Memur 30 günlük yıllık izini ne zaman hak eder? Soru-Cevap

Memur 30 günlük yıllık izini ne zaman hak eder? Soru-Cevap
Yayınlama: 23.01.2024
A+
A-

Memur 30 günlük yıllık izini ne zaman hak eder?

Soru: …. Belediyesinde memur olarak çalışmaktayım. 10.01.2024 tarihi itibari ile hizmetim 10 yılı aşacaktır. 657 sayılı Kanunun 102 inci maddesinde belirtilen 30 günlük izni ne zaman hak ederim?

Cevap;

657 sayılı Devlet Memurları Kanununun “Yıllık izin” başlıklı 102 nci maddesinde;

Devlet memurlarının yıllık izin süresi, hizmeti 1 yıldan on yıla kadar (On yıl dahil) olanlar için yirmi gün, hizmeti on yıldan fazla olanlar için 30 gündür. Zorunlu hallerde bu sürelere gidiş ve dönüş için en çok ikişer gün eklenebilir.” hükmü yer almaktadır.

06/06/2002 tarihli Resmi Gazete ‘de ise 154 seri no.lu Devlet Memurları Kanunu Genel Tebliği yayımlanmış olup bu tebliğde;

“Bu itibarla, uygulama birliğinin sağlanması, ihtilafların kısa sürede çözümlenmesi ve gereksiz yargılama gideri ödenmemesi bakımından;

1-Yıllık izin sürelerinin hesabında, hangi statüde olursa olsun kamu kurum ve kuruluşlarında geçen hizmet süreleri ile kamu kurum ve kuruluşlarında geçmese dahi devlet memurlarının kazanılmış hak aylıklarında değerlendirilen hizmet sürelerinin dikkate alınması gerekmektedir.

….” İfadesi yer almıştır.

Devlet Personel Başkanlığının 10 hizmet yılını tamamlayan memurun ilave 10 günlük izne ne zaman hak kazanacağı hususundaki mütalaasında ise;

“… Belediyesinde sözleşmeli personel olarak geçen hizmet sürelerinin, 154 seri nolu Devlet Memurları Kanunu Genel Tebliğinde yer alan “hangi statüde olursa olsun kamu kurum ve kuruluşlarında geçen hizmet süreleri” kapsamında olduğu değerlendirildiğinden bu sürelerin Devlet memurunun yıllık izne esas hizmet süresinin tespitinde dikkate alınması gerektiği,

– Teknik Hizmetler Sınıfında mimar olarak görev yapan memurun özel sektörde mimar olarak geçen hizmet sürelerinin sigortalı olarak geçmesi kaydıyla 657 sayılı Kanunun 36/C-1 maddesi uyarınca kazanılmış hak aylığında değerlendirilmesi sebebiyle kazanılmış hak aylığında değerlendirilen bahsi geçen sürelerin de yıllık izne esas hizmet süresinin tespitinde dikkate alınacağı,

– Yıllık izne esas hizmet süresinizin yukarıda yer verildiği şekilde hesaplanması neticesinde 10 hizmet yılını doldurulduğunuz gün ilave 10 günlük yıllık iznin, yıllık izin süresinize eklenmesi gerektiği, dolayısıyla 10 hizmet yılını doldurulduğunuz 2016 Yılı için 30 gün yıllık izin hakkınızın bulunduğu, mütalaa edilmektedir.” Denilmektedir.

Yukarıda belirtilen mevzuat çerçevesinde;

Yıllık izin sürelerinin hesabında, hangi statüde olursa olsun kamu kurum ve kuruluşlarında geçen hizmet süreleri ile kamu kurum ve kuruluşlarında geçmese dahi Devlet memurlarının kazanılmış hak aylıklarında değerlendirilen hizmet sürelerinin 10 yılı aşması durumunda memurlar 30 günlük izin hakkı elde edecektir.

Burada dikkat edilmesi gereken husus 10 hizmet yılının, yılın herhangi bir gününde doldurulsa bile memurun bu hakkı elde edeceğidir.

Dolayısıyla tarafınıza 1/1/2024 tarihinde 20 gün izin tanımlandıktan sonra, 10/01/2024 tarihinde de 10 hizmet yılını doldurduğunuz için ilave 10 gün daha izin hakkı yine tarafınıza tanımlanacaktır.

Örnek: Tahsin Bey 10/01/2014 tarihinde Ç Belediyesinde göreve başlamıştır. Tahsin Beyin 2023 yılından 8 gün yıllık izin hakkı kalmıştır. Kendisine 2024 yılı için 1/1/2024 tarihinde 20 gün daha izin tanımlanmıştır.

10/1/2024 tarihine gelindiğinde ise Tahsin Bey 10 hizmet yılını doldurduğu için ilave 10 gün daha izin hakkı elde edecektir.

Son durumda Tahsin Beyin 2023 ve 2024 yılı toplam izinleri 38 gün olmuştur.

Bir sonraki yılda yani 1/1/2025 tarihinde ise 2025 yılı için Tahsin Beye 30 gün yıllık izin tanımlanacaktır.

Takdir okuyucunundur…

Mehmet YURDCU

Tavşanlı Belediyesi  / Kütahya

Yazarın Tüm Yazıları İçin Tıklayın…


www.iscimemur.net Whatsapp kanalımız yayında. Kanalımızı Whatsapp üzerinden takip ederek paylaşımlarımıza anında ulaşabilirsiniz.

Kanal yöneticileri de dahil hiçbir takipçi numaranızı veya kimliğinizi görüntüleyemez.

Whatsapp Kanalımıza katılmak için tıklayın…


Telegram kanalımıza katılmak için tıklayın >> t.me/iscimemurnet


iscimemur.net’i twitter da takip etmek ister misiniz? Tıklayın

Bir Yorum Yazın

Ziyaretçi Yorumları - 0 Yorum

Henüz yorum yapılmamış.