Hatalı HİTAP kayıtlarının düzeltilmesi ve dikkat edilecek hususlar

Hatalı HİTAP kayıtlarının düzeltilmesi ve dikkat edilecek hususlar
Yayınlama: 26.02.2024
A+
A-

Hatalı Hitap kayıtlarının düzeltilmesi ve dikkat edilecek hususlar

Bilindiği üzere; 5510 sayılı Sosyal Sigortalar Ve Genel Sağlık Sigortası Kanununun 4 üncü maddesinin birinci fıkrasının (c) bendi kapsamındaki sigortalıların tüm hizmet bilgileri Hizmet Takip Programı (HİTAP) üzerinden takip edilmektedir.

5510 sayılı Sosyal Sigortalar Ve Genel Sağlık Sigortası Kanunun 4 üncü maddesinin birinci fıkrasının (c) bendine tabi olarak görev yapanlar açısından Kanunun yürürlük tarihi 2008 yılı Ekim ayının başı olup verilen bu tarih;

Aylıklarını her ayın 15’inde alan sigortalılar için 15.10.2008,

Aylıklarını her ayın 1’inde alan sigortalılar için 01.10.2008 olarak uygulanmaktadır.

5510 sayılı Kanunun geçici 4 üncü maddesinde ise, bu Kanunda aksine bir hüküm bulunmadığı takdirde; 5434 sayılı Kanuna tabi çalışmakta iken, bu Kanunun yürürlüğe girdiği tarih itibarıyla bu Kanunun 4 üncü maddesinin birinci fıkrasının (c) bendi kapsamına alınanlar ile bu Kanunun yürürlüğe girdiği tarihten önce 5434 sayılı Kanun hükümlerine tabi olarak çalışmış olup, bu Kanunun 4 üncü maddesinin birinci fıkrasının (c) bendine tabi olarak yeniden çalışmaya başlayanlar ile bunların dul ve yetimleri hakkında bu Kanunla yürürlükten kaldırılan hükümleri de dâhil 5434 sayılı Kanun hükümlerine göre işlem yapılacağı hükme bağlanmıştır.

Sigortalılar hakkında sosyal güvenlik mevzuatının doğru uygulanması büyük önem arz etmektedir. Bu sebeple Hizmet Takip Programı Özlük Bilgisi alanında yer alan ilk memuriyete başlama tarihinin doğru olması oldukça önemlidir.

Bu yazımızın konusu, HİTAP ’ta ilgililerin ilk işe girişleri 5510 sayılı Kanun kapsamında yapıldıktan sonra sigortalının aslında 5434 sayılı Kanuna tabi olduğunun anlaşılması halinde neler yapılması gerektiği hakkındadır.

Bilindiği üzere HİTAP özlük alanı içerisinde bulunan Memuriyet İlk Başlama Tarihi kısmında sigortalının statüsü (5510 sayılı Kanuna mı yoksa 5434 sayılı Kanuna mı tabi olduğu) belirlemektedir.

Peki sigortalının ilk işe giriş tarihinin yanlış bir tarih seçilmesi ve buna bağlı olarak da sigortalının statüsü yanlış belirlenmesi durumunda yapılması gerekenler nelerdir?

1. Adım: Öncelikle HİTAP özlük alanında bulunan ilk işe giriş tarihinin güncellenmesi gerekmektedir. Ardından da yine aynı alanda bulunan hizmet cetveli aktarımı yapılarak buna bağlı güncellenmesi işlemi gerçekleştirilmelidir.

Örnek:

A Belediyesi sözleşmeli personelin memur kadrolarına geçirilmesi esnasında çalışanının ilk işe giriş tarihine 15.03.2023 tarihini girmiştir. Buna bağlı olarak da tüm çalışanların iş ve işlemleri 5510 sayılı Kanun kapsamında yürütülmekteyken çalışanlardan bir tanesinin 2006 yılında yedek subay olarak görev yaptığı tespit edilmiştir. Bu durumda söz konusu çalışanın 5434 sayılı Kanuna tabi olduğu ortadadır.

Bu durumda çalışanın ilk işe giriş tarihi;

Askerliğini yedek subay olarak asteğmenliğe nasp edilmek suretiyle yapanların asteğmenliğe nasp (yedek subay okulundan mezun olunan tarih) edildiği tarih seçilmelidir.

Bu nedenle İ.K. çalışanları öncelikle HİTAP özlük alanında bulunan ilk işe giriş tarihini güncellemeli, daha sonra yine aynı alanda bulunan hizmet cetveli aktarımı işlemi yapılmalı ve buna bağlı güncelleme yapılmalıdır.

2. Adım: Birinci adımdan sonra çalışan için yeniden bir intibak hesaplaması yapılmalıdır.

Bunun nedeni 5510 sayılı Kanunun 4 üncü maddesinin birinci fıkrasının (c) bendi kapsamında sigortalı sayılan personelin daha önce mülga sosyal güvenlik kanunlarına tabi (4/a-4/b) geçen sigortalı sürelerinin emekli matrahına esas derece ve kademe hesabında değerlendirileceğine dair bir düzenlemenin bulunmamasıdır.

Fakat 5434 sayılı Kanuna tabi olunması halinde bu süreler çalışanların emekli keseneğine esas derece ve kademelerinde değerlendirilmektedir.

Bu nedenle yapılacak intibak düzeltme işleminde;

– Kazanılmış Hak Aylık Süresine bağlı olarak derece ve kademesi ile artan süresine bağlı olarak terfi tarihi,

– Emekli Keseneğine Esas Süresine bağlı olarak derece ve kademesi ile artan süresine bağlı olarak terfi tarihi,

Tespiti yapılacaktır.

3. Adım: Düzeltme işleminin yapılabilmesi için kurum onay yazısı alınmalıdır.

4. Adım: İntibak hesaplamasından sonra çalışanın memuriyete atandığı tarih itibariyle HİTAP hareketleri güncellenmeli ve gerekiyorsa yeni kayıtlar eklenmelidir.

5. Adım: Son olarak sigortalının kesenek düzeltme işleminin HİTAP kayıtları esas alınmak sureti ile yapılmalıdır.

Bu kapsamda kesenek bilgi sisteminde kesenek prim başlığı altında yer alan Ek Mahiyette Bir Veya Birden Fazla Dönem alanına girilmeli buradan da Yanlışlıkla 5510 sayılı Kanuna tabi olarak bildirim yapılması seçeneği seçilerek gerekli düzeltme işlemi yapılmalıdır.

6. Adım: Çalışanın özlük dosyası içerisinde yer alan bilgiler bu kapsamda güncellenmelidir.

Not: Bir sonraki yazımızda 5510 sayılı Kanuna ilişkin düzeltme işlemleri ele alınacaktır.

Takdir okuyucunundur.

Mehmet YURDCU

Tavşanlı Belediyesi  / Kütahya

Yazarın Tüm Yazıları İçin Tıklayın…


www.iscimemur.net Whatsapp kanalımız yayında. Kanalımızı Whatsapp üzerinden takip ederek paylaşımlarımıza anında ulaşabilirsiniz.

Kanal yöneticileri de dahil hiçbir takipçi numaranızı veya kimliğinizi görüntüleyemez.

Whatsapp Kanalımıza katılmak için tıklayın…


Telegram kanalımıza katılmak için tıklayın >> t.me/iscimemurnet


iscimemur.net’i twitter da takip etmek ister misiniz? Tıklayın

Bir Yorum Yazın

Ziyaretçi Yorumları - 0 Yorum

Henüz yorum yapılmamış.