4857 sayılı İş Kanununa göre işçi personelin yıllık ücretli izin hakkı ve izinlerin kullandırılması hk.
T.C.
ÇEVRE, ŞEHİRCİLİK VE İKLİM DEĞİŞİKLİĞİ BAKANLIĞI
Yerel Yönetimler Genel Müdürlüğü
Sayı: E-53773008-622.02-2311822
Konu: 4857 s. Kanuna göre yıllık ücretli izin uygulaması
Tarih: 06/12/2021
…. BELEDİYE BAŞKANLIĞINA
İlgi: …. tarihli ve … sayılı yazı.
Başkanlığınızda 4857 sayılı İş Kanununa göre istihdam edilen personelin yıllık ücretli izin hakkı, bu hakkın kullandırılması ve benzeri konulara ilişkin ilgi yazı incelenmiştir.
Bilindiği üzere, 4857 sayılı İş Kanununun 43 üncü maddesinde, “İşyerinde işe başladığı günden itibaren, deneme süresi de içinde olmak üzere, en az bir yıl çalışmış olan işçilere yıllık ücretli izin verilir. Yıllık ücretli izin hakkından vazgeçilemez.
Niteliklerinden ötürü bir yıldan az süren mevsimlik veya kampanya işlerinde çalışanlara bu Kanunun yıllık ücretli izinlere ilişkin hükümleri uygulanmaz.
İşçilere verilecek yıllık ücretli izin süresi, hizmet süresi;
a) Bir yıldan beş yıla kadar (beş yıl dahil) olanlara ondört günden,
b) Beş yıldan fazla onbeş yıldan az olanlara yirmi günden,
c) Onbeş yıl (dahil) ve daha fazla olanlara yirmialtı günden,
Az olamaz. Yer altı işlerinde çalışan işçilerin yıllık ücretli izin süreleri dörder gün arttırılarak uygulanır.
Ancak onsekiz ve daha küçük yaştaki işçilerle elli ve daha yukarı yaştaki işçilere verilecek yıllık ücretli izin süresi yirmi günden az olamaz.
Yıllık izin süreleri iş sözleşmeleri ve toplu iş sözleşmeleri ile artırılabilir.” hükmü yer almakta olup; yıllık ücretli izne hak kazanma ve izni kullanma dönemi, yıllık izin bakımından çalışılmış gibi sayılan haller, yıllık ücretli iznin uygulanması yıllık izin ücreti, izinde çalışma yasağı sözleşmenin sona ermesinde izin ücreti gibi tüm hususlar takip eden maddelerde düzenlenmiştir.
03.03.2004 tarihli ve 25391 sayılı Resmi Gazetede yayımlanan Yıllık Ücretli İzin Yönetmeliği ile de “4857 sayılı İş Kanununun 53 üncü maddesi uyarınca, işverenlerce işçilere verilecek yıllık ücretli izinlerin usul ve esasları” belirlenmiştir.
Buna göre, her bir hizmet yılına karşılık hak edilen yıllık izin gelecek hizmet yılı içinde kullanılır. Ancak izin bu süre içinde kullanılmaz ya da iznin bir kısmı kullanılırsa, kullanılmayan izinler bir sonraki yıla devretmektedir. Kişilerin kendi isteği (emeklilik dahil) veya işveren tarafından çıkarılması nedeniyle iş akitlerinin feshedildiği söz konusu olduğu her durumda, ayrılan işçinin hak edilmiş tüm izin paralarının ödeneceği mevzuatta belirtilmiş olup, Yargıtay Başkanlığının içtihadları da bu yöndedir.
Diğer taraftan, 30.06.2021 tarihli ve 31527 sayılı Resmi Gazetede yayımlanan 2021/14 sayılı Cumhurbaşkanlığı Genelgesinde, “Kamu kaynaklarının maksadına azami tasarruf prensiplerine riayet edilerek kullanılması her kamu kurumu ve görevlisi için bir görev ve aynı zamanda bir mecburiyet” olduğu vurgulanmış, “il özel idareleri, belediyeler ve bu idarelere bağlı kuruluşları ile kurdukları birlik, birlik, müessese ve işletmelerin” kapsama dahil olduğu belirtilmiştir.
Mezkur Genelgede, “4857 sayılı Kanun kapsamında çalışan işçilerin yıl içerisinde hak kazandıkları yıllık ücretli izin süreleri, ilgili yıl içerisinde kullandırılacaktır. Ayrıca, ilgililerin önceki yıllarda hak kazanıp kullanmadıkları yıllık ücretli izin süreleri, yürütülen hizmetlerde aksamaya sebep olmayacak şekilde azami üç yıl içerisinde kullandırılacaktır.” denilmiştir.
Bu itibarla, Başkanlığınızda 375 sayılı KHK’nın ek 20 nci ve geçici 24 üncü maddesi çerçevesinde işçi statüsünde istihdam eden personel de dahil olmak üzere, işçi kadro ve pozisyonlarında görev yapan personelin yıllık ücretli izin hakları konusunda 4857 sayılı Kanun ve ilgili Yönetmeliği çerçevesinde işlem tesis edilmesi,
-Bu işçilerin yıl içerisinde hak kazandıkları yıllık ücretli izin sürelerinin, ilgili yıl içerisinde kullandırılması,
-İlgililerin önceki yıllarda hak kazanıp kullanmadıkları yıllık ücretli izin süreleri, yürütülen hizmetlerde aksamaya sebep olmayacak şekilde azami üç yıl içerisinde kullandırılması,
-Azami üç sene içerisinde personelin emekli olması halinde varsa yıllık izin ücretinin Başkanlığınızca ödenmesi,
gerekmektedir.
Bilgilerini rica ederim.
Görüşler Sayfamız İçin Tıklayın…
Sosyal Medya hesaplarımızı takip ederek personel mevzuatı ile ilgili paylaşımlarımızdan anında haberdar olabilirsiniz.
Sosyal Medya Hesaplarımız
Bizi İnstagram dan Takip Etmek İçin @iscimemurnet instagram
Bizi Twitter dan Takip Etmek İçin @iscimemur.net twitter
Facebook İnsan Kaynakları Grubumuza Katılmak İçin @iscimemur.net facebook