Hakaret İçerikli Paylaşımı Beğenmek Yada Paylaşmak Suç Sayılır Mı?

Sosyal Medya üzerinden hakaret içerikli paylaşımlar yapmanın hakaret suçu oluşturacağı ve hukuki sonuçlar doğuracağı noktasında tereddüt yok. Peki ya başkaları tarafından yapılan hakaret içerikleri paylaşımları beğenmek yada kendi sayfamızda paylaşmak, yani retweet yapmak hakaret suçu oluşturacak, hukuki sonuçlar doğuracak mıdır? (Okuma Süresi: 2 dk)

Hakaret İçerikli Paylaşımı Beğenmek Yada Paylaşmak Suç Sayılır Mı?
Yayınlama: 26.08.2021
A+
A-

Hakaret içerikli paylaşımı beğenmek yada paylaşmak suç sayılır mı? Sosyal medya hayatımıza girdiği günden beri günlük hayatımızın önemli bir parçası haline geldi. Günümüzde yediden yetmişe büyük çoğunluğumuzun en az bir sosyal medya hesabı var. Artık sevinçlerimizi, hüzünlerimizi, taleplerimizi, şikâyetlerimizi, dileklerimizi kısaca hayatımızda küçük büyük fark etmeksizin yer tutan tüm duygularımızı sosyal medya aracılığı ile paylaşmaya başladık. Sosyal medyayı faydalı işler için kullananlar elbette çoğunlukta fakat bu mecrayı maalesef art niyetli olan kimselerde aktif bir şekilde kullanıyor. Dolandırıcılıktan tutunda daha birçok konuda sosyal medya üzerinden kandırılmış ve mağduriyet yaşamış insanların hikâyesini duymuşsunuzdur. Peki ya sosyal medya üzerinden hakaret içerikli paylaşımlarda bulunanların bu paylaşımlarını beğenmek ya da yeniden paylaşmak, retweet yapmak hakaret suçu oluşturur mu?

Hakaret İçerikli Paylaşımı Beğenmek Yada Paylaşmak Suç Sayılır Mı?

Sosyal Medya üzerinden hakaret içerikli paylaşımlar yapmanın hakaret suçu oluşturacağı ve hukuki sonuçlar doğuracağı noktasında tereddüt yok. Peki ya başkaları tarafından yapılan hakaret içerikleri paylaşımları beğenmek yada kendi sayfamızda paylaşmak, yani retweet yapmak hakaret suçu oluşturacak, hukuki sonuçlar doğuracak mıdır?

Bu hususu ikiye ayırıp konuyu Yargıtay kararları ile birlikte ele alacağız. Zira Beğenmek ve Retweet yapmak iki farklı eylem olarak ortaya çıkmaktadır.

Hakaret İçerikli Paylaşımları Beğenmek

Hakaret içerikli paylaşımları beğenmenin suç oluşturup oluşturmayacağı hususunda Yargıtay 4. Ceza Dairesinin 2013/5598 E. ve 2014/33171 K. Sayılı kararına bakacağız. Yargıtay’a göre hakaret içerikli bir sosyal medya paylaşımını beğenmek hakaret suçu oluşturmuyor. İlgili Yargıtay kararı şu şekilde:

“…Sanığın, sosyal paylaşım sitesi üzerinden müştekiye hitaben “C. oto yıkama” ve temyize gelmeyen sanık “A.. K..” profilleri adı altında gönderilen hakaret içerikli mesajları beğenmekten ibaret eyleminin, bu mesajların sanık tarafından da internet ortamında paylaşılıp veya başkalarına aktarılmadığı taktirde hakaret suçunun unsurlarını oluşturmayacağı, kişisel değerlendirme kapsamında kalacağı…”

Karardan da anlaşılacağı üzere Yargıtay, hakaret içerikli paylaşımları beğenme eylemini, bu mesajları internet ortamında paylaşıp başkalarına aktarılmadığından, kişisel değerlendirme kapsamında görerek ve hakaret suçu oluşturmadığını kabul etmektedir. Kararın tam metni için tıklayın…

Hakaret İçerikli Paylaşımları Retweet Yapmak

Yargıtay hakaret içerikli paylaşımları beğenmenin hakaret suçu oluşturmayacağı yönünde karar vermiş olmasına rağmen bu içerikteki paylaşımları tekrar paylaşmanın ise hakaret suçu oluşturacağına hükmetmiştir. Aslında yukarıda bahsettiğimiz Yargıtay kararından da hakaret içerikli paylaşımları internet ortamında yaymanın hakaret suçu oluşturacağı açıkça ifade edilmiştir. Fakat biz bu konuyu başka bir Yargıtay kararı ile ele alalım. Yargıtay 18. Ceza Dairesinin 2015/10377 E. ve 2015/12777 K. Sayılı kararı şu şekilde; Kararın tam metni için tıklayın…

“…Sanığın, twitter adlı sosyal paylaşım sitesinde diğer sanık tarafından paylaşılan tweeti retweetlediğinin, kendi ikrarı ile de sabit olması karşısında, kamu görevlisine görevinden dolayı zincirleme şekilde hakaret suçunun unsurları itibariyle oluştuğu gözetilmeden, sanığın mahkumiyeti yerine beraat kararı verilmesi…

Karar metninden de anlaşılacağı üzere Yargıtay, bir başkasının hakaret içerikli sosyal medya paylaşımlarını retweet yapman şahsın bu eyleminde hakaret suçunun unsurlarının oluştuğu kanaatine varmış ve mahkumiyet verilmesi gerekirken yerel mahkeme tarafından şahsa verilen beraat kararını bozarak dosyayı yeniden görüşülmek üzere mahkemesine iade etmiştir.

Sonuç ve Değerlendirme

Yargıtay kararlarına yansıyan şekliyle, sosyal medyada paylaşılan hakaret içerikli mesajları beğenmek hakaret suçunu oluşturmamakta fakat hakaret içerikli paylaşımları yeniden paylaşmak, retweet yapmak suretiyle internet ortamında yaymak hakaret suçu oluşturmaktadır.

Sosyal medya artık çoğumuz için vazgeçilmez bir platform haline gelmiş bir durumda. Fakat sosyal medyayı kullanmak anlamında sınırsız özgürlüklere de sahip değiliz. Sosyal medya üzerinden yaptığımız her fiilin elbette ki olumlu ya da olumsuz yansımaları olacaktır. Kaldı ki ister sosyal medya üzerinden ister başka bir platform üzerinden olsun hiç kimsenin bir başkasına hakaret etmeye hakkı yoktur. Böyle bir şey söz konusu olduğunda ise bu durumun hukuki sonuçlarının olması kaçınılmazdır.

“Sosyal medyadan vazgeçmeyelim fakat onu hem kendi hayatımıza hem de başkalarının hayatına değer katacak şekilde faydalı işler için kullanalım” mesajı bu yazımızın son cümlesi olsun. Kalın sağlıcakla…

Bir Yorum Yazın

Ziyaretçi Yorumları - 0 Yorum

Henüz yorum yapılmamış.