İşçiye Sağlanan Yemek ve Taşıma Giderlerindeki Gelir Vergisi Muafiyeti Değişti
8 Temmuz 2022 tarih ve 31890 sayılı Resmi Gazete ‘de yayınlanan “193 sayılı Gelir Vergisi Kanununun 23 üncü Maddesinde yer Alan Tutarlarla İlgili Kararın Yürürlüğe Konulması Hakkında Karar” başlıklı Cumhurbaşkanı Kararıyla işçiye sağlanan yemek ve taşıma giderlerindeki gelir vergisi muafiyeti tutarlarında değişiklik yapıldı. Kararla birlikte 193 sayılı Gelir Vergisi Kanununun 23 üncü maddesinin 8 ve 10 uncu fıkralarında ki tutarlar 51 TL ve 25,5 TL olarak uygulanacak.
Buna göre;
Hizmet erbabına yemek verilmek suretiyle sağlanan menfaatlerde bir günlük yemek bedeli için 51 TL’ye kadar olan kısım ile Hizmet erbabının toplu olarak işyerlerine gidip gelmelerini sağlamak maksadıyla işverenler tarafından yapılan taşıma giderlerinde bir günlük ulaşım bedeli için 25,5 TL’ye kadar olan kısım gelir vergisinden muaf tutulacaktır.
Bu kararla birlikte Gelir Vergisi Kanununun 23 üncü maddesinin 8 ve 10 uncu fıkraları şu şekilde yeniden düzenlenmiştir.
8. (Değişik: 25/5/1995-4108/16 md.) Hizmet erbabına işverenlerce yemek verilmek suretiyle sağlanan menfaatler (işverenlerce,işyerinde veya müştemilatında yemek verilmeyen durumlarda çalışılan günlere ait bir günlük yemek bedelinin 6.000.000 lirayı (51 TL) aşmaması ve buna ilişkin ödemenin yemek verme hizmetini sağlayan mükelleflere yapılması şarttır. Ödemenin bu tutarı aşması halinde, aşan kısım ile hizmet erbabına yemek bedeli olarak nakten yapılan ödemeler ve bu amaçla sağlanan menfaatler ücret olarak vergilendirilir.)
10. Hizmet erbabının toplu olarak işyerlerine gidip gelmelerini sağlamak maksadıyla işverenler tarafından yapılan taşıma giderleri (Ek parantez içi hüküm:5/12/2019-7194/11 md.) (İşverenlerce taşıma hizmeti verilmeyen durumlarda, çalışılan günlere ait bir günlük ulaşım bedelinin 10 Türk lirasını (25,5 TL) aşmaması ve buna ilişkin ödemenin toplu taşıma kartı, bileti veya bu amaçla kullanılan ödeme araçlarının temini şeklinde yapılması şarttır. Ödemenin bu tutarı aşması hâlinde aşan kısım ile hizmet erbabına ulaşım bedeli olarak nakden yapılan ödemeler ve bu amaçla sağlanan menfaatler ücret olarak vergilendirilir. Bu istisnanın uygulanmasına ilişkin usul ve esasları belirlemeye Hazine ve Maliye Bakanlığı yetkilidir.)
Cumhurbaşkanı Kararı İçin Tıklayın
MAAŞ HESAPLAMA PROGRAMLARIMIZ
⇒ Memur Maaşı Hesaplama Programımız için Tıklayın
⇒ Sözleşmeli Personel Maaşı Hesaplama Programımız İçin Tıklayın
HERKES İÇİN DENEME SINAVLARI
⇒ Deneme Sınavlarına Katılmak İçin Tıklayın
⇒ iscimemur.net’i twitter da takip etmek ister misiniz? Tıklayın