Huzur haklarında uygulanan vergi istisnası 321 seri no.lu gelir vergisi genel tebliği ile değişti

Huzur haklarında uygulanan vergi istisnası 321 seri no.lu gelir vergisi genel tebliği ile değişti
Yayınlama: 08.11.2022
Düzenleme: 23.07.2024 08:38
A+
A-

Huzur Haklarında Uygulanan Vergi İstisnası 321 Seri No.lu Gelir Vergisi Genel Tebliği İle Değişti

Belediye meclis üyelerine ödenen huzur haklarında 30.10.2022 tarihi itibari ile ne değişti?

 25 Aralık 2021 tarihli Resmi Gazetede yayınlanarak yürürlüğe giren 7349 sayılı Kanun ile birlikte vergi istisnası uygulaması hayatımıza girmiştir. 7349 sayılı Kanun’un uygulanmasına ilişkin usul ve esaslara yönelik çıkartılan 319 seri no.lu Gelir Vergisi Genel Tebliği ise 27 Ocak 2022 tarihli Resmi Gazetede yayınlanarak yürürlüğe girmiştir.

Belediye meclis üyelerine ödenen huzur haklarında vergi istisnası uygulanacak mı?

193 Sayılı Gelir Vergisi Kanunu kapsamında huzur hakkı ödemelerinin ücret olarak değerlendirileceği açıktır. Konuyla ilgili yazımızı okumak için tıklayınız.

Bu yazımızda 30.10.2022 tarihli Resmi Gazete ‘de yayınlanarak yürürlüğe giren 311 seri no.lu Gelir Vergisi Genel Tebliğinde Değişiklik Yapılmasına Dair Tebliğ (Seri No:321) sonrası asgari ücretin net / brüt tutarları üzerinden uygulanan vergi muafiyetini değerlendireceğiz.

Bilindiği üzere 311 seri no.lu Gelir Vergisi Genel Tebliği’nin 20 inci maddesine istinaden, Belediyelerin genel yönetim kapsamında kamu idareleri sayılmaları nedeniyle, birkaç belediyeden ücret geliri elde edenlerin vergi matrahları birleştiriliyordu. Bu bağlamda, ilgili aydaki tavan miktarı aşılmamak kaydıyla, her iki belediye tarafından da kıst vergi muafiyeti uygulanabiliyordu.

Fakat 30.10.2022 tarihli Resmi Gazete ‘de yayınlanarak yürürlüğe giren Gelir Vergisi Genel Tebliği (Seri No:311)’inde Değişiklik Yapılmasına Dair Tebliğ (Seri No:321) ile yapılan değişiklik sonrası 311 seri no.lu Gelir Vergisi Genel Tebliği’nin 20 inci maddesinde belirtilen genel yönetim kapsamındaki kamu idareleri… (ticaret şirketleri hariç) ibaresi genel bütçe kapsamında bulunan kamu idareleri şeklinde değiştirilmiştir.

5018 Sayılı Kamu Mali Yönetimi ve Kontrol Kanunu’na bağlı (I) SAYILI CETVELDE ise GENEL BÜTÇE KAPSAMINDAKİ KAMU İDARELERİ sayılmakta olup Belediyeler bu kapsamın dışındadır.

319 seri no.lu Gelir Vergisi Genel Tebliği’nin Birden fazla işverenden ücret alınması durumunda istisnanın uygulanması başlıklı 7 nci maddesine bakacak olursak, bahsi geçen madde de;

MADDE 7 – (1) Aynı zamanda birden fazla işverenden ücret alınması halinde, istisna uygulaması, sadece en yüksek ücretin elde edildiği işveren tarafından gerçekleştirilecektir. Söz konusu işverene bu durumu bildirme yükümlülüğü hizmet erbabına aittir.” Denilmekte olup ayrıca aynı tebliğin İstisnanın kapsamı ve uygulanması başlıklı 4 üncü maddesini dördüncü fıkrasında da;

“MADDE 4 (4) Hizmet erbabının birden fazla işverenden ücret alması halinde istisna sadece en yüksek olan ücrete uygulanacaktır.” İfadesine yer verilmiştir.

Yukarıda verilen mevzuat hükümleri doğrultusunda meclis üyeleri hakkında şunu söyleyebiliriz;

Birden fazla belediyeden huzur hakkı alan meclis üyelerinin her iki belediyeden de vergi indiriminden yararlanabilme imkanı sona ermiştir. Gerek bir belediyeden gerekse birden fazla belediyeden huzur hakkı ödemesi alan meclis üyelerinin bu indirimden yararlanabilmesi için mutlak surette belediyelere talep dilekçesi ile başvurması gerekmektedir. Dilekçe örneği için tıklayın.

Sonuç ve Değerlendirme:

Belediye meclis üyelerine ödenen huzur haklarında vergi istisnası uygulanacak mı?

-Meclis üyeleri kamu ya da özel herhangi bir işyerinden ücret ödemesi almıyor ise taraflarına ödenecek huzur haklarında vergi istisnası uygulamak mümkündür. Kamu ya da özel herhangi bir işyerinden ücret alanlara ise istisnanın uygulaması mümkün değildir.

 -Vergi istisnasından yararlanmak isteyen meclis üyeleri ilgili kurumlara bir dilekçe ile başvurmaları uygulamanın doğru olarak yapılabilmesi için mutlak surette önemli ve ilgili tebliğ (319) gereği zorunludur.

-Kendi işyerinde çalışmakla birlikte 5510 sayılı Kanunun 4 üncü maddesinin (a) bendi kapsamında sigortalı olan meclis üyelerinin hak ettiği huzur haklarında istisna uygulanmayacaktır.

-Vergi indiriminden yararlanmaya müstahak olup her iki belediyeden de huzur hakkı alan meclis üyeleri en yüksek ücreti (huzur hakkını) hangi belediyeden alıyorsa vergi indirimi de o belediye tarafından ödenen huzur haklarında uygulanacaktır. İlgili meclis üyesi en yüksek huzur hakkını aldığı belediyeye bir dilekçe ile müracaat ederek bu indirimden yararlanabilecektir.


Mehmet YURDCU

Tavşanlı Belediyesi /Kütahya 

Yazarın Tüm Yazıları İçin Tıklayın…


⇒ iscimemur.net’i twitter da takip etmek ister misiniz? Tıklayın

Bir Yorum Yazın

Ziyaretçi Yorumları - 0 Yorum

Henüz yorum yapılmamış.