İç Denetçiler sendika üyesi olabilir mi? İç denetçiler toplu sözleşeme ikramiyesi alabilir mi?
İç Denetçiler sendika üyesi olabilir mi? İç denetçiler toplu sözleşeme ikramiyesi alabilir mi?
Sendika hakkı anayasal bir hak olup Türkiye Cumhuriyeti Devleti Anayasasının 51. Maddesi ile güvence altına alınmıştır. Bu hak çerçevesinde çalışanlar ve işverenler sendika kurabilir, kurulu bir sendikaya üye olabilir veya üye olduğu bir sendikadan çekilebilir. Kimse sendika üyesi olmaya zorlanamayacağı gibi üye olduğu sendikadan çekilmeye de zorlanamaz.
Bu hak kapsamında işçi personellerde olduğu gibi memur statüsüyle çalışanlarda çalıştıkları hizmet kolunda sendika kurmuş veya kurulu bir sendikaya üye olarak sendikal haklardan yararlanma yoluna gitmişlerdir. Sendikaya üye olabilme hakkı genel bir hak olmakla birlikte bazı memurlarınsa sendikalara üye olamayacağı yine kanunla getirilen bir uygulamadır. Bu anlamda kimlerin sendika üyesi olamayacağı 4688 sayılı Kamu Görevlileri Sendikası ve Toplu Sözleşme Kanununun 15. Maddesinde düzenlenmiştir.
Sendika üyesi olamayacaklar (1)(3)
Madde 15 – Bu Kanuna göre kurulan sendikalara;
a) (Değişik: 2/7/2018-KHK-703/197 md.)Cumhurbaşkanlığı merkez teşkilatında, bağlı kurullarında ve Diyanet İşleri Başkanlığı, Savunma Sanayi Başkanlığı ile İletişim Başkanlığı hariç olmak üzere bağlı kuruluşlarında, Millî Güvenlik Kurulu Genel Sekreterliğinde çalışan kamu görevlileri,
b) Yüksek yargı organlarının başkan ve üyeleri, hâkimler, savcılar ve bu meslekten sayılanlar,
c) Bakanlar, bakan yardımcıları, bu Kanun kapsamında bulunan kurum ve kuruluşlarınbaşkanları, genel müdürleri, daire başkanları ve bunların yardımcıları, yönetim kurulu üyeleri, merkez teşkilâtlarının denetim birimleri yöneticileri ve kurul başkanları, hukuk müşavirleri, bölge, il ve ilçe teşkilâtlarının en üst amirleri ile bunlara eşit veya daha üst düzeyde olan kamu görevlileri, (…)(3)belediye başkanları ve yardımcıları,(2)(3)
d) Yükseköğretim Kurulu Başkan ve üyeleri ile Yükseköğretim Denetleme Kurulu Başkan ve üyeleri, üniversite ve yüksek teknoloji enstitüsü rektörleri, fakülte dekanları, enstitü ve yüksek okulların müdürleri ile bunların yardımcıları,
e) Mülkî idare amirleri,
f) Silahlı Kuvvetler mensupları,
g) (İptal: Anayasa Mahkemesi’nin 10/4/2013 tarihli ve E.: 2013/21, K.: 2013/57 sayılı Kararı ile.)
h) Millî İstihbarat Teşkilâtı mensupları,
ı) Bu Kanun kapsamında bulunan kurum ve kuruluşların merkezi denetim elemanları,
j) Emniyet hizmetleri sınıfı (…)(4)(…)(3),
k) Ceza infaz kurumlarında çalışan kamu görevlileri,
l) (Ek: 2/1/2017-KHK-682/36 md.; Aynen kabul: 31/1/2018-7068/36 md.) Jandarma Genel Komutanlığı ve Sahil Güvenlik Komutanlığında görevli subay, sözleşmeli subay, astsubay, sözleşmeli astsubay, uzman jandarma, uzman erbaş, sözleşmeli erbaş ve sözleşmeli erler,
Üye olamazlar ve sendika kuramazlar.
İlgili kanun maddesinden de anlaşılacağı sendika kuramayacak veya sendikaya üye olmayacaklar sayma yoluyla sıralanmıştır. Bu kapsamda kamu kurum ve kuruluşlarında görev yapan müfettiş ve denetçiler (ı) bendinde yer alan “Bu Kanun kapsamında bulunan kurum ve kuruluşların merkezi denetim elemanları” hükmüne istinaden sendika kuramamakta veya sendikaya üye olamamaktadırlar.
İç Denetçiler Sendika Üyesi Olabilir Mi?
Peki kurumlarda mevcut olan “İç Denetçi” kadrosundaki memurlar sendikaya üye olabilirler mi?
İç Denetçiler Sendika Üyesi Olabilir Mi?
Bu soru birkaç açıdan önem arz ediyor zira sendika üyesi olan memurların sendikaya üye olmayan memurlara göre bazı avantajları bulunabiliyor. Bu avantajların en önemlilerinden biri de hiç şüphesiz ki “Toplu Sözleşme İkramiyesi” adıyla sendika üyesi memur ve sözleşmeli personellere ödenen ücrettir. Toplu sözleşme ikramiyesi hakkında daha detaylı bilgi almak ve ikramiye tutarının ne kadar olduğunu öğrenmek için tıklayınız…
İç Denetçi kadrosunda bulunan memurların sendikaya üye olup olamayacağı ve bununla bağlantılı olarak Toplu Sözleme İkramiyesinden yararlanıp yararlanamayacakları hususunda yaygın olarak olumsuz bir kanaat yani üye olamayacakları yönünde bir kanaat hakim olsa da mülga Devlet personel Başkanlığının bu husustaki görüşü farklıdır.
Adı geçen mülga kurumun vermiş olduğu görüşte özetle şöyle denilmektedir;
“…Bu itibarla, kamu kurum ve kuruluşlarında anılan mevzuat çerçevesinde iç denetçi olarak görev yapan personelin, yürüttüğü görev ve yetkileri açısından bakıldığında, 4688 sayılı Kanunun 15 inci maddesi kapsamına girmediği değerlendirildiğinden, söz konusu personelin görev yaptığı kurumun girdiği hizmet kolunda kurulu kamu görevlileri sendikalarına üye olabileceği mütalaa edilmektedir.”
Devlet Personel Başkanlığının yukarıda bahsi geçen görüşüne istinaden İç Denetçi kadrosunda bulunan memurların sendikaya üye olabileceğini ve üyeliğin ardından da Toplu Sözleşme İkramiyesinden yararlanabileceğini söyleyebiliriz.
Devlet Personel Başkanlığı görüşünün tamamı için tıklayınız…
İsa ARAS
Sosyal Medya hesaplarımızı takip ederek personel mevzuatı ile ilgili paylaşımlarımızdan anında haberdar olabilirsiniz…