Kadro derecesi nedir? kadro derecesinin maaşa etkisi, kadro derecesinin yüksek olmasının avantajları…
Kadro derecesi nedir? kadro derecesinin maaşa etkisi, kadro derecesinin yüksek olmasının avantajları neler?
657 sayılı Devlet Memurları Kanunu’na tabi olarak çalışan memurların memurlukla ilgili bazı temel kavramları bilmesinde fayda vardır. Bu temel kavramlar derece, kademe, kazanılmış hak aylığı, emekliliğe esas aylık derecesi, kadro derecesi gibi kavramlardır. Kazanılmış hak aylığının ne olduğunu ve kazanılmış hak aylığından sayılan sürelerin neler olduğunu daha önceki bir yazımızda anlatmıştık. İlgili yazımıza ulaşmak için tıklayınız…
Bu yazımızda kadro derecesinin ne olduğunu anlatacağız. Kadro derecesinin ne demek olduğunun iyi anlaşılması çok önemlidir Zira kadro derecesi memur maaşlarının ödenmesinde önemli bir yer tutmakta olup memurlar tarafından da sıkça karıştırılan bir konudur.
Kadro Ne Demek?
Kadro kelimesi dilimizde sıkça kullanılan bir kelimedir. TDK’da kadro kelimesi “Bir kamu kuruluşunun, bir işletmenin, denetim veya yönlendirme işlerini gerçekleştirenler ve bunların taşıdığı ödev, yetki ve sorumlulukların hepsi” olarak tanımlanmıştır. Kadro kelimesi en çok da memuriyette kullanılır. Her memurun bir kadrosu vardır. Zira 657 sayılı kanunun 33. maddesine göre kadrosuz memur çalıştırılamaz.
Memuriyette bir çok hizmet sınıfı bulunmaktadır. Bu hizmet sınıfları 657 sayılı kanunun 36. maddesinde sayılmıştır. Genel İdari Hizmetler Sınıfı, Teknik Hizmetler Sınıfı, Sağlık Hizmetleri Sınıfı gibi…
Öncelikle tüm memurlar bir hizmet sınıfı içerisinde yer alır ve bulundukları hizmet sınıfı içerisinde de bir kadroyu işgal ederler. Örneğin kamuya mühendis olarak atanan bir devlet memurunun hizmet sınıfı Teknik Hizmetler Sınıfıdır. Bu kişinin kadrosu ise Mühendistir. Yani mühendis kadrosuyla teknik hizmetler sınıfında görev yapmaktadır. Bir kadro birden fazla hizmet sınıfı içerisinde yer almaz. Örnek üzerinden devam edecek olursak mühendis kadrosu hem Teknik Hizmetler Sınıfında hem de Genel İdari Hizmetler Sınıfında yer alması gibi bir şey söz konusu değildir.
Kadro Derecesi Nedir?
Her kadronun kendi içerisinde dereceleri vardır. Bu derecelerin nereden başlayacağı ve nereye kadar yükselebileceği Norm Kadro İlke ve Standartlarını belirleyen yönetmelik ile belirlenmiştir. Söz gelimi mühendis kadrosu sekizinci dereceden başlayıp birinci dereceye kadar yükselebilir. Yani göreve yeni başlayan bir mühendisin kadro derecesi en az sekiz olabilir. Dokuzuncu dereceden bir mühendisin çalıştırılması mümkün değildir. Söz konusu mühendis 657 sayılı kanununda yer alan hükümler çerçevesinde yükselmek suretiyle birinci dereceye kadar gelmesi mümkündür. Yine başka bir kadro üzerinden örnek verecek olursak ŞEF kadrosu Genel İdari Hizmetler Sınıfında yer alan bir kadro olup 3 ile 7 dereceleri arasında bulunur. Yani şef kadrosuna atanan bir memurun çalışabileceği en düşük kadro derecesi yedi yükselebileceği en yüksek kadro derecesi de üçtür. Kaç yıl hizmeti olursa olsun şef kadrosunda bulunan bir memur 1 ve 2 dereceli kadrolara atanamaz.
Kadro Derecesinin Maaşa Etkisi Ne?
Devlet memurlarının maaş kalemleri arasında özel hizmet tazminatı adında bir ödeme kalemi bulunur. Özel hizmet tazminatı kadro derecesi esas alınmak suretiyle yapılan bir ödemedir. Dolayısıyla memurun bulunduğu kadro derecesi onun alacağı maaşı üzerinde de önemli bir etkiye sahiptir. Örnek verecek olursak 5. dereceli bir kadroda bulunan mühendisin özel hizmet puanı 152’dir. Bu puanın parasal karşılığı (2021 yılı ikinci dönem katsayıları ile) 2.596,27 TL’dir. Hesabı ise şu şekilde yapılır: 9500 X 0,179797 X 152/100= 2.596,27 TL. Güncel katsayıları görmek için tıklayınız…
Mühendis kadrosundaki bu memurumuzun kadro derecesi bir derece yükselip de 4 dereceli kadroya atanması halinde kendisine ödenen özel hizmet puanı 152’den 160’a yükselecektir. Bu durumda kişinin alacağı özel hizmet tutarı da 2.732,91 TL olacaktır. Yani özel hizmet tazminatında 136,64 TL/Brüt artış olacaktır.
Kadro Derecesi Memurun Yeşil Pasaport Almasında da Etkili
Memurların Hususi Pasaport diğer adıyla Yeşil Pasaport alma hakları bulunmaktadır. Fakat her memur bu pasaportu alamıyor. Yeşil Pasaport almak isteyen memurun 1, 2 veya 3 dereceli kadrolarda bulunması gerekir. Zira 5682 sayılı Pasaport Kanunu’nun 14. maddesinin A fıkrası Hususi Pasaportu sadece 1, 2 ve 3. derecelerde görev yapan memurların alabileceğini açıkça düzenlemiştir. Burada memurun unvanının bir önemi yoktur. Yeter ki 1, 2 veya 3 dereceli bir kadroyu işgal etsin. Bu sebeple Devlet memurlarının kadro dereceleri yeşil pasaport alıp alamayacakları hususunu da belirlemektedir.
3600 Düzenlemesinin Emekli Maaşına Etkisi
Sosyal Medya hesaplarımızı takip ederek personel mevzuatı ile ilgili paylaşımlarımızdan anında haberdar olabilirsiniz…
Bilgilendirici yazınız için teşekkür ederim. Sözleşmeli olarak Haziran 2015te göreve başladım. Sonrasında 2020de 4 yıllık lisans bitirdim ve son kanunla kadroya geçtim. Derece kademem 7/2si mi olacak? Yardımınız için teşekkür ederim.
kadronuzun ne olduğu ve askerliğiniz Haziran 2015’ten önceyse süresini yazarsanız daha doğru bir tespitte bulunabiliriz.
Sözleşmeli zabıt katibi iken son yasal düzenleme ile kadroya geçtim. askerliğim tecilli.
Merhabalar kolay gelsin çok acil eğitmen kademe derece 7/3 ek gösterge ne kadar
Yan ödeme ne kadar
Özel hizmet puanı ne kadar
Ek tazminat ne kadar
Biz hesapladık ama arkadaşımızın düşük çıktı gibi
7/3 kademe ve derece verdik
500 iş gücü zammı
Ek ödeme 90
Özel hizmet 49 verdim
Ve en önemlisi kıdem puanı hesaplanacak mı ayrıca kümülatif toplamlarının yıl içinde aldığı maaşların hepsini hedapladım
Merhaba,
Sorularınızın bir çoğuna cevap olacak bir yazımız mevcuttur. https://iscimemur.net/egitmen-kadrosunda-bulunan-memurlarin-ek-gosterge-ek-odeme-yan-odeme-ve-ozel-hizmet-puanlari/
Kıdem aylığı için ilgili kişinin bir yıllık hizmetini tamamlamış olması gerekir. Eğitmen kadrosunda olup kazanılmış hak aylığını 7/3 hesaplanmışsanız o halde bu kişinin sözleşmeli olarak çalıştığı süreler ile varsa askerlik süresi toplamı zaten bir yıldan fazladır demek ki. Bu durumda kıdem puanı hesaplayıp kıdem aylığı ödemelisiniz.
Kümülatif matrahla ilgili sorunuza gelince, sözleşmeliden memuriyete geçen kişilerin sözleşmelideki vergi matrahlarını memuriyete de taşıyarak (birleştirerek) işlem yapmalısınız. Çünkü statü değişikliği olsa bile işveren değişmemektedir.