.540,18 TL

Memuriyete yeni başlayan örneğimizdeki gibi bir zabıta memurunun alacağı maaş 9.540,18 TL olacaktır…

İsa ARAS


Ek gösterge Tablosu için Tıklayın...

Ek Ödeme Tablosu İçin Tıklayın…


Tavsiye Yazı: Emekli Maaşı ve Emekli İkramiyesi Hesaplama Robotu İçin Tıklayın…


Göreve Yeni Başlayan İtfaiye Eri Maaşı Ne Kadar

Bir Yorum Yazın

Ziyaretçi Yorumları - 0 Yorum

Henüz yorum yapılmamış.