KYK Borçlarına Af Gelecek Mi? İlk Kabine Toplantısı Ne Zaman?
Üniversite öğrenimi sürecinde Kredi ve Yurtlar Kurumundan eğitim kredisi alarak masraflarının bir kısmını bu şekilde karşılayan gençler üniversiteyi bitirdiklerinde büyük bir şokla karşı karşıya kalıyor. Sebebi ise üniversite eğitimleri süresince Devletten aldıkları geri ödemeli eğitim kredisi.
Elbette bu krediyi alan bütün öğrenciler aldıklarının bir burs değil kredi olduğunu, dolayısıyla bir gün geri ödeyeceklerini biliyorlardı. Fakat bilmedikleri şey aldıkları kredinin dört-beş misli ile geri isteneceğiydi. Yani kaşıkla verilenin kepçeyle geri isteneceğinden haberleri yoktu. İşte mağduriyette burada başlıyor.
Eğitim süresince alınan krediler faiz ve enflasyon gibi eklemelerle birlikte artık baş edilemeyecek meblağlara ulaşmış durumda. Borçlarını ödeyemeyenler hakkında ise haciz işlemi başlatılıyor. Türkiye’de 5 milyondan fazla kişinin kyk borcu varken 400 bin civarında kişi ise icralık durumda bulunuyor.
Peki, gençler ne yapmalı?
İş mi kurmalı, kyk borcunu mu ödemeli?
Düğün mü yapmalı, kyk borcunu mu ödemeli?
Ev veya araba mı almalı yoksa kyk borcunu mu ödemeli?
Gençler ne yapmalı…
Seslerini duyurmak için başta sosyal medya olmak üzere imkan buldukları her alanda organize olan gençlerin talepleri ise oldukça basit ve makul. Onlar eğitim kredilerindeki faizin silinmesini istiyorlar. Böylece borç yükü hafifleyerek ödenmesi mümkün tutarlara gerileyecek.
Twitter’da tesadüfen denk geldiğimiz KYK Borçluları Hareketi sayfası da borçlu gençlerin sesini duyurmak için oluşturulmuş bir platform. Gerçekten çok üzücü hikayeler var. Gençler dertlerini ve taleplerini anlatıp yetkililerden yardım istiyor.
Üniversite öğrencileri ve mezunlarının yoğun gayretiyle gündeme taşınan bu sorundan Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’da haberdar olmuş ve bir konuşmasında konuyla ilgili adım atılacağı müjdesini vermişti. İstanbul Saraçhane Meydanı’nda “15 Temmuz Demokrasi ve Milli Birlik Günü Anma Programı” na katılan Cumhurbaşkanı Erdoğan burada yaptığı konuşmada kyk borçlarına değinerek;
”Faizin en büyük düşmanı biziz. Allah nasip ederse ilk kabine toplantımızdan sonra bu konuyla ilgili açıklamayı yapacağız. Ve biz gençlerimizi faize kurban etmeyiz.”
açıklamasını yapmıştı.
Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın konuşmasında bahsettiği ilk kabine kabine toplantısı çok büyük bir ihtimalle 18 Temmuz 2022 Pazartesi günü gerçekleştirilecek. Yani milyonlarca öğrenci ve mezun büyük bir ümitle bu günü bekliyor olacak.
Peki nasıl bir çözüm getirilecek, neler konuşuluyor?
Ana para ile ilgili herhangi bir af veya indirimin yapılmayacağı buna karşın ana paraya uygulanan faiz oranında belli bir indirime gidilebileceği veya faizin tamamen sıfırlanabileceği öne çıkan düşünceler arasında yer alıyor. İcralık olanlarla ilgiliyse bir yapılandırma veya af gibi uygulamalarda gündeme gelebilir.
Cumhurbaşkanı Erdoğan konuşmasının devamında;
“Hatta daha da ileri gidiyorum. Enflasyona da kurban etmeyiz.
Biz çalışmamızı yapıyoruz ve kabine toplantımızdan sonra da gerekli açıklamayı yapacağım…” demişti.
Bu açıklamadan yola çıkarak kyk borçlarına ilişkin sadece faiz düzenlemesi değil aynı zamanda enflasyona ilişkinde düzenleme de yapılacağını söyleyebilir miyiz? Borç yükünün enflasyon ile bağı kesilecek mi? İşte bu soruların tamamının cevabı ilk kabine toplantısı sonrasında netlik kazanmış olacak.
Tavsiye ve Değerlendirme
Maalesef ülkemizin en büyük sorunlarından birisi işsizlik. Devlet her ne kadar farklı istihdam sahaları oluşturacak şekilde yeni teşvikler ve projeler hayata geçirme gayretinde olsa da genç nüfusun fazlalığı bu çabaları yetersiz bırakabiliyor. Çünkü ülkemizin müthiş bir genç nüfus potansiyeli var.
Bugün üniversiteden mezun olan bir genç bütün bir üniversite hayatı boyunca kariyeri ile ilgili kurduğu hayalleri ve yaptığı planları bir kenara iterek günün şartlarına uygun bir şekilde iş arayışı içerisine girmektedir. Maalesef durum çoğunlukla bu şekilde olmakta ve nihayetinde gençler belki de hiç düşünmedikleri bir sektörde, hiç istemedikleri bir işin talibi olmaktadır. Onları bu şekilde davranmaya zorlayan bir çok nedenden biriside şüphesiz ki KYK borcudur. Zira üniversiteden daha yeni mezun olmuş bir gencin önüne yüklü miktarda borç koymak demek onun motivasyonunu bozmak demektir. Bunun yanı sıra bahsi geçen borç gencin hayal kurmasının önünü de tıkayacaktır. Çünkü artık gencin düşünmesi gereken bir borç vardır ve bu borç ödenmedikçe artmakta hatta katlanmaktadır.
Halbuki genç dediğimiz kişiler iş seçme lüksüne sahip olabilmelidir. Onları bu lüksten mahrum bırakıp ‘ne iş olsa yaparım’ noktasına zorlayacak bir borç yükü gençlerin kapasitesinin önündeki en büyük engellerden biridir. Dolayısıyla daha güçlü, girişken ve üretken bir gençlik için bu borç yükünün gençlerin sırtından kaldırılması gerekir.
Faiz borcunu silmek, enflasyona karşı öğrencileri korumak gibi uygulamalardan ziyade Devlet verdiği kyk kredilerinin tamamını silmelidir. Yani Devlet kredi değil tüm öğrencilere burs vermelidir.
İsteyen bununla ihtiyaçlarına kullansın, isteyen de biriktirip kuracağı işe sermaye yapsın veya gezip dolaşıp yeni yerler görsün, ufkunu genişletsin.
Kim ne yaparsa yapsın en nihayetinde kazanan yine ülkemiz olacaktır. Çünkü gençlik bizim gençliğimizdir…
MAAŞ HESAPLAMA PROGRAMLARIMIZ
⇒ Memur Maaşı Hesaplama Programımız için Tıklayın
⇒ Sözleşmeli Personel Maaşı Hesaplama Programımız İçin Tıklayın
HERKES İÇİN DENEME SINAVLARI
⇒ Deneme Sınavlarına Katılmak İçin Tıklayın
⇒ iscimemur.net’i twitter da takip etmek ister misiniz? Tıklayın