İşyeri Hemşireleri İSG Ücreti Alabilir Mi?

İSG ücreti nedir, İSG ücreti ne kadar, İSG ücretini kimler alabilir, İşyeri hemşiresi İSG ücreti alabilir mi?

İşyeri Hemşireleri İSG Ücreti Alabilir Mi?
Yayınlama: 14.12.2021
A+
A-

İSG ücreti nedir, İSG ücreti ne kadar, İSG ücretini kimler alabilir, İşyeri hemşiresi İSG ücreti alabilir mi?

6331 sayılı İş Sağlığı ve Güvenliği Kanunu 30.06.2012 tarihli Resmi Gazetede yayınlanarak yürürlüğe girmiştir. Kamu kurumlarında bu Kanunun 6 ve 7. maddelerinde belirtilen hükümlerin uygulanması için belirlenen tarih önce 30.06.2014 tarihi iken sonra ertelenerek sırasıyla 01.07.2016, 01.07.2017 daha sonra 01.07.2020 ve son olarak da 31.12.2023 şeklinde değiştirilmiştir.

Durum şu şekilde özetlenebilir: Ortada bir İş Sağlığı ve Güvenliği Kanunu vardır ve kamu kurumlarının bu kanun kapsamında İSG uzmanı ile hekimi görevlendirmesi tam dört kez süre uzatımına tabi tutulmuştur. Umarım yeni bir tarihle süreç daha da uzatılmaz ve 31.12.2023 tarihi bu anlamda son olur.

Elbette bu süre uzatımına riayet etmeyip kanunu uygulamaya geçiren kamu kurumları da olmuştur. Bu kapsamda görevlendirilmiş İSG uzmanı ve hekimine, kanunun 8 inci maddesinin 7 inci bendine istinaden belli bir ödeme de yapılmaktadır.  Memur maaş katsayısı ile 200 gösterge rakamının çarpılması suretiyle hesaplanan bu tutar bir ayda en fazla seksen saate kadar ödenebilmektedir.

0,179797 X 20= 35,96

35,96 X 80= 2876,82 TL

Güncel katsayılara ulaşmak için tıklayın…

İSG uzman ve hekimine ödenen bu tutar brüt tutar olup bu tutardan Damga Vergisi hariç herhangi bir kesintide yapılmamaktadır.

6331 sayılı Kanunun 8/7. Maddesi şu şekildedir;

İşyeri hekimleri ve iş güvenliği uzmanları

(7) Kamu kurum ve kuruluşlarında ilgili mevzuata göre çalıştırılan işyeri hekimi veya iş güvenliği uzmanı olma niteliğini haiz personel, gerekli belgeye sahip olmaları şartıyla asli görevlerinin yanında, belirlenen çalışma süresine riayet ederek çalışmakta oldukları kurumda veya ilgili personelin muvafakati ve üst yöneticinin onayı ile diğer kamu kurum ve kuruluşlarında görevlendirilebilir. Bu şekilde görevlendirilecek personele, görev yaptığı her saat için (200) gösterge rakamının memur aylık katsayısı ile çarpımı tutarında ilave ödeme, hizmet alan kurum tarafından yapılır. Bu ödemeden damga vergisi hariç herhangi bir kesinti yapılmaz. Bu durumdaki görevlendirmeye ilişkin ilave ödemelerde, günlük mesai saatlerine bağlı kalmak kaydıyla, aylık toplam seksen saatten fazla olan görevlendirmeler dikkate alınmaz.

6331 sayılı kanuna ulaşmak için tıklayın…

Şunu da belirtmek isterim ki madde de her ne kadar “Bu ödemeden damga vergisi hariç herhangi bir kesinti yapılmaz.” denilse de İSG uzmanı ve hekimi olarak görevlendirilmiş sözleşmeli veya işçi personelden SGK primi kesmek gerekmektedir. Zira 5510 sayılı Kanunun 80 maddesinin c) bendinde belirtildiği üzere SGK primi anlamında diğer kanunlarda yer alan muafiyetler dikkate alınmamaktadır. Söz konusu maddenin ilgili kısmı aşağıda yer almaktadır.

c) (b) bendinde belirtilen istisnalar dışında her ne adla yapılırsa yapılsın tüm ödemeler ile ayni yardım yerine geçmek üzere yapılan nakdi ödemeler prime esas kazanca tabi tutulur. Diğer kanunlardaki prime tabi tutulmaması gerektiğine dair muafiyet ve istisnalar bu Kanunun uygulanmasında dikkate alınmaz.”

Nitekim yayınlamış oldukları İşveren İşlemleri Genelgesinin 94. Sayfasının 6 no.lu maddesinde;

6- 6331 sayılı İş Sağlığı ve Güvenliği Kanunun 8 inci maddesinin 7 nci fıkrası kapsamında yapılan ödeme ile 5947 sayılı Kanunun 10 uncu maddesi ile 657 sayılı Kanunun Ek-33 üncü maddesinde düzenlenen; sözleşmeli personele ödenen nöbet ücretinin prime tabi tutulup tutulmayacağı

Bu doğrultuda 5510 sayılı Kanunun 80 inci maddesinin (b) bendinde, sigorta primine esas kazanca dahil edilmeyecek ödemeler ayrı ayrı ve sınırlı olarak belirtildiğinden ve (c) bendinde de anılan bentde sayılan ödemeler dışında kalan ve her ne ad altında yapılırsa yapılsın ödenen tutarların tamamının sigorta primine esas kazanca ilave edilmesi hükmüne istinaden 6331 sayılı İş Sağlığı ve Güvenliği Kanunun 8 inci maddesinin 7 nci fıkrası kapsamında sigortalılar yapılan ödemeler ile 5947 sayılı Kanunun 10 uncu maddesi ile 657 sayılı Kanunun Ek 33 üncü maddesinde düzenlenen; sözleşmeli personele ödenen nöbet ücretleri prime esas kazanca dahil edilecektir.

Denmektedir.

Bu durum elbette ki 6331 sayılı Kanunun 8/7 maddesinde yer alan ifadeye muhalefet anlamına gelir. Ancak muhatapları gayet iyi bilir ki SGK ile uğraşmak bir hayli güçtür. Ayrıca işin sonunda eksik prim bildirimi nedeniyle idari para cezasına da muhatap olunabilir. Bu sebeple işverenlerin söz konusu ödemeden SGK primi kesmesi kendilerinin faydasına olacaktır.

İşyeri Hemşiresi İSG ücreti Alabilir Mi?

İşyeri hemşirelerinin bu ücreti hak ettiğine cani gönülden inanmama rağmen maalesef mevcut mevzuatımız buna cevaz vermemektedir. Fakat bu doğrultuda bazı düzenlemeler yapılabilir. 6331 sayılı kanunun 8 inci maddesinin 7 inci bendine istinaden İSG hekimi ve uzmanına ödenen bu tutardan İSG yetki belgesi almış işyeri hemşireleri de faydalanabilmelidir. Nasıl ki hekim ilave iş yapıp kanun kapsamında ücretini alıyor ise ve yine İSG uzmanı da ilave iş yaparak kanun kapsamında ücretini alıyor ise işyeri hemşiresi neden bu ücretten yararlanmasın?

Bu anlamda mevzuatın bir an evvel düzenlenerek işyeri hemşirelerinin de bu ücretten yararlanabilmesinin önü açılmalıdır. Zira hemşirelerimizin iş yükünün iş yeri hekimlerinden veya İSG uzmanlarından daha az olduğunu kimse iddia edemez.

Selim SALTAN 

Lise Mezunu Önlisans Bitirirse Maaşı Ne Kadar Artar


Sosyal Medya hesaplarımızı takip ederek personel mevzuatı ile ilgili paylaşımlarımızdan anında haberdar olabilirsiniz…

Bir Yorum Yazın

Ziyaretçi Yorumları - 0 Yorum

Henüz yorum yapılmamış.