Konaklama ve gündelik ödemelerinin kurumca karşılanması durumunda bu ödemeler gelir vergisine tabi tutulur mu?

Konaklama ve gündelik ödemelerinin kurumca karşılanması durumunda bu ödemeler gelir vergisine tabi tutulur mu?
Yayınlama: 31.05.2022
A+
A-

Konaklama ve gündelik ödemelerinin kurumca karşılanması durumunda bu ödemeler gelir vergisine tabi tutulur mu?


T.C.

GELİR İDARESİ BAŞKANLIĞI

KOCAELİ VERGİ DAİRESİ BAŞKANLIĞI

(Mükellef Hizmetleri Grup Müdürlüğü)

Sayı: B.07.1.GİB.4.41.15.01-GVK-2010/6-54

Konu: Konaklama ve gündelik ödemelerinin kurumca karşılanması.

Tarih: 25/10/2010

ÖZELGE

İlgide kayıtlı özel talep formunuzda, Enstitünüzde görevli personele yurtiçi görevlendirmeden dolayı yapılan yurtiçi yolluk ödemelerinden, Gelir Vergisi Kanununun 24 üncü maddesinin (2) numaralı bendi gereği gelir vergisi tevkifatı yapıldığı, ulaşımlarda mutad vasıta seçildiği için gelir vergisi tevkifatı yapılmadığı, konaklama ve gündeliklerde 6245 sayılı Harcırah Kanununa tabi olmadan ödeme yaptığınız, bu ödemelerden Bütçe Kanunu ile belirlenen en yüksek limitleri aşan kısımlar üzerinden kesinti yaptığınız, konaklama ücretlerini fatura karşılığı mutemet olan personele ya da otelin banka hesabına direkt olarak yatırdığınızı ve personele bir menfaat sağlanmadığı belirtilerek, bu ödemeler üzerinden gelir vergisi tevkifatı yapılmasına devam edilip edilmemesi hususunda görüş istenilmektedir.

Bilindiği üzere, 193 sayılı Gelir Vergisi Kanununun 61 inci maddesinde, “Ücret işverene tabi ve belirli bir işyerine bağlı olarak çalışanlara hizmet karşılığı verilen para ve ayınlar ile sağlanan ve para ile temsil edilebilen menfaatlerdir.

Ücretin ödenek, tazminat, kasa tazminatı (Mali sorumluluk tazminatı), tahsisat, zam,avans, aidat, huzur hakkı, prim, ikramiye, gider karşılığı veya başka adlar altında ödenmiş olması veya bir ortaklık münasebeti niteliğinde olmamak şartı ile kazancın belli bir yüzdesi şeklinde tayin edilmiş bulunması onun mahiyetini değiştirmez…” hükmü yer almıştır.

Aynı Kanunun 24 üncü maddesinin (2) numaralı bendinde ise “Harcırah Kanunu kapsamı dışında kalan müesseseler tarafından idare meclisi başkanı ve üyeleri ile denetçilerine, tasfiye memurlarına ve hizmet erbabına (Harcırah Kanununa tabi olsun olmasın her türlü sözleşmeli personel dahil) verilen gerçek yol giderlerinin tamamı ile yemek ve yatmak giderlerine karşılık verilen gündelikler (Bu gündelikler aynı aylık seviyesindeki Devlet memurlarına verilen gündeliklerden fazla ise veya Devletçe verilen gündeliklerin en yüksek haddini aşarsa, aradaki fark ücret olarak vergiye tabi tutulur.)” in gelir vergisinden istisna edildiği hükme bağlanmıştır.

Konuya ilişkin olarak yayımlanan 138 Seri No.lu Gelir Vergisi Genel Tebliğinin “3.Fiili Yemek ve Yatmak Giderleri” başlıklı bölümünde, “2772 sayılı Kanunun 3 üncü maddesi ile değişik Gelir Vergisi Kanununun 24 üncü maddesinin 2 numaralı bendine göre Harcırah Kanunu kapsamı dışında kalan müesseseler tarafından hizmet erbabına ödenen fiili yemek ve yatmak giderleri 1.1.1983 tarihinden itibaren Devlet Memurlarına ödenen gündeliklerle mukayesede dikkate alınmayacaktır. Ancak, yemek ve yatmak giderlerinin tevsik edilmemesi halinde, bu giderlere karşılık olarak verilen gündeliklerin aynı aylık seviyesindeki Devlet Memurlarına verilen miktarı veya Devletçe verilen gündeliklerin en yüksek haddini aşan kısmının ücret olarak vergiye tabi tutulması gerekir.

Diğer taraftan, anılan personele fiili yemek ve yatmak giderleri dışında gündelik de ödendiği takdirde bu gündeliklerin tamamının ücret olarak vergiye tabi tutulması gerekecektir.” açıklamasına yer verilmiştir.

Buna göre, Harcırah Kanunu kapsamı dışında kalan Enstitünüz tarafından asli görev mahalli dışındaki görevlendirmeler nedeniyle yemek ve yatmak giderleri karşılığı fiili tutarı belgelendirmek kaydıyla ödeme yapıldığında bu ödemelerin herhangi bir sınırlamaya tabi tutulmaksızın bütünüyle vergiden istisna edilmesi gerekir.

Yemek ve yatma giderlerini belgelendirmeden bu giderlere karşılık gündeliğin nakit olarak ödenmesi halinde ise vergiden istisna edilecek tutar, aynı aylık seviyesindeki Devlet memuruna aynı amaçla verilen gündelik tutarı ile sınırlı olup, bu miktarı veya Devletçe verilen gündeliklerin en yüksek haddini aşan kısmın ücret olarak vergiye tabi tutulması gerekir.

Ancak, yemek ve yatma giderlerine ilişkin belgelerin Enstitünüz adına düzenlenmesi ve mal ve hizmet bedellerinin alacaklı bulunan kişilere Enstitünüzce doğrudan ödenmesi halinde bu ödemelerin ücret olarak değerlendirilmeyeceği tabiidir.

Bilgi edinilmesini rica ederim.

Konaklama ve gündelik ödemelerinin kurumca karşılanması durumunda bu ödemeler gelir vergisine tabi tutulur mu?

(*)     Bu Özelge 213 sayılı Vergi Usul Kanununun 413.maddesine dayanılarak verilmiştir.

(**)   İnceleme, yargı ya da uzlaşmada olduğu halde bu konuya ilişkin olarak yanlış bilgi verilmiş ise bu özelge geçersizdir.

(***) Talebiniz üzerine tayin edilmiş olan bu özelgeye uygun işlem yapmanız hâlinde, bu fiilleriniz dolayısıyla vergi tarh edilmesi icap ederse, tarafınıza vergi cezası kesilmeyecek ve tarh edilen vergi için gecikme faizi hesaplanmayacaktır.


Görüş Arama Sayfamız İçin Tıklayın


Görevde Yükselme ve Unvan Değişikliği Sınavı Denemeleri İçin Tıklayın


Bizi Twitter da takip etmek ister misiniz? Tıklayın

iscimemur.net özellikle yerel yönetimlerde çalışan memur, işçi ve sözleşmeli personelin çalışma hayatı içerisinde karşılaştıkları özlük veya bordro konularındaki sorulara mevzuatsal dayanakları ile birlikte cevap bulabilecekleri bir platformdur.
Bir Yorum Yazın

Ziyaretçi Yorumları - 0 Yorum

Henüz yorum yapılmamış.