İşçi Hafta Tatilinde 10 Dakika Bile Çalışsa Tam Mesai Alır

İşçi hafta tatilinde on dakika bile çalışsa tam mesai alır…

İşçi Hafta Tatilinde 10 Dakika Bile Çalışsa Tam Mesai Alır
Yayınlama: 23.07.2021
A+
A-

Hafta tatili ücreti, İşçi hafta tatilinde on dakika bile çalışsa tam mesai alır…

Hafta tatili gerek kamu gerekse özel sektörde çalışan işçiler tarafından merak edilen konuların başında gelir. Konu ile ilgili sık sık sorulan soruların bazıları ise şu şekilde. Hafta tatili hangi gündür? Hafta tatilinin pazar günü olması şart mıdır? Hafta tatili ücreti ne kadardır? Hafta tatili ücretini hak etmek için tam gün çalışmak gerekir mi?

Bu yazımızda hafta tatili ücretini ele alacağız ve Yargıtay Kararları ışığında konuyu açıklamaya çalışacağız.

Hafta Tatili Nedir? Hangi Gündür?

Öncelikle hafta tatilinin kısa bir tanımını yapmak konunun daha iyi anlaşılabilmesi için faydalı olacaktır. Hafta tatili İş Kanununun 46. maddesinde şu şekilde tanımlanmıştır. “…yedi günlük bir zaman dilimi içinde kesintisiz en az yirmidört saat dinlenme (hafta tatili) verilir.”

Kanun metninden de anlaşılacağı üzere kanun koyucu hafta tatili için herhangi özel bir günü işaret etmemiştir. Yani uygulamada sıkça görüldüğü gibi aslında pazar günleri hafta tatili günü olmak zorunda değildir. Bu durum iş yerleri için farklılık gösterebilir. Hatta aynı iş yerinde çalışan işçilerin hafta tatilleri farklı günler bile olabilir. Çünkü pek çok iş yerinde işin devamlılığı açısından bu durum zaruridir.

Hafta Tatili Ücreti Ne Kadardır?

İşçinin hafta tatilini kullanması yani o gün çalışmayarak dinlenmesi durumunda bile o günkü ücretini tam alacağı İş Kanununun 46. maddesiyle hüküm altına alınmıştır. “…Çalışılmayan hafta tatili günü için işveren tarafından bir iş karşılığı olmaksızın o günün ücreti tam olarak ödenir.” Görüldüğü gibi kanunda işçinin hafta tatilinde çalışmaması durumunda da ücretini tam olarak alacağı net bir şekilde ifade edilmiştir. Peki hafta tatilinde çalışan işçinin ücreti ne olacaktır? Bu konuda İş Kanununda herhangi bir hüküm bulunmuyor. Fakat bu işverenin hafta tatilinde çalıştırdığı işçisine fazladan herhangi bir ücret ödemeyeceği anlamına gelmez. 

Her ne kadar İş Kanununda bir hüküm bulunmasada bu noktada uygulamayı yönlendiren Yargıtay Kararları vardır. Yargıtayın Yerleşik kararlarına göre hafta tatilinde çalıştırılan işçiye o gün için toplan iki buçuk günlük ücret ödenecektir. Bu iki buçuk günlük ücretin bir günü zaten o gün çalışılmasa dahi alınacak olan ücrettir. Diğer bir günü ise o gün çalışıldığından dolayı fazladan alınması gereken ücreti ifade eder. Yarım günlük ücret ise, işçinin hafta tatilindeki çalışmasının, haftalık 45 saatin üzerinde bir çalışma olduğundan hareketle, fazla çalışma sayılmasındandır. Yani hafta tatilinde çalıştırılan işçinin ücreti %50 zamlı bir şekilde ödenecektir.

Hafta Tatilinde Çalışan İşçinin Ücreti

Pek çok iş yerinde hafta tatilinde çalışan işçilere oransal olarak ödeme yapılmaktadır. Yani işçi hafta tatilinde kaç saat çalıştıysa saatlik ücreti 2,5 ile çarpılarak ödenecek ücret tespit edilmektedir. Fakat bu uygulama Yargıtaya göre yanlış bir uygulamadır. Hafta tatilinde çalışan işçinin çalışma süresine bakılmaksızın kendisine iki buçuk günlük ücretinin ödenmesi gerekmektedir. İşçi hafta tatilinde bir saat çalışsa hatta sadece on dakika çalışsa bile durum değişmeyecek yine o gün için iki buçuk günlük ücret alacaktır. Konuyla ilgili bir Yargıtay kararının ilgili bölümünü aşağıda bulabilirsiniz. Ayrıca söz konusu kararın tam metnine de sitemizden ulaşabilirsiniz.

“…Hükme esas bilirkişi raporunda bir kısım hafta tatillerinde 10 dakika, 1 saat 41 dakika veya biraz daha fazla çalışmalardan da bahsedilmiştir.
Ard arda 6 gün çalışmanın ardından gelen 7.nci, yani, hafta tatilinde çalışma var ise bu çalışmanın 7,5 saatten az olması halinde dahi işçi, çalışmasa da alması gereken normal günlük yevmiyesi haricinde 1,5 günlük yevmiyeye daha hak kazanır.
Somut olayda buna göre hafta tatilinde 10 dakika çalışması olsa dahi davacı o hafta tatili günü için ilave 1,5 günlük yevmiyeye hak kazanmış sayılmalıdır. Buna göre, bilirkişi raporunda 10 dakika, 1 saat 41 dakika ve sair süreler ile çalışması tespit edilen davacı lehine bu günlük çalışma süresine bakılmaksızın çalıştığı her bir hafta tatili günü için 1,5 günlük yevmiye üzerinden hafta tatili ücreti hesaplanmalıdır…”

Yargıtay kararının tam metni için tıklayın…

Yargıtay Karar Arşivimiz İçin Tıklayın…

Bir Yorum Yazın

Ziyaretçi Yorumları - 0 Yorum

Henüz yorum yapılmamış.