Hatalı Hitap kayıtlarının düzeltilmesi ve dikkat edilecek hususlar-2

Hatalı Hitap kayıtlarının düzeltilmesi ve dikkat edilecek hususlar-2
Yayınlama: 22.03.2024
A+
A-

Hatalı Hitap kayıtlarının düzeltilmesi ve dikkat edilecek hususlar-2

Bilindiği üzere; 5510 sayılı Sosyal Sigortalar ve Genel Sağlık Sigortası Kanununun 4 üncü maddesinin birinci fıkrasının (c) bendi kapsamındaki sigortalıların tüm hizmet bilgileri Hizmet Takip Programı (HİTAP) üzerinden takip edilmektedir.

5510 sayılı Sosyal Sigortalar ve Genel Sağlık Sigortası Kanunu 2008 yılı ekim ayı başı itibariyle yürürlüğe girmiştir. Kanunun 4 üncü maddesinin birinci fıkrasının (c) bendine tabi olarak görev yapanlar açısından yürürlük tarihi;

Aylıklarını her ayın 15’inde alan sigortalılar için 15/10/2008 tarihi,

Aylıklarını her ayın 1’inde alan sigortalılar için 01/10/2008 tarihi olarak uygulanmaktadır.

5510 sayılı Kanunun geçici 4 üncü maddesinin dördüncü fıkrasında ise;

“Bu Kanunda aksine bir hüküm bulunmadığı takdirde; iştirakçi iken, bu Kanunun yürürlüğe girdiği tarih itibarıyla bu Kanunun 4 üncü maddesinin birinci fıkrasının (c) bendi kapsamına alınanlar, bu Kanunun yürürlüğe girdiği tarihten önce 5434 sayılı Kanun hükümlerine tabi olarak çalışmış olup bu Kanunun 4 üncü maddesinin birinci fıkrasının (c) bendine tabi olarak yeniden çalışmaya başlayanlar ile bunların dul ve yetimleri hakkında bu Kanunla yürürlükten kaldırılan hükümleri de dahil 5434 sayılı Kanun hükümlerine göre işlem yapılır…” hükmü yer almaktadır.

Sigortalılar hakkında sosyal güvenlik mevzuatının doğru uygulanabilmesi için Hizmet Takip Programı Özlük Bilgisi alanında yer alan ilk memuriyete başlama tarihinin doğru olması büyük önem arz etmektedir.

Daha önceki yazımızda 5510 kapsamında bulunan sigortalıların hizmet takip programı içerisinde ilk işe girişinin 5510 sayılı Kanun kapsamında girilmesi sonrasında sigortalının 5434 Sayılı Kanuna tabi olduğunun anlaşılması üzerine işveren olarak neler yapılması gerektiği hakkında bilgi vermiştik. https://iscimemur.net/hatali-hitap-kayitlarinin-duzeltilmesi-ve-dikkat-edilecek-hususlar/

Bu yazımızda ise 5434 sayılı Kanun kapsamında bulunan sigortalıların Hizmet Takip Programı içerisinde ilk işe girişinin 5434 sayılı Kanun kapsamında girilmesi sonrasında sigortalının 5510 sayılı Kanuna tabi olduğunun anlaşılması üzerine işveren olarak neler yapılması gerektiğini inceleyeceğiz.

Bilindiği üzere HİTAP özlük alanı içerisinde bulunan Memuriyet İlk Başlama Tarihi sigortalının statüsünü yani 5510 sayılı Kanuna mı 5434 sayılı Kanuna mı tabi olacağını belirlemektedir. Buna bağlı olarak da hizmet cetveli alanına belirtilen kanun maddelerine göre oluşturulan kayıtlar yansımaktadır.

Peki ilk işe giriş tarihinin farklı bir tarih olduğunun sonradan fark edilmesi halinde insan kaynakları çalışanları tarafından yapılacak işlemler nelerdir?

1- Öncelikle birinci işlem olarak HİTAP özlük alanında bulunan ilk işe giriş tarihinin güncellenmesi gerekmektedir. Daha sonra yine aynı alanda bulunan Hizmet Cetveli Aktarımı butonuna tıklayarak aktarım yapılmalı, buna bağlı işlemin güncellenmesi gerekmektedir.

Örnek:

A Belediyesi sözleşmeli personellerin memur kadrolarına geçirilmesi esnasında bir çalışanının ilk işe giriş tarihine 15.01.2007 tarihini girmiştir. Buna bağlı olarak bahse konu çalışanın tüm iş ve işlemleri 5434 sayılı Kanun kapsamında yürütülmekte iken çalışanın 5434 sayılı Kanun kapsamında hizmetinin bulunmadığı anlaşılmıştır. Yani ilgili kişinin aslında 5510 sayılı Kanuna tabi olduğu anlaşılmıştır.

Bu durumda çalışanın memur olarak ilk işe giriş tarihi 5510 sayılı Kanunun yürürlüğe girmesinden sonra yani sözleşmeli personelken memur kadrosuna geçirildiği 15/3/2023 tarihi esas alınacaktır.

Bu nedenle insan kaynakları çalışanları öncelikli işlem olarak HİTAP özlük alanında bulunan ilk işe giriş tarihini güncelleyeceklerdir. Daha sonra yine aynı alanda bulunan Hizmet Cetveli Aktarımı butonuna tıklayarak aktarım yapılacak, buna bağlı işlem güncellenmesi gerçekleştirilecektir.

2- Bu işleme müteakip insan kaynakları tarafından ilgili çalışan için tekrar intibak yapılacak ve memuriyete atandığı tarih itibariyle HİTAP hareketleri güncellenecek, ekleme veya silme işlemi yapılacaktır.

Bu işlemin nedeni ise ilgilinin ilk işe giriş tarihi dikkate alınarak 5434 sayılı Kanun hükümlerine tabi tutulmuş olmasıdır. Bilindiği üzere 5434 sayılı Kanunun Ek 18 inci maddesinde özetle memuriyete girmeden önce Sosyal Sigortalar Kanununa tabi görevlerde bulunduktan sonra iştirakçi olanların bu süreleri emekli keseneğine esas derece ve kademelerinde değerlendirilmektedir. Bu sürelerin değerlendirilmesi için çalışanın onayının alınmasına gerek bulunmamaktadır. Çalışanların hizmetlerinin Sosyal Güvenlik İl Müdürlüklerinden talep edilerek intibak işleminin derhal yapılması kanuni bir zorunluluktur.

Buna bağlı olarak yapılan intibak işlemi neticesinde ilgilinin;

– Kazanılmış Hak Aylık Süresine bağlı olarak derece ve kademesi ile kazanılmış hak aylığı terfi tarihi,

– Emekli Keseneğine Esas Süresine bağlı olarak derece ve kademesi ile emekli derece/kademesine esas terfi tarihi tespiti yapılmış, buna bağlı olarak da HİTAP hareketleri ve kesenek işlemleri yürütülmüştür.

Fakat 5510 sayılı Kanunun 4 üncü maddesinin birinci fıkrasının (c) bendi kapsamında sigortalı sayılan personelin daha önce mülga sosyal güvenlik kanunlarına tabi (4/a-4/b) geçen sigortalı sürelerinin emekli matrahına esas derece ve kademe hesabında değerlendirileceğine dair bir düzenlemenin bulunmaması nedeniyle hitap hareketlerinin ve kesenek işlemlerinin düzeltilmesi gerekecektir.

Bu sebeple intibak düzeltme işlemi yapılarak;

– Kazanılmış Hak Aylık Süresine bağlı olarak derece ve kademesi ile buna bağlı olarak kazanılmış hak aylığı terfi tarihi bulunacak, ardından HİTAP kayıtları bu bilgiler doğrultusunda oluşturulacak ve fazla kayıtlar silinecektir.

3- Bu durumun tespiti ve düzeltme işleminin yapılabilmesi için kurum onay yazısı alınmalıdır.

4- Yeni duruma göre mevcut HİTAP kayıtlarının güncellenmesi, yeni kayıtların sisteme işlenmesi veya eski kayıtların bazılarının silinmesi gerekmektedir.

5- Son olarak düzeltilmiş HİTAP kayıtları esas alınmak suretiyle sigortalının geçmiş kesenekleri düzeltilecektir. Bu kapsamda Kesenek Bilgi Sistemi içerisinde yer alan Kesenek Prim başlığı altında yer alan Ek mahiyette bir veya birden fazla dönem seçilerek Yanlışlıkla 5434 sayılı Kanuna tabi olarak bildirim yapılması seçeneği ile kesenek düzeltme işlemi tamamlanacaktır.

Konumuz ile ilgili olarak SGK tarafından verilen bir görüşte;

  “… 5434 sayılı Kanunun ek madde 82 “1) 31/5/2006 tarihli ve 5510 sayılı Kanunun yürürlüğe girdiği tarihten sonra ilk defa 4 üncü maddesinin birinci fıkrasının (c) bendi kapsamında sigortalı olarak çalışmaya başlayanlardan; … Sosyal Güvenlik Kurumu tarafından, 5510 sayılı Kanunun 3 üncü maddesinin birinci fıkrasının (21) numaralı bendinde belirtilen kamu idarelerinde aynı Kanunun 4 üncü maddesinin birinci fıkrasının (a) ve (c) bentleri kapsamında geçen uzun vadeli sigorta kolları bakımından sigortalılık süreleri esas alınarak emekli ikramiyesi; anılan Kanunun geçici 4 üncü maddesine göre aylığa veya toptan ödemeye hak kazanan sigortalıların emeklilik ikramiyesine ilişkin azami süre, hesap yöntemi, emekli ikramiyesinin hesabında kullanılan ödeme unsurları ile bu ödeme unsurlarına hak kazanma şartlarına ilişkin esas ve usuller, ödeme unsurlarının ikramiye hesabına esas alınan oran ve/veya miktarları dikkate alınarak ödenir.” hükmü ne amirdir.

Her ne kadar 5434 sayılı Kanunun ek 18 inci maddesi yürürlükten kaldırılmış ise de 5434 sayılı Kanunun yukarıda hükmüne yer verilen ek 82 inci maddesi uyarınca emekli ikramiyesi tutarının bulunması için emekli keseneğine esas aylığa ait derece ve kademesi ile kazanılmış hak aylığı derece ve kademesinin bilinmesi ve bu şekilde sanal bir intibak işleminin yapılması zorunlu bulunmaktadır.

Ayrıca Hizmet takip programına ilişkin tebliğ gereği personelinizin programa girilen bilgilerinde değişiklik olması veya programa girilmesi gereken bilgisinin oluşması durumunda bilgi değişikliğinin yapıldığı /onaylandığı, belgenin ibraz edildiği / intikal ettiği tarihten itibaren 90 gün içinde programa girilmesi gerekmektedir.” Denilmiştir.

6- Son olarak ilgilinin özlük dosyası içerisinde yer alan bilgiler bu kapsamda güncellenmelidir.

Takdir okuyucunundur…

Mehmet YURDCU

Tavşanlı Belediyesi  / Kütahya

Yazarın Tüm Yazıları İçin Tıklayın…


www.iscimemur.net Whatsapp kanalımız yayında. Kanalımızı Whatsapp üzerinden takip ederek paylaşımlarımıza anında ulaşabilirsiniz.

Kanal yöneticileri de dahil hiçbir takipçi numaranızı veya kimliğinizi görüntüleyemez.

Whatsapp Kanalımıza katılmak için tıklayın…


Telegram kanalımıza katılmak için tıklayın >> t.me/iscimemurnet


iscimemur.net’i twitter da takip etmek ister misiniz? Tıklayın

Bir Yorum Yazın

Ziyaretçi Yorumları - 0 Yorum

Henüz yorum yapılmamış.