Memur Kadrosundan Bilgisayar İşletmeni Kadrosuna Geçişte Sınav Şartı Var Mı?

Memur kadrosundan Bilgisayar İşletmeni kadrosuna sınavsız bir şekilde geçmek mümkün müdür? Memur kadrosunda bulunan herkesin bilmesi gereken hususlar… (Okuma Süresi: 2 dk)

Memur Kadrosundan Bilgisayar İşletmeni Kadrosuna Geçişte Sınav Şartı Var Mı?
Yayınlama: 18.06.2021
A+
A-

Düz Memur kadrosunda olup da Bilgisayar İşletmeni kadrosuna geçmek isteyenlerin en çok merak ettiği husus bu işlem için unvan değişikliği sınavına girmelerinin gerekip gerekmediği veya bu geçiş için gerekenlerin ne olduğudur.

 

Memur kadrosu ile Bilgisayar İşletmeni kadrosu arasında hem maaş anlamında fark vardır hem de özlük hakları bakımından bir takım farklar mevcuttur. Bu farklardan önemli bir tanesi de Memur kadrosundaki personeller en fazla 5. Dereceli kadroya kadar yükselebildiklerinden Yeşil Pasaport alma haklarının bulunmamasıdır.

Oysa Bilgisayar İşletmeni Kadrosunda bulunanlar Norm Kadroya göre 3. Dereceli kadroya kadar yükselebildiklerinden Yeşil Pasaport alma şartlarından olan “birinci, ikinci ve üçüncü dereceli kadrolarda bulunmak” şartını sağlayarak bu imkândan yararlanabilmektedirler.

Bu durum ise Memur kadrosundaki personellerin kadro ünvanlarını değiştirerek V.H.K.İ veya Bilgisayar İşletmeni kadrosuna geçmek istemelerine neden olmaktadır.

 

Bu yazımızda bu geçiş işleminin nasıl mümkün olabileceğini, mevzuatsal dayanağını ve yapılması gereken işlemleri anlatacağız.

2 Temmuz 2020 tarihli Resmi Gazetede yayımlanarak yürürlüğe giren Belediye ve Bağlı Kuruluşları ile Mahalli İdare Birlikleri Personelinin Görevde Yükselme ve Unvan Değişikliği Esaslarına Dair Yönetmeliğinin (Yönetmeliği görmek için tıklayınız) Görevde yükselme ve unvan değişikliğine tabi kadrolar başlıklı 5. Maddesinin ilgili kısmı aşağıdaki şekildedir.

MADDE 5 – (1) Görevde yükselmeye tabi kadrolar aşağıda belirtilmiştir.

1/d) İdari hizmetler grubu;

1) Ayniyat saymanı, muhasebeci, kontrol memuru, eğitmen,

2) Bilgisayar işletmeni, veri hazırlama ve kontrol işletmeni, veznedar, anbar memuru, ayniyat memuru, belediye trafik memuru, bilet satış memuru, evlendirme memuru, gemi adamı, koruma ve güvenlik görevlisi, gişe memuru, memur, mutemet, sayaç memuru, tahsildar, şoför.

Yine aynı yönetmeliğin Görevde yükselme sınavına tabi olarak atanacaklarda aranacak özel şartlar başlıklı yedinci maddesinin ilgili kısmı şu şekildedir.

 MADDE 7 – (1) 5 inci maddenin birinci fıkrasında sayılan unvanlara görevde yükselme suretiyle yapılacak atamalarda aşağıdaki özel şartlar aranır:

 ı) Bilgisayar işletmeni, veri hazırlama ve kontrol işletmeni, …. kadrolarına atanabilmek için;

1) En az ortaöğrenim mezunu olmak,

2) Veri hazırlama ve kontrol işletmeni ile bilgisayar işletmeni kadrolarına atanabilmek için ayrıca Milli Eğitim Bakanlığı onaylı bilgisayar işletmeni sertifikasına sahip olmak veya bitirdiği okulun ders müfredatında en az iki dönem bilgisayarla ilgili ders aldığını belgelemek veya bilgisayara ilişkin konularda kurumlarca açılan en az 60 saatlik hizmet içi eğitimlere katılıp başarılı olduğunu gösterir belgeye sahip olmak,

Son olarak yönetmeliğin Hizmet grupları arasında geçişler başlıklı 19. Maddesinde;

MADDE 19  (1) 5 inci maddede belirtilen hizmet grupları arasındaki geçişler aşağıdaki esaslar çerçevesinde yapılır:

a) Aynı hizmet grubunun alt hizmet grubu içinde kalmak kaydıyla, ilgili personelin isteği ve atanılacak kadro için aranan öğrenim şartına ve sertifika gibi belgelere sahip olunması kaydıyla sınav yapılmaksızın genel hükümlere göre atama yapılabilir.

İfadesi yer almaktadır. Belediye ve Bağlı Kuruluşları ile Mahalli İdare Birlikleri Personelinin Görevde Yükselme ve Unvan Değişikliği Esaslarına Dair Yönetmeliğinin yukarıda sayılan ilgili maddeleri bir arada değerlendirildiğinde ulaşılacak sonuç ise;

Yönetmeliğin 5-d/2 maddesinde Bilgisayar İşletmeni, Veri Hazırlama ve Kontrol İşletmeni ile Memur kadrosu aynı satırda (aynı düzeyde) sayılmıştır. Madde de sayılan kadrolardan Memur kadrosundan, Bilgisayar İşletmeni kadrosuna geçişte, yönetmeliğin 19. Maddesinin (a) fıkrasına göre işlem yapılmalıdır. Her iki kadro aynı hizmet grubu içinde yer aldığından özel şartlar olan ve 7. Maddesinin (ı) fıkrasında sayılan sertifika şartının yerine getirilmiş olması yeterli olacaktır.

Örneğin Memur kadrosu ile Şoför kadrosu da aynı satırda sayılmıştır, nasıl ki Memur kadrosundan Şoför kadrosuna atama yapabilmek için 7/k maddesi uyarınca en az (C) tipi sürücü belgesine sahip olmak gibi özel bir şartın yerine getirilmesi yeterli ise Memur kadrosundan Bilgisayar İşletmeni kadrosuna atama yapılabilmesi için de 2 dönem bilgisayar dersi alması veya en az 60 saatlik sertifikasının bulunması yeterli olacaktır.

Bu şartların sağlanmış olası durumunda düz Memur kadrosundaki bir personel sınav yapılmaksızın genel hükümlere göre Bilgisayar İşletmeni kadrosuna atanabilir.

Bülent TÜRKELİ

Memur ve Sözleşmeli Personellerin evlilik izinlerinin ne kadar olduğu ve nikah tarihinden mi yoksa düğün tarihinden mi itibaren başlayacağı hakkındaki yazımıza ulaşmak için buraya tıklayınız.

Bir Yorum Yazın

Ziyaretçi Yorumları - 1 Yorum
  1. Mehmet Erol dedi ki:

    Teşekkürler, çok faydalı oldu. Emeğinize sağlık…