Memuriyetten Önceki Doğumların Borçlanılması Emeklilik Yaşını Öne Çeker Mi?

Doğum borçlanması, memuriyetten önceki doğumların borçlanılması emeklilik yaşını öne çeker mi?

Memuriyetten Önceki Doğumların Borçlanılması Emeklilik Yaşını Öne Çeker Mi?
Yayınlama: 14.03.2022
A+
A-

Doğum borçlanması, memuriyetten önceki doğumların borçlanılması emeklilik yaşını öne çeker mi?

Borçlanma, başkaca bir tabirle Sosyal Güvenlik Kurumundan hizmet satın alma, çalışanların en çok merak ettiği konuların başında gelmektedir. Biz bu yazımızda memuriyetten önce doğum yapan kadınların memur olduktan sonra doğum borçlanması yapıp yapamayacağı ve memuriyetten önceki doğumların borçlanılması durumunda emeklilik yaşının öne çekilip çekilemeyeceği sorularına cevap arayacağız.

Doğum Borçlanması Nedir?

Doğum borçlanması kısaca sigortalı kadının doğum nedeniyle çalışamadığı sürelerin bir miktarını borçlanmak suretiyle hizmetinden saydırması olarak tanımlanabilir. (Doğum borçlanmasının nasıl yapılacağı ile ilgili yazımızı okumak için tıklayın…)

Kimler Doğum Borçlanması Yapabilir?

Doğum borçlanması askerlik borçlanmasından farklı olarak memuriyet öncesi doğumları kısmen kapsarken kısmen de kapsamamaktadır. Öncelikle şunu belirtmek gerekir ki 2013/11 sayılı SGK Genelgesinde ifade edildiği üzere doğum borçlanmasının yapılabilmesi için doğumdan önce kısa veya uzun vadeli sigorta kollarında sigortalılık şartı aranılacaktır.

Yani;

5510 sayılı Kanunun 4 üncü maddesinin birinci fıkrasının (a), (b) veya (c) bendi kapsamında doğum borçlanması talebinde bulunan kadın sigortalının borçlanma işleminin yapılabilmesi için doğumdan önce;

-(a) bendi kapsamında tescil edilmiş ve adına kısa veya uzun vadeli sigorta kollarına tabi prim bildirilmiş/tahakkuk etmiş olması,

-(b) bendi kapsamında prim ödemesine bakılmaksızın tescil edilmiş/tahakkuk etmiş olması,

-(c) bendi kapsamında tescil edilmiş olması, gerekmektedir.

Peki bu ifadeler ne anlama geliyor?

Konumuz memurların doğum borçlanması olduğu için konu özelinde konuşacak olursak; memuriyetten sonra meydana gelen doğumların borçlanılması her zaman mümkün olmakla birlikte memuriyet öncesi doğumların borçlanılması ancak doğumdan önce sigortalılık süresinin olmasına bağlıdır. Örnek verecek olursak 01.01.2005 tarihinde memuriyete başlamış 5434 sayılı Kanuna tabi bir iştirakçinin 01.01.2002 tarihinde doğum yapmış olduğunu kabul edersek bu memurun söz konusu doğumuyla ilgili olarak borçlanma yapabilmesi 01.01.2002 tarihinden önce sigortalılığının olup olmadığına bağlıdır. Eğer kişinin bu tarihten önce 4/a veya 4/b’li olarak bir süre sigortalılığı mevcutsa veya yine doğum yaptığı tarihten önce olmak kaydıyla kısa vadeli sigorta kollarına prim yatırılacak şekilde çıraklık dönemi varsa, bu kişinin memuriyet öncesi doğumunu borçlanması mümkün olacaktır. Fakat doğum yaptığı tarihten önce herhangi bir sigortalılığı bulunmuyorsa o halde doğum borçlanması yapılamayacaktır.

Doğum Borçlanmasının Yapılabilmesi İçin Diğer Hususlar Neler?

2008 yılı Ekim ayı ile 10/9/2014 tarihleri arasında yapılan müracaatlarda kadın sigortalılar ilk defa sigortalı olarak çalışmaya başladıkları tarihten sonrası için en fazla iki defaya mahsus olmak üzere borçlandırılmaktaydılar. Fakat 6552 sayılı Kanunla yapılan değişiklikle birlikte artık borçlanılabilecek doğum sayısı üçe çıkartılmıştır. Her doğum içinse doğum tarihinden itibaren geçen en fazla iki yıllık süreler borçlanılabilmektedir. Fakat borçlanacak kişinin bu sürelerde uzun vadeli sigorta kolları açısından sigortalı sayılmaması gerekmekte ve yine borçlanmanın yapılabilmesi için borçlanılacak dönemde çocukların yaşıyor olması gerekmektedir. Eğer çocuk doğumdan bir süre sonra ölmüşse borçlanma iki yıl süre için değil çocuğun ölüm tarihine kadar olan süre için yapılabilecektir.

İkiz, üçüz gibi doğumlarda esasen tek doğum olduğundan dolayı yine doğumdan itibaren iki yıllık süre için borçlanmak mümkün olacaktır. Yoksa çoğul doğumlarda her çocuk için iki yıl şeklinde borçlanma söz konusu değildir.

Doğum Borçlanması Emeklilik Yaşını Öne Çeker Mi?

Bilindiği üzere emeklilik yaşı sigortalının işe başladığı tarihe ödenen prim gününe göre değişiklik gösterebilmektedir. 5434 sayılı Kanunun 39. Maddesinin (b) bendine göre “25 fiili hizmet yılını dolduran iştirakçilerden kadın ise 58, erkek ise 60 yaşını dolduranlar istekleri üzerine” emekli olabilmektedirler.

Yine 5510 sayılı Kanunun “Emeklilik Yaşına İlişkin Bazı Geçiş Hükümleri” başlıklı maddesi (Geçici Madde 9) şu şekildedir.

“4 üncü maddenin birinci fıkrasının (c) bendi kapsamında olup da 8/9/1999 tarihinden 30/4/2008 tarihine kadar ilk defa sigortalı sayılanlar kadın ise 58, erkek ise 60 yaşını doldurmuş ve 25 tam yıl sigorta primi ödemiş olması veya 61 yaşını doldurması ve en az 15 tam yıl malullük, yaşlılık ve ölüm sigortaları primi ödemesi şartıyla kısmi yaşlılık aylığından yararlanırlar.”

Yani 08/09/1999 tarihi ile 30/04/2008 tarihleri arasında memuriyete başlayanların emeklilik yaşı kadınlarda 58, erkeklerde 60 iken her ikisinin de 25 tam yıl yani 9000 gün sigorta primi ödemiş olması gerekmektedir. 30/04/2008 tarihinden sonra memur olanların emeklilik yaşı ise 25 yıl ve 9000 gün prim süresini doldurma tarihine göre değişecektir. 01/05/2008 tarihi itibariyle memuriyete başlayanlardan 31/12/2035 tarihine kadar 9000 gün prim süresini dolduranlar kadın ise 58, erkek ise 60 yaşında emekli olabilecekken 9000 gün prim süresi 01/01/2036-31/12/2037 tarihleri arasında doldurulacaksa her iki yıl için emeklilik yaşı bir yıl artacaktır. Örneğin 01/01/2036 ile 31/12/2037 tarihleri arasında 9000 gün primi dolduracaklar kadın ise 59, erkek ise 61 yaşında emekli olacaktır. Bu şekilde kademeli olarak artan emeklilik yaşı erkekler için 01/01/2044 tarihinden, kadınlar içinde 01/01/2048 tarihinden itibaren 65 yaşa sabitlenecektir.

Emeklilik yaşı açısından en şanslı sayılabilecek grup elbette ki 08/09/1999 tarihinden önce sigortalılığı olanlardır. Bu kişiler içinde yaş ve prim günü şartları bulunsa da yukarıda bahsettiğimiz çalışanlara göre daha düşük süreler ve prim günleri ile emekli olunabilmektedir.

08/09/1999 tarihinden önce 5434 sayılı Kanuna tabi iştirakçi olarak hizmet süresi bulunanlardan (memur) kadınlar 20, erkekler ise 25 hizmet yıllarını tamamlamaları ve kademeli geçiş sürecinde tabi oldukları yaşları doldurmaları halinde emekli olabilmektedirler. Kademeli geçiş sürecinde tabi olunan yaşlar ise 5434 sayılı Emekli Sandığı Kanununun da (Geçici Madde 205, Anayasa Mahkemesi İptal Kararı Sonrası 4759 Sayılı Kanun ile değişerek ) sayılmıştır. Söz konusu madde de görüleceği üzere kadınlar için 38 yaş, erkekler için 43 yaştan başlayarak kademeli olarak artan emeklilik yaşı kadınlar için 55, erkekler için 58 yaşına kadar çıkabilmektedir.


Tavsiye Yazı: 08/09/1999 tarihinden önce iştirakçi olan memurlar için kademeli emeklilik yaş grupları listesi için tıklayın…


Memuriyetten önceki doğumların borçlanılması emeklilik yaşını öne çeker mi? sorumuza dönecek olursak;

Eğer 08/09/1999 tarihinden önce sigortalılık var ve bu tarihten de önce memuriyete girilmişse kademelendirilmiş yaş grubuna dahil olunacaktır. Yukarıda ifade ettiğimiz gibi doğum borçlanması yapma hakkı bulunan kadın memurlar borçlanma süresince sigortalılık tarihini öne çekebilmekte ve böylece de kademelendirilmiş emeklilik yaşından faydalanabilmektedirler.

Yine 08/09/1999 tarihinden önce sigortalılığı olanlar 23/05/2002 tarihine kadar memuriyete girmişlerse bu kişilerde doğum borçlanması hakkından yararlanabiliyorsa borçlanma sürelerini hizmetten saydırıp emeklilik yaşlarını erkene çekebileceklerdir. 08/09/1999 tarihinden önce sigortalılığı olmayanların ise doğum borçlanması yapmak suretiyle kademelendirilmiş emeklilik yaşlarından faydalanması mümkün görülmemektedir.

Not: Burada yapılan değerlendirmeler sadece bilgi amaçlı olup, herhangi bir olumsuzluğa sebebiyet vermemek adına, borçlanma yapılmadan önce SGK’dan bilgi alınması ve alınan bilgi doğrultusunda hareket edilmesi en doğru karar olacaktır.

Ufuk ŞAHİN


Memurlar İçin Emekli İkramiyesi ile Emekli Maaşı Hesaplama Robotu İçin Tıklayınız…


Sosyal Medya hesaplarımızı takip ederek personel mevzuatı ile ilgili paylaşımlarımızdan anında haberdar olabilirsiniz…

Bir Yorum Yazın

Ziyaretçi Yorumları - 0 Yorum

Henüz yorum yapılmamış.