Yıllık izindeyken rapor alan Devlet Memurlarının rapor alındıktan sonraki izin hesabının nasıl yapılması gerektiği ve rapor sürelerinin yıllık izinden düşülüp düşülmeyeceği hususları için tıklayın…
Memur yıllık izindeyken rapor alırsa izin hesabı nasıl yapılır?
Memurların en çok merak ettiği konulardan biriside yıllık izindeyken alınan hastalık raporlarının izin sürelerinden düşüp düşmeyeceği veya nasıl işlem yapılacağı hususudur. Bu yazımızda yıllık izindeyken rapor alan Devlet Memurlarının rapor alındıktan sonraki izin hesabının nasıl yapılması gerektiği, rapor sürelerinin yıllık izin sürelerinden düşülmesi mi eklenmesi mi gerektiği ve memurun ne zaman göreve başlayacağı hususlarını anlatacağız.
Konu hakkında bakılması gereken yer 29.10.2011 tarih ve 28099 sayılı Resmi Gazete de yayımlanan Devlet Memurlarına Verilecek Hastalık Raporları ile Hastalık ve Refakat İznine İlişkin Usul ve Esaslar Hakkında Yönetmelik olacaktır. (Yönetmeliğe ulaşmak izin tıklayın…)
Yukarıda bahsi geçen yönetmeliğin “Yıllık İzinde Hastalık Raporu Alınması” başlıklı 8. maddesinde;
(1) Yıllık iznini kullanmakta iken hastalık raporu verilen memurun hastalık izin süresinin, yıllık izninin bittiği tarihten önce sona ermesi hâlinde, memur kalan yıllık iznini kullanmaya devam eder.
(2) Yıllık iznini kullanmakta iken hastalık raporu verilen memurun hastalık izin süresinin yıllık izninin kalan kısmından daha fazla olması hâlinde, hastalık izninin bitimini müteakiben memurun göreve başlaması zorunludur.
(3) Yıllık iznini kullanmakta iken hastalık raporu verilen memurun hastalık izni ile yıllık izninin aynı tarihte bitmesi hâlinde, memur izinlerin bittiği tarihte görevine başlar.
(4) Hastalık izinleri sebebiyle kullanılamayan yıllık izinler 657 sayılı Kanunun 103 üncü maddesine göre kullandırılır.” hükmü yer almaktadır.
657 Sayılı Devlet Memurları Kanunu’nun “yıllık İzinlerin Kullanışı” başlıklı 103. maddesi ise şu şekildedir.
Madde 103 – “Yıllık izinler, amirin uygun bulacağı zamanlarda, toptan veya ihtiyaca göre kısım kısım kullanılabilir.”
Memur yıllık izindeyken rapor alırsa izin hesabı nasıl yapılır?
Konuyu birer örnekle açıklayalım…
1-Memur 01.08.2021 tarihinde 12 gün yıllık izine ayrılmışken izninin 5. gününde hastalandı ve kendisine 3 gün rapor verildi. Bu durumda memurun yıllık izini rapor aldığı tarihte duracak ve almış olduğu 3 günlük rapor işlemeye devam edecektir. Raporun bitiş tarihinden itibaren memur yıllık iznini kullanmaya devam eder ve her halükarda 13.08.2021 tarihinde görevine başlar. Memurun yıllık izninden 12 gün düşülmüşken daha sonra bu süre içinde 3 gün rapor alındığından kullandığı rapor süresi yıllık iznine eklenecektir. Yani memurun yıllık izin hesabı 9 gün yıllık izin kullanılmış şekilde işlem görecektir.
2-01.08.2021 tarihinde 12 gün izine ayrılan memurun göreve döneceği tarih 13.08.2021 iken memur 10.08.2021 tarihinde hastalanır ve kendisine 5 günlük rapor verilir. Bu durumda rapor başlangıç tarihi olan 10.08.2021 tarihinde memurun yıllık izni kesilecek ve rapor süresi işlemeye başlayacaktır. 5 gün raporun ardından 15.08.2021 tarihinde memurun görevine dönmesi gerekir. Çünkü rapor bitiş tarihi yıllık izninin bitiş tarihinden sonraya denk gelmiştir. Burada memurun rapor dolayısıyla kullanmadığı yıllık izninin bir kısmını rapor bitiş tarihinden itibaren kullanması ve görevine daha sonra başlaması gibi bir durum söz konusu değildir. Memur yıllık izninden 10-11-12 Ağustos tarihlerini kullanmadığından bu tarihler yıllık iznine eklenecektir. Yani memurdan toplamda 9 günlük yıllık izin düşülmüş olacaktır.
3-Aynı örnek üzerinden gidecek olursak memur 01.08.2021 tarihinden itibaren 12 gün yıllık izne ayrılmış ve izninin 10. gününde hastalandığı için kendisine 3 gün rapor verilmiştir. Bu durumda memurun aldığı raporun son günü 12.08.2021 tarihi olup 12 günlük yıllık iznini son günü de bu tarihtir. Yani her iki durumda da 13.08.2021 tarihinde göreve başlaması gerekir. Bu durumda memur 13.08.2021 tarihinde görevine başlayacak ve yıllık izindeyken aldığı üç günlük rapor memurun izin süresine eklenecektir. Yani memurdan toplamda 9 günlük yıllık izin düşülmüş olacaktır.
Memur kullanamadığı bu izin sürelerini 657 sayılı Kanunun 103. Maddesine göre amirinin uygun gördüğü tarihlerde kullanabilecektir.
Bir Takvim Yılı İçinde 7 Günden Fazla Rapor Alan Memurdan Yapılacak Kesintiler
Sosyal Medya hesaplarımızı takip ederek personel mevzuatı ile ilgili paylaşımlarımızdan anında haberdar olabilirsiniz.