Hizmet erbabına işverenlerce nakit olarak verilen yemek bedellerinin vergilendirilmesi
T.C.
GELİR İDARESİ BAŞKANLIĞI
Büyük Mükellefler Vergi Dairesi Başkanlığı
(Mükellef Hizmetleri Grup Müdürlüğü)
Sayı: B.07.1.GİB.04.99.16.01/2-MUK- 214
Konu: Hizmet erbabına işverenlerce nakit olarak verilen yemek bedellerinin vergilendirilmesi hk.
Tarih: 04/03/2008
ÖZELGE
İlgi: ………….. tarihli dilekçeniz.
İlgide kayıtlı dilekçeniz ile Başkanlığımız……………….. vergi kimlik numaralı mükellefi olduğunuz, üretip
paketlediğiniz et ve tavuk ürünlerinin pazarlanması aşamasında çalışan plasiyerlerin öğlen yemekleri ile ilgili olarak kendilerine anlaşmalı yemek şirketinin fişlerinin(ticket) verildiğini, fişi verilen yemek şirketlerinin yemek servisi yaptıkları işyerlerinin her yerde bulunmaması dolayısıyla, İstanbul’da ve İstanbul dışındaki bölge Müdürlüklerinin bulunduğu şehirlerde çalışan plasiyerlere Gelir Vergisi Kanununun 23/8 maddesinde belirtilen 9,00 YTL.’yi aşmamak şartı ile çalışan için hesaplanan harcırahların ¼’ü oranında öğle yemeği bedeli tahakkuk ettirilerek nakit olarak ödeme yapmanızın mümkün olup olmadığı konusunda Başkanlığımız görüşü talep edilmektedir.
Bilindiği üzere, 193 sayılı Gelir Vergisi Kanunu’nun 61 inci maddesinde; “Ücret, işverene tabi ve belirli bir işyerine bağlı olarak çalışanlara hizmet karşılığı verilen para ve ayınlar ile sağlanan ve para ile temsil edilebilen menfaatlerdir.
Ücretin ödenek, tazminat, kasa tazminatı (Mali sorumluluk tazminatı), tahsisat, zam, avans, aidat, huzur hakkı, prim, ikramiye, gider karşılığı veya başka adlar altında ödenmiş olması veya bir ortaklık münasebeti niteliğinde olmamak şartı ile kazancın belli bir yüzdesi şeklinde tayin edilmiş bulunması onun mahiyetini değiştirmez.” hükmü yer almıştır.
Diğer yandan aynı Kanun’un 23/8 inci maddesinde, “Hizmet erbabına işverenlerce yemek verilmek suretiyle sağlanan menfaatler (İşverenlerce, işyerinde veya müştemilatında yemek verilmeyen durumlarda çalışılan günlere ait bir günlük yemek bedelinin (4369 sayılı Kanunun 28 inci maddesiyle değişen ibare Yürürlük; 29.7.1998) 800 000 lirayı (266 Seri No’lu Gelir Vergisi Genel Tebliği ile 2008
yılında uygulanmak üzere 9,00 YTL.) aşmaması ve buna ilişkin ödemenin yemek verme hizmetini sağlayan mükelleflere yapılması şarttır. Ödemenin bu tutarı aşması halinde, aşan kısmı ile hizmet erbabına yemek bedeli olarak nakden yapılan ödemeler ve bu amaçla sağlanan menfaatler ücret olarak vergilendirilir.)” hükmü yer almıştır. Bu hüküm ile ilgili gerekli açıklamalar 186 Seri No.lu Gelir Vergisi Genel Tebliğinde yapılmıştır.
GVK’nın 24 üncü maddesinde Harcırah Kanunu’na tabi kurumlar tarafından harcırah veya yolluk olarak yapılan ödemeler, Harcırah Kanunu kapsamı dışında kalan müesseseler tarafından idare meclisi başkanı ve üyeleri ile denetçilerine, tasfiye memurlarına ve hizmet erbabına (Harcırah Kanunu’na tabi olsun olmasın her türlü sözleşmeli personel dahil) verilen gerçek yol giderlerinin tamamı ile yemek ve yatmak giderlerine karşılık verilen gündelikler (Bu gündelikler aynı aylık seviyesindeki devlet memurlarına verilen gündeliklerden fazla ise veya devletçe verilen gündeliklerin en yüksek haddini aşarsa, aradaki
fark ücret olarak vergiye tabi tutulur) Gelir Vergisinden istisna edilmiştir. Bu hükmün ne şekilde uygulanacağı ise 138 No’lu Gelir Vergisi Genel Tebliğinde açıklanmıştır.
Öte yandan, 193 sayılı Gelir Vergisi Kanunu’nun 94 üncü maddesinde kimlerin tevkifat yapacağı belirtilmiş olup; 1’inci bendinde;
“Hizmet erbabına ödenen ücretler ile 61 inci maddede yazılı olup ücret sayılan ödemelerden (istisnadan faydalananlar hariç) 103 ve 104 üncü maddelere göre”, tevkifat yapılacağı hükmü yer almaktadır.
6245 sayılı Harcırah Kanununun “Kanunun Şümulü” başlıklı 1 inci maddesinde kanuna tabi müesseseler sayılmış ve bunlar tarafından ödenecek olan harcırahların bu Kanuna tabi olacağı hüküm altına alınmış olup, şirketinizin bu Kanuna tabi bir kurum olmadığı açıktır.
Bu hükümlere göre, şirketinizin İstanbul içinde veya İstanbul dışındaki Bölge Müdürlüklerinin bulunduğu şehirlerde çalıştırdığı plasiyerlere yemek bedeli tahakkuk ettirip ödeme yapması mümkün olup, görev mahalleri dışında çalışmayan söz konusu personele nakden sağlanan menfaatin harcırah kapsamında değerlendirilmesi mümkün bulunmadığından, GVK’nın 61 inci ve 94 üncü maddelerine göre ücret olarak gelir vergisine tabi tutulması gerekir.
Ancak, personele yemek bedelinin nakden ödenmemesi fatura karşılığında lokanta veya yemek veren benzeri yerlere ödemede bulunulması halinde Gelir Vergisi Kanunu’nun 23 üncü maddesinin 8 inci bendinde yer alan miktara kadar istisnadan yararlanılması mümkün olup, fazlasının ilgili ayın ücretine dahil edilerek vergilendirilmesi gerekmektedir.
Ayrıca personelinizi geçici görevle görev mahalli dışına gönderdiğiniz durumda yapacağınız harcırah ödemesi, 186 ve 138 Sıra No’lu Gelir Vergisi Genel Tebliğinde açıklanan şartlar dahilinde Gelir Vergisi Kanununun 24 üncü maddesinin 2 numaralı bendi uyarınca gelir vergisinden istisna olacaktır.
Bilgi edinilmesini rica ederim.
Görüş Arama Sayfamız İçin Tıklayın
Görevde Yükselme ve Unvan Değişikliği Sınavı Denemeleri İçin Tıklayın