Huzur Hakkı nedir, kimler Huzur Hakkı alabilir ve bu ödeme nasıl hesaplanır…(Okuma Süresi: 1 dk)
Huzur hakkı nedir, nasıl hesaplanır? Kimler huzur hakkı alabilir? Huzur hakkı konusunda bilinmesi gerekenler…
Huzur Hakkı Nedir, Huzur Hakkı Nasıl Hesaplanır?
Belediye meclis üyeleri meclis üyesi sıfatıyla toplantılara katıldıkları gibi meclis tarafından oluşturulan komisyonlarda da görev alırlar. Meclis veya komisyon toplantılarına katılım gösteren üyelere “Huzur Hakkı” adında bir ücret ödenmektedir. Bu yazımızda “Huzur Hakkı” ücretinin kimlere hangi şartlarda verileceği, nasıl hesaplanacağı ve tüm bunların kanuni dayanaklarını ele alacağız.
Kimler Huzur Hakkı Alabilir?
Huzur hakkı belediye meclis başkanı ve meclis üyelerine, meclis ve komisyon toplantılarına katılmaları karşılığında ödenen bir ücrettir. Ödenecek huzur hakkı miktarı içinse 5393 sayılı Belediye Kanunu’nun “Huzur ve İzin Hakkı” başlıklı 32. maddesine bakmak gerekir.
“Meclis başkan ve üyelerine, meclis ve komisyon toplantılarına katıldıkları her gün için, 39 uncu madde uyarınca belediye başkanına ödenmekte olan aylık brüt ödeneğin günlük tutarının üçte birini geçmemek üzere meclis tarafından belirlenecek miktarda huzur hakkı ödenir. Huzur hakkı ödenecek gün sayısı, 20, 24 ve 25 inci maddelerde belirtilen toplantı günü sayısından fazla olamaz ve meclis üyelerine aynı gün için birden fazla huzur hakkı ödenemez…”
Madde metninden de anlaşılacağı üzere huzur hakkı belediye başkanına ödenen brüt ücretin günlük tutarının üçte birini geçmemek üzere meclis tarafından belirlenmektedir. Huzur hakkı ödenecek gün sayısı ise aynı kanunun 20, 24 ve 25. maddeleri ile sınırlandırılmış, aynı gün için birden fazla toplantıya katılanlara ise sadece bir günlük huzur hakkı ödeneceği vurgulanmıştır.
5393 sayılı Belediye Kanununun 20. ve 5216 sayılı Büyükşehir Belediye Kanununun 13. maddelerinde bir ay içerisinde yapılacak toplantı gün sürelerinin üst sınırları düzenlenmiş olup madde metninin ilgili kısmı şu şekildedir.
“Bütçe görüşmesine rastlayan toplantı süresi en çok yirmi gün, diğer toplantıların süresi en çok beş gündür.”
5393 sayılı Belediye Kanunu’nun 24. Maddesinde ihtisas komisyonları düzenlenmiş olup ayı konu 5216 sayılı Büyükşehir Belediye Kanunu’nun 15. maddesinde yer almaktadır. Her iki maddede de meclis toplantısını müteakip imar komisyonu en fazla on iş günü, diğer komisyonların ise beş iş günü içinde kendilerine havale edilen işleri sonuçlandıracağı açıkça yazmaktadır.
5393 sayılı Belediye Kanunu’nun 25. maddesi Denetim Komisyonu ile ilgili olup ilgili maddeye göre komisyon çalışmaları kırkbeş işgünü içinde tamamlanıp buna ilişkin rapor mart ayının sonuna kadar meclis başkanlığına sunulacaktır.
Huzur hakkı ödemelerinin nasıl hesaplanacağına geçmeden önce belediye başkan ödeneğine de kısaca değinmek gerekir. Zira huzur hakkı ödemeleri belediye başkan maaşının brüt tutarı üzerinden hesaplanmaktadır. Belediye başkan ödeneği 5393 sayılı Belediye Kanunu’nun 39. maddesinde düzenlenmiştir. Söz konusu maddeden belediye başkanına verilecek ödeneğin illerin veya ilçenin nüfusuna göre farklılık arz edeceği anlaşılmaktadır. Söz gelimi on bin nüfuslu bir ilçenin belediye başkanının maaşı hesaplanırken kullanılacak gösterge rakamı ile yüz bin nüfuslu veya bir milyon nüfuslu bir yerin belediye başkanının maaşı hesaplanırken kullanılacak gösterge rakamı farklılık arz etmektedir. Yalnız burada ince bir nokta daha var ki oda, 5393 sayılı Belediye Kanunu’nun 39. maddesinde yer alan gösterge rakamlarına 2280 gösterge rakamının ilave edilerek hesaplama yapılması gerektiği hususudur. Bu düzenleme Merkezi Yönetim Bütçe Kanunu’nun K Cetvelinde yer alan bir düzenlemedir.
Şimdi gelin söze ara verip biraz da rakamlara müsaade edelim ve huzur hakkının nasıl hesaplanacağını görelim. Örneğimizdeki belediye 80.000 nüfuslu bir ilçe belediyesi olsun. Dolayısıyla 5393 sayılı kanunun 39. maddesine göre 100.000 gösterge rakamı ve buna ilave olarak 2280 gösterge rakamının toplamı üzerinden hareket edilecektir.
Huzur Hakkı Nasıl Hesaplanır?
Gösterge Rakamı: 100.000 + 2280 = 102.280
Memur Maaş Katsayısı: 0,179797 (2021 yılı 2. Dönem Maaş katsayısı)
Hesaplanışı: 102.280 X 0,179797 = 18389,64 TL / 30 = 612,99 TL / 3 = 204,33 TL
Görüldüğü gibi önce gösterge rakamıyla memur maaş katsayısını çarparak belediye başkanının brüt maaşını bulduk. Sonra bu rakamı otuza bölerek bir günlük brüt tutarı elde ettik. Daha sonra da günlük brüt tutarın üçte birini alarak bir toplantı için ödeyebileceğimiz huzur hakkı tutarını yine brüt olarak hesaplamış olduk. Hesapladığımız bu tutardan damga ve gelir vergisi kesilmesi gerekmektedir.
Ödeme yapacağımız meclis üyesinin birinci vergi diliminde yani, yüzde onbeşlik vergi diliminde olduğunu düşünürsek;
204,33 X 15 / 100 = 30,65 TL Gelir Vergisi
204,33 X 7,59 / 1000 = 1,55 TL Damga Vergisi
Yukarıda hesapladığımız gelir ve damga vergisini brüt rakamdan düştükten sonra elde edilen net tutar 172,13 TL’dir. Yani hesaplamamıza konu meclis üyesine, yukarıda bahsi geçen toplantı üst sınırlarına dikkat etmek koşuluyla, toplantı yapılan her bir gün için net tutar olarak 172,13 TL huzur hakkı ödenecektir.
Tülay SAMANCI
Makale Arama Robotumuz İçin Tıklayın…
Sosyal Medya Hesaplarımız
Bizi İnstagram dan Takip Etmek İçin @iscimemurnet instagram
Bizi Twitter dan Takip Etmek İçin @iscimemur.net twitter
Facebook İnsan Kaynakları Grubumuza Katılmak İçin @iscimemur.net facebook
Memur Ve Memur Emeklisinin Enflasyon Farkı Nasıl Hesaplanır?