Kefalete tabi görevlerden ayrılanlarla ilgili yapılacak iş ve işlemler
Belediyelerde para ve menkul kıymetler ile ayniyatı (kurumlarda eşya ve araç gereç işlerine, demirbaşlara bakan bölüm) elinde tutan ve bunların giriş-çıkışından sorumlu olan veznedar, tahsildar, ambar memuru, taşınır kayıt yetkilileri ve tevzi memurları kefalete bağlı olmaları nedeniyle maaşlarından kefalet kesintisi yapılmaktadır.
Belediyelerde bu işlemler 2489 sayılı Kefalet Kanunu kapsamında yürütülmektedir.
Bu yazımızda daha önce kefaletli bir görev yürütmekte iken çeşitli nedenlerle görevlerinden ayırılan veya ölen çalışanların sandıkta birikmiş aidatlarının sandıktan talep edilmesi ile ilgili hususları değerlendireceğiz.
Bilindiği üzere uzun yıllar bu görevlerde bulunanların bu görevlerinden ayrılmaları sonucunda insan kaynakları tarafından bu çalışanlara ait birikmiş aidatların sandıktan istenilmesi unutulabilmekte veya gerek bu tutarların talep edilmesi gerekse eksik bilgi sebebiyle iade süreci uzayabilmektedir.
Bu bağlamda doğru bir işlem sırası takip etmek önem arz etmektedir. Bu sebeple kefaletli görevden ayrılmaları iki ayrı kategoriye ayırmak gerekecektir.
Ayrılma şekli;
1- Ölüm Veya Emeklilik Nedeniyle Ayrılma
2- Diğer Nedenlerle Ayrılma
1- Ölüm Veya Emeklilik Nedeniyle Ayrılmalarda Sırasıyla Yapılması Gereken İş ve İşlemler
– Öncelikle kefaletli görevden dolayı bu kişilerin zimmet suçu olup olmadığı tespit edilecektir.
– Kişinin zimmet suçu bulunmaması durumunda ilgililerden veya varislerinden 1. yarı aidatlarının ödenebilmesi için dilekçeleri alınacaktır. Örnek dilekçe için tıklayın…
– Alınan dilekçeler kişinin çalıştığı ilgili müdürlüğe sevk edilerek dilekçe üzerine “KİŞİ KEFALETLİ GÖREVDE ÇALIŞMIŞ OLUP ZİMMET SUÇU BULUNMAMAKTADIR.” şeklinde bir ibare yazdırılmalı, ayrıca bu evrak birim sorumlularınca kaşelenip imzalanmalı ve mühürlenmelidir.
– Eğer çalışanın kefalet cüzdanı bulunuyorsa bu cüzdan, bulunmuyorsa bir Excel formatında (örnek format) yıllar itibari ile kesinti listesi düzenlenerek gerek cüzdan gerekse hazırlanan excel ilgili birim tarafından kaşe, imza ve mühürle onaylanmalıdır. Örnek Excel listesi için tıklayın…
– Bu listenin oluşturulması noktasında TL ile YTL arasında çevirme işlemleri unutulmamalıdır.
– Ayrıca gereksiz yazışmalara yer vermemek adına Kefalet Sandığı aranarak oluşturulan listede tespit edilen tutarlar teyitleşilmelidir.
– Teyitleşilen tutar dikkate alınarak kefaletli görevden ayrılanlar için “Kefalet Reddiyat Tahakkuk Varakası” (belge) evrakı bütün sütunları dikkatlice ve eksiksiz olarak doldurulmalı ve yine kaşe, imza ve mühürle onaylanmalıdır. Reddiyat Tahakkuk Varakası için tıklayın…
Bu işlemlere müteakip Kefalet Sandığına yazılacak üst yazıya;
Eklenmeli ve İçişleri Bakanlığı Özel İdare Ve Belediyeler Kefalet Sandığına gönderilmelidir.
Bu işlemlere müteakip sandık tarafından ilgililere sandıkta birikmiş 1. Yarı aidatları ödenecektir.
Bu işlemde önemli nokta emeklilik ve ölüm nedeni ile ayrılmalarda emekli veya ölüm tarihi itibariyle bu evrakların beklenmeksizin gönderilmesidir.
İkinci uygulamada ise durum farklıdır.
İlgililerin kefalet aidatlarına ilişkin 2. Yarı taksiti emeklilik veya ölüm tarihlerini takip eden 3. Yılın sonunda geri ödenmektedir. Dilekçe örneği için tıklayın…
Not: Dilekçenin ikinci satırındaki ilgili alanın “Bu sebeple sandıkta birikmiş 2. Yarı kefalet aidatlarımın ödenebilmesi için…” şeklinde düzenlenmesi yerinde olacaktır.
Sandıkça bu ödemenin yapılabilmesi için ilgililerden tekrar Dilekçe (Örnek Dilekçe 2 Yarı) alınması gerekir. Bu dilekçe üzerine “KİŞİ KEFALETLİ GÖREVDE ÇALIŞMIŞ OLUP ZİMMET SUÇU BULUNMAMAKTADIR.” Şeklinde bir ifadeye yer verilerek bu alan sorumlu kişilerce kaşe, imza ve mühür yapıldıktan sonra üst yazı ekinde İçişleri Bakanlığı Özel İdare Ve Belediyeler Kefalet Sandığına Başkanlığına gönderilmelidir. Bu şekilde işlem tamamlanmış olacaktır.
2- Diğer Nedenlerle Ayrılmalarda Belediyelerin Sırasıyla Yapması Gereken İş ve İşlemler
Bu biçimde ayrılmalarda da yukarıda belirtilen hususlar sırasıyla takip edilerek işlem yapılacaktır.
Buradaki tek fark 1. Yarı aidatlarının ödenebilmesi için 2489 sayılı Kefalet Kanunu’nun 5 inci maddesinin (a) bendine istinaden üst yazı ve ekleri ilgililerin görevden ayrılmalarını takip eden yılın mart ayı içerisinde gönderilmesi gerekmektedir.
Bu ayrıntı hariç diğer iş ve işlemler birinci uygulamanın aynısıdır.
Takdir okuyucunundur.
Mehmet YURDCU
Tavşanlı Belediyesi / Kütahya
Yazarın Tüm Yazıları İçin Tıklayın…
www.iscimemur.net Whatsapp kanalımız yayında. Kanalımızı Whatsapp üzerinden takip ederek paylaşımlarımıza anında ulaşabilirsiniz.
Kanal yöneticileri de dahil hiçbir takipçi numaranızı veya kimliğinizi görüntüleyemez.
Whatsapp Kanalımıza katılmak için tıklayın…
Telegram kanalımıza katılmak için tıklayın >> t.me/iscimemurnet
iscimemur.net’i twitter da takip etmek ister misiniz? Tıklayın