Kazanılmış Hak Aylığı Nedir, Kazanılmış Hak Aylığında Değerlendirilen Süreler Neler?

Kazanılmış hak aylığı ne demek. Çoğu kez karıştırılan bir konu olsa da en basit haliyle anlatıp kazanılmış hak aylığında değerlendirilen süreleri sıraladık… (Okuma Süresi: 3 dk)

Kazanılmış Hak Aylığı Nedir, Kazanılmış Hak Aylığında Değerlendirilen Süreler Neler?
Yayınlama: 02.06.2021
A+
A-

Kazanılmış Hak Aylığı Nedir?

Kazanılmış hak aylığını, 657 sayılı Devlet Memurları Kanunu’na göre memurun öğrenim durumu ve hizmet sınıfı gibi hususların değerlendirilmesiyle tespit edilen memuriyete giriş derece ve kademesine yine aynı kanunda yer alan ilavelerin yapılması suretiyle bulunacak derece ve kademe üzerinden hesaplanan aylık olarak tanımlamak mümkündür.

Kazanılmış hak aylığına esas aylık derecesi, 657 sayılı Devlet Memurları Kanununa tabi olarak geçirilen ya da ilgili mevzuatı gereğince bu kapsamda geçmiş gibi değerlendirilen hizmet süreleri ile öğrenim durumu veya kariyeri dikkate alınarak uygulanan derece veya kademe ilerlemeleri sonucunda ulaşılan derece ve kademeyi ifade etmektedir.

Kişinin memuriyete giriş derece ve kademesinin tespiti kişinin öğrenim durumu ve hizmet sınıfı gibi hususlar değerlendirilmesiyle yapılmakta olup bu tespitin yapılmasında 657 sayılı Devlet Memurları Kanunu’nun 36. maddesi hükümleri uygulanmaktadır. Söz konusu kanunun bahsi geçen maddesindeki “ORTAK HÜKÜMLER” başlığı altında yer alan tabloda sınıfların öğrenim durumlarına göre giriş ve yükselebilecek derece ve kademeler düzenlenmiştir.

Örneğin 2 yıl süreli yükseköğrenimi bitirenler memuriyete 10. derecenin 2. kademesinden başlayıp 1. derecenin son kademesine kadar ilerlerken 4 yıl süreli yükseköğrenimi bitirenler memuriyete 9. derecenin 1. kademesinden başlayıp 1. derecenin son kademesine kadar ilerlemektedir. Burada dikkat edilmesi gereken en önemli hususlardan biride tablo üzerinden tespit edilecek memuriyete giriş derece ve kademesine yine aynı tablonun devamında sıralanmış olan hususların ilave edilmesi gerekliliğidir.

Örnek vermek gerekirse; yukarıda 4 yıl süreli yükseköğrenimi bitirmiş olan bir kişinin memuriyete giriş derece ve kademesinin 9/1 olduğunu söylemiştik. Fakat bitirilen yükseköğrenim şayet mühendislik fakültesi ise bu kişi 657 sayılı kanunun 36. maddesinin A bendinin 2. maddesine göre giriş derece ve kademesine bir derece ilave edileceğinden memuriyete 8. Derecenin 1. Kademesinden başlatılacaktır. Yine yukarıdaki bir diğer örneğimizde 2 yıl süreli yükseköğrenim bitirenlerin memuriyete giriş derece ve kademesinin 10/2 olduğunu söylemiştik. Fakat bitirilen yükseköğretim şayet örneğin Makine gibi teknik bir bölüm ise bu kişi eğer memuriyete (Teknik Hizmetler Sınıfında bir Tekniker olarak alınacaksa) giriş derece ve kademesine bir derece ilave edilmek suretiyle 9. derecenin 2. kademesinden başlatılacaktır. Yok, eğer aynı kişi Teknik Hizmetler sınıfında değil de Genel İdari Hizmetler Sınıfında memuriyete girecekse zaten 10. derecenin 2. kademesinden memuriyete başlatılacağı hususunu yukarıda söylemiştik.

Memur Kadrosundan Bilgisayar İşletmeni Kadrosuna Geçişte Sınav Şartı Var Mı?

Peki, aynı kişi memuriyete GİH sınıfında başladıktan sonra unvan değişikliği sınavı ile birlikte Teknik Hizmetler Sınıfına geçerse ne olacaktır? Böyle bir durumun gerçekleşmesi halinde bu kez intibak işlemi yapılarak bulunduğu derece ve kademeye 657 sayılı Kanunun 36. Maddesinin A-4. Maddesi gereğince 1 derece ilave edilecektir.

657. sayılı kanunun 36. Maddesinde okul, bölüm, hizmet sınıfı, yüksek lisans yapılması durumu, doktora yapılması durumu, hafızlık belgesine sahip olunması durumu gibi ve daha birçok husus için derece veya kademe ilaveleri düzenlenmiştir. Her bir madde ayrı bir yazı konusu yapılabilir. O yüzden daha fazla teferruata girilmeyecektir. İlgilenen okuyucular detaylar için 657 sayılı kanunun 36. Maddesini inceleyebilir.

Aynı kanunun bahsi geçen maddesinde hizmet sınıfları da düzenlenmiştir. Bu hizmet sınıfları Genel İdari Hizmetler Sınıfı, Teknik Hizmetler Sınıfı, Sağlık Hizmetleri ve Yardımcı Sağlık Hizmetleri Sınıfı, Eğitim ve Öğretim Hizmetleri Sınıfı, Avukatlık Hizmetleri Sınıfı, Din Hizmetleri Sınıfı, Emniyet Hizmetleri Sınıfı, Jandarma Hizmetleri Sınıfı, Sahil Güvenlik Hizmetleri Sınıfı, Yardımcı Hizmetler Sınıfı, Mülki İdare Amirliği Hizmet Sınıfı, Milli İstihbarat Hizmetleri Sınıfı olmak üzere 11 gruba ayrılır.

Özetle; kazanılmış hak aylığı süresi ve tekabül ettiği derece/kademe öğrenim durumu ve hizmet sınıfı gibi hususların değerlendirilmesiyle tespit edilen memuriyete giriş derece ve kademesine 657 sayılı kanunun 36. Maddesi Ortak Hükümler başlığında yer alan ilavelerin eklenmesi, memuriyette geçen her bir yıl için bir kademe ve her üç yıl için bir derece ilave edilmesi, memuriyette geçmemesine rağmen Ortak Hükümlerde yer alan şartların sağlanması durumunda memuriyette geçmiş gibi kabul edilen sürelerin ilavesi, sözleşmeli personel olarak geçirilen sürelerin tamamı, memuriyetten önce veya memuriyet sırasında yapılıp yapılmadığına bakılmaksızın muvazzaf askerlikte geçen sürelerin eklenmesi suretiyle belirlenmektedir.


Sosyal Medya Hesaplarımız

Bizi İnstagram dan Takip Etmek İçin @iscimemurnet instagram

Bizi Twitter dan Takip Etmek İçin@iscimemur.net twitter

Facebook İnsan Kaynakları Grubumuza Katılmak İçin @iscimemur.net facebook 

Yabancı Dil Tazminatı Hakkında Bilinmesi Gerekenler

 

 

Bir Yorum Yazın

Ziyaretçi Yorumları - 0 Yorum

Henüz yorum yapılmamış.